ЈЕР МЕ СЕ ТИЧЕ 01: НОСИО САМ БИЈЕЛУ ТРАКУ

Izvor/medij: Frontal (.rs)

Рођен сам у граду који је у одређеним круговима окарактерисан као град геноцида. Да, рођен сам у Приједору.

Пише: Борис Радаковић

Овај текст можда пишем са закашњењем, због обавеза и истраживачког рада нисам могао раније. Вјероватно ће они самозвано "либералног" духа одмах рећи, ево још један "фашиста" из "Републике Шумске", како редовно разне "објективне" београдске и сарајевске електронске новине воле да нагласе у својим текстовима, негира "утврђен" геноцидни план још геноциднијих Срба ("Смрда").

Кампања коју су покренуле неке НВО организације, а тичу се сукоба у Приједору током грађанског рата у СР БиХ, нагнала ме је да нешто напишем на ту тему. Наиме, 31. маја текуће 2013. године, од стране наведених организација организована је кампања под називом "Дан бијелих трака", којом се жели скренути пажња на "устрајно негирање злочина почињених у Приједору од стране локалне власти".

Али, на томе се не би стало, него би ова кампања послужила "да се именују и друга мјеста гдје се жртвама крше права од стране власти".

БИЈЕЛЕ ТРАКЕ МОГА ДЈЕТИЊСТВА

Признајем да сам скоро чуо за неке бијеле траке које су Муслимани морали носити око руке. Вративши филм у дјетињство, сјећам се да нико од мојих комшија Муслимана није никад носио бијелу траку око руке.

Распитао сам се и код старијих суграђана, нико од њих није видио никога са бијелом траком. Сви се сјећају, па и ја, да су на кућама морале неко вријеме бити истакнуте бијеле заставе ручне израде, ради обавјештавања војних снага ЈНА и Милиције да наша кућа није митраљеско гнијездо или линија фронта онима који покушавају да их убију. На мојој кући, такође, вијорило се бијело платно неко вријеме.

Како било, тако су се задњег дана маја у Приједор сјатили омладинци са бијелим тракама око руке.

СЕЛЕКТИВНИ АНТИФАШИСТИ

Из разних крајева наше БиХ, а и шире, стигли су иницијативе више невладиних организација из како би указали да власти у Приједору негирају геноцид. На транспарентима се могло прочитати "Јер ме се тиче", "Мостар", "Зеница", "Сарајево", дакле градови из којих су млади активисти дошли.

Било је ту и омладинаца из организације Антифа, то су они антифашисти, као да се тиме хтјело рећи да Приједором владају фашисти.

Није ми јасно зашто су ти омладинци плаћали карту до Приједора, када су могли изаћи у центре својих градова, и тако именовати "и друга мјеста гдје се жртвама крше права од стране власти".

СИСТЕМАТСКО САКРИВАЊЕ МУСЛИМАНСКИХ ЗЛОЧИНА

Ови градови такође немају обиљежја посвећена српским невиним жртвама, тако да би било коректно да су у својим срединама покренули овакав вид борбе за људска права.

Један од организатора кампање у Приједору, у оквиру иницијативе"Јер ме се тиче", која се залаже како сами њени чланови кажу за "успоставу потпуног и неселективног поштивања људских права и слобода свих грађана и грађанки".

Да ли су оно рекли "неселективног" поштивања права или ми се учинило?

Па шта је ово у Приједору, него селекција злочина? На првом мјесту муслиманске и хрватске жртве, па два мјеста празно, па онда српске жртве.

Али, јаране, немој наглас да сви чују…

ЈБМГ, БЕБЕ, ЕНТИДЕНТИТЕТИ

Поред акције у Приједору, ова иницијатива укључена је и у акцију око ЈМБГ. Борбу око тога воде у Сарајеву, уз мале излете у Бањој Луци, јер је Сарајево главни град БиХ. Они су дакле за јединствену БиХ, и за босанско-херцеговачке бебе боре се у Сарајеву. Немам ништа против, подржавам их у томе.

Ево, сада је СДА блокирала усвајање "закона који је убијао бебе", па никога нема на демонстрацијама испред Парламентарне скупштине БиХ.

Међутим, ако је Сарајево главни град БиХ, и ако је тамо центар власти ове државе, зар не би било логично да се борба за сва остала људска права, па тиме и права жртава води у Сарајеву или бар да почне у Сарајеву?

Дакле од врха, а не од дна!

150.000 ПРОТЈЕРАНИХ СРБА ИЗ САРАЈЕВА? 10.000 МРТВИХ? ИХ, МА НИЈЕ ВАЉДА?

Уколико знамо да је преко 10.000 хиљада Сарајлија српске националности изгубило живот у рату, а преко 150.000 морало да напусти Сарајево? Зашто се Сарајево некад прескаче као што је овај случај, а некад истиче као главни град БиХ?

Зашто српске мајке морају уз пратњу специјалне полиције да положе цвијеће својим синовима у Добровољачкој улици, док с друге стране у Приједору нико није морао да чува душебрижне омладинце? Али, момци и дјевојке из Антифе не реагују на фашистичке испаде у Сарајеву.

Да ли их се и ово тиче или не?

Ја не знам одговор, можда ови млади активисти знају. Можда нам нека њихова наредна акција пружи одговор.

Заиста се надам да моје сумње у њихове искрене намјере нису оправдане, али то ће морати да докажу свима нама; поготово у свјетлу чињеница које ћу покушати да изнесем надаље.

—————————————-

У сљедећем наставку: ПОЧЕТАК ГРАЂАНСКОГ РАТА У ПРИЈЕДОРУ

Članak indeksiran 01. 06. 2021 Zadnji put osvježen prije 6 mjeseci
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me