Hofbauer: Srebrenica se koristi za kriminalizaciju mišljenja

Izvor/medij: Nezavisne
Ocjena: Dezinformacija

BEČ - Politiku, a ne pravdu, donijelo je prenošenje definicije genocida u ruke međunarodnih sudova, ističe profesor ekonomije i društvene istorije sa Bečkog univerziteta Hanes Hofbauer.

"Jer, postavlja se osnovno pitanje: ko je taj koji definiše masakre ili masovna ubistva kao genocid?", rekao je Hofbauer za "Večernje novosti".

On navodi da definicije genocida lako mogu biti instrumentalizovane u geopolitičke svrhe i upozorava da se to i događa.

Hofbauer, koji je o ovoj temi napisao naučni rad "Pravosuđe kao nastavak ratovanja", rekao je da je u ranijem zakonodavstvu EU samo u Njemačkoj i Austriji bilo predviđeno kažnjavanje poricanja zločina nad Jevrejima u Drugom svjetskom ratu.

"Sada, ako neko kaže kako se u Srebrenici nije dogodio genocid, izlaže se prijetnji krivičnog progona. 'Masakri u Srebrenici' i to kako ih tumačimo koriste se za kriminalizaciju mišljenja", kaže Hofbauer.

On navodi da je EU pod pritiskom njemačkog ministra pravde 2008. godine dramatično proširila "zločin drugačijeg razmišljanja".

"Do 2008, u Austriji i Njemačkoj bilo je kažnjivo samo negiranje Holokausta, a onda je donesena Okvirna odluka Evropskog parlamenta kojom se sve članice EU obavezuju da u roku od pet godina u svoja zakonodavstva uvrste kažnjavanje poricanja genocida i ranih zločina.

"Konvencija UN o genocidu naglašava da nije pitanje koliko je ljudi ubijeno, nego namjera da se ugasi neka nacija, etnička, rasna ili vjerska grupa. Inkriminisati samo srpsku stranu ne odražava realnost ovih ratova i to nije pravedno", napominje Hofbauer. 

Članak indeksiran 15. 08. 2019 Zadnji put osvježen prije 6 mjeseci
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me