Merkel napokon odbrusila Macronu, bilo je krajnje vrijeme da mu neko OVO kaže!

Izvor/medij: BH dijaspora
Ocjena: Klikbejt

Odnos francuskog predsjednika Emmanuela Macrona i njemačke kancelarke Angele Merkel otežavaju različiti politički pristupi dvoje šefova vlada.

 

Na marginama proslave 30. godišnjice pada Berlinskog zida, njemačka kancelarka je u privatnom razgovoru oštro kritizirala kolegu, navodi “New York Times”.

 

– Shvatam Vašu potrebu za remetilačkom politikom. Ali smučilo mi se da sakupljam krhotine. Stalno moram da lijepim šoljice koje ste Vi razbili, samo da bismo mogli da sjednemo i popijemo šolju čaja – rekla je navodno Macronu neuobičajeno ljuta Angela Merkel.

 

Macron je ranije oštro kritizirao NATO i izazvao gnjevne reakcije u savezu.

 

On je kazao da je NATO zbog nedostatka dogovora doživio moždanu smrt, da bi Merkel odmah poslije toga odbacila njegove tvrdnje kao pretjerane.

Kada je Evropska unija u pitanju, Makron je nedavno uložio veto na početak pristupnih pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom, iako su obje zemlje započele teške reforme kako bi ispunile kriterije, a Sjeverna Makedonija je, na zahtjev susjedne Grčke, čak promijenila ime, podsjeća ”New York Times”.

 

Razgovor dvoje lidera ističe u prvi plan ozbiljno zategnute odnose Francuske i Njemačke, kao i tenzije vezane za skraćeni sastanak NATO u predgrađu Londona, koji je pažljivo spušten s nivoa samita u rang skupa lidera povodom proslave 70. godišnjice saveza.

Članak indeksiran 02. 12. 2019 Zadnji put osvježen prije 1 godina
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me