Pozitivne nuspojave korona virusa: Labudovi u Veneciji, bez smoga u Kini

Izvor/medij: Srpska cafe
Ocjena: Manipulisanje činjenicama

Kanali u Veneciji najčistiji su nego što su ikada bili do sada, nakon što je potpuna blokada Italije zbog pandemije korona virusa dovela do smanjenja zagađenja, piše Dejli mejl.

U rijetkoj dobrodošloj nuspojavi zdravstvene krize, obično mutni vodeni tokovi su sada dovoljno čisti da se vide ribe pod vodom.

Bijeli labudovi takođe plivaju kanalima u gradu u kojem su obično preopterećene ulice i trgovi sada skoro napušteni.

Stanovnik Venecije Marko Kapovila (40) rekao je da “nikada do sada nije vidio vodu tako bistru”, a onda je snimio ribice koje su plivale ispod površine.

Kapovila je opisao “upečatljivu” bistrinu vode za razliku od obično prljavih kanala.

– Grad nema kanalizaciju, tako da obično sve ide u kanale, uključujući deterdžente i kozmetiku. Zahvaljujući karantinu, imamo čistije okruženje – rekao je on.

Mještani kažu da je toliko riba u kanalu bilo skoro nemoguće vidjeti prije uveđanje blokade cijele zemlje.

– Nadamo se da ćemo naučiti iz ovih tragičnih vremena, a kada se ovo sve završi, Venecija treba da uspostavi balans između gomile turista i čistoće – istakla je Martina Betoni.

Vazduh daleko čistiji

Satelitski snimci pokazuju drastičan pad nivoa zagađenja iznad Kine koje je “barem djelimično” izazvano smanjenjem privredne aktivnosti zbog korona virusa, objavila je američka svemirska agencija NASA.

Mape NASA-e pokazuju koliko je nivo nitrogen dioksida manji ove godine u poređenju sa istim periodom lani, prenosi BBC.

Smanjenje zagađenja poklapa se sa rekordnim smanjenjem aktivnosti fabrika u Kini pošto su proizvođači obustavili rad da bi se spriječilo širenje virusa.

Naučnici NASA-e kažu da je smanjenje nivoa nitrogen dioksida koji izazivaju motorna vozila i industrijska postrojenja, najprije uočeno u Vuhanu, žarištu virusa, ali da se potom proširilo na ostatak zemlje.

NASA primećuje da smanjenje zagađenja vazduha koincidira sa restrikcijama uvedenim za transport i poslovne aktivnosti pošto je više miliona ljudi poslato u izolaciju.

Telegraf/BBC

Članak indeksiran 25. 03. 2020 Zadnji put osvježen prije 2 mjeseca
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me