TRUMP PRIHVATIO VUČIĆEV PRIJEDLOG: Na Balkanu će nastati nova superdržava! EVO KOJE ZEMLJE ULAZE U SASTAV!

Izvor/medij: Novi
Ocjena: Klikbejt Dezinformacija Neprovjereno

Američki predsjednik Donald Tramp podržao je prijedlog srpskog kolege Aleksandra Vučića da od pet država u regionu napravi balkansku uniju, koja bi funkcionisala po principima sličnim EU.

Vučić je ključni korak ka ostvarenju svoje dugogodišnje vizije napravio u Njujorku tokom bilateralnih razgovora sa premijerima Albanije i Severne Makedonije Edijem Ramom i Zoranom Zaevim, kojima je predstavio plan o potpunom uklanjanju raznih barijera na teritoriji tri države i slobodnijem protoku robe, ljudi i usluga.

Balkanska unija, koja ima punu podršku šefa Bijele kuće, osim Srbije, Albanije i Sjeverne Makedonije, uključivala bi još i Crnu Goru i BiH kao neodvojive teritorije regiona koji je van EU. U ovaj savez ušlo bi i Kosovo, koje je po Ustavu južna pokrajina u sastavu Srbije.

Dogovor koji neki nazivaju "mali šengen" konkretizovao bi se već u Novom Sadu, 9. i 10. oktobra, na skupu gde će, kako je najavljeno, prisustvovati Rama i Zaev.

- Hoćemo politički i ekonomski dublje da se povezujemo i da izlazimo kao blok pred EU i druge, a ne pojedinačno. To će biti prvi korak, a cilj je da povučemo i druge u regionu. Te ideje danas možda ne izgledaju mnogo važne, ali garantujem da bismo dramatično uvećali nivo naših investicija, koji je već veliki, pomoglo bi i drugima... Takvo okruženje bi sve nas podiglo - rekao je Vučić u Njujorku.

donald-trump

Ideju o formiranju balkanske unije, koju je prepoznao predsednik SAD kao strateški važnu za zemlje u okruženju, pogurana je i ranije od osovine EU Berlin-Pariz, pošto se o ovoj inicijativi intenzivno razgovaralo na ekonomskom forumu u Davosu u januaru, kada su se lideri Nemačke i Francuske Angela Merkel i Emanuel Makron saglasili sa predsednikom Vučićem da je reč o planu od kog će region imati samo benefite.

Izvršni direktor Centra za međunarodnu i javnu politiku Mišel Zubenica tvrdi da bi ovom unijom balkanske države kapitalizovale svoj minorni položaj u Evropi.

- Sve ove zemlje premale su da bi samostalno omogućile neki značajniji sopstveni razvoj. U svijetu globalizacije neminovno je povezivati se sa geografski bliskim državama u jedinstveno tržište, tako da su zemlje koje u skorije vrijeme neće biti primljene u EU prepuštene same sebi. Balkan je previše iscepan državama koje ekonomski ne mogu opstati na globalnom tržištu, zbog čega je ovo velika šansa, jer bi taj savez, na neki način, bio nadgledan iz SAD - navodi Zubenica.

ČLANICE BALKANSKE UNIJE

1. Srbija

2. BiH

3. Albanija

4. Makedonija

5. Crna Gora

Ekonomista Miladin Kovačević procjenjuje da bi ovakav savez bio od ogromnog ekonomskog značaja, ali bi u budućnosti postao i katalizator sve boljih političkih odnosa.

Sve ove države imaju odličnu trgovinsku razmjenu između sebe, pa ako je razmena sa EU na prvom mestu nekima od njih, region je na drugom mjestu, i čini bar 30 odsto naše ukupne razmene. Vjerujem da bi se u okviru te nove unije uklonile mnoge barijere koje sada imamo kada su u pitanju troškovi uvoza i izvoza robe, što bi dovelo i do novih kooperacija i pojave novih investitora, a podrazumijevalo bi i lak pristup resursima - objašnjava Kovačević.

Diktat Beograda uz podršku Vašingtona

Status Kosova u ovoj uniji bi, prema rečima Predraga Rajića iz Centra za društvenu stabilnost, umnogome zavisio od naklonosti Brisela prema toj zajednici, ali i odnosa vlade SAD prema Srbiji, koji ne bi pošto-poto isključio pokrajinu iz teritorije Srbije.

- Ukoliko bi stvaranje te unije bio dogovor gdje bi Vašington odigrao ključnu ulogu, onda je za očekivati da bi Kosovo bilo uključeno pod uslovima koje bi Beograd propisao. To je savim moguće s obzirom na poboljšanje odnosa na relaciji Beograd-Vašington - smatra Rajić.

Trumpu odgovara da se na jednom dijelu Evrope stvara kontrateža u vidu bescarinske trgovinske zone jer se sigurno protivi utapanju ove teritorije u EU, kojom dominira Nemačka. Takav potez bi Srbiji kao najjačoj državi u regionu najviše i odgovarao

Ogroman pomak u međuregionalnoj saradnji bio je početak rada punkta Tabanovce-Preševo na graničnom prelazu Sjeverne Makedonije i Srbije, čime je uspostavljena prva zajednička granična kontrola (tzv. Van stop šop) između neke dvije zemlje u ovom regionu.

(Republika.rs)

Članak indeksiran 09. 10. 2019 Zadnji put osvježen prije 9 mjeseci
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me