Uništavanjem srpskih grobova, Sarajevo želi dokazati da Srbi tamo nisu živjeli

Izvor/medij: Srna

BEOGRAD, 14.februara / SRNA / - Predsjednik Udruženja nestalih porodica Sarajevsko-romanijske regije Milan Mandić rekao je da uništavanjem srpskih grobova sarajevske vlasti žele dokazati da Srbi nikada nisu živjeli u BiH i da su na ta područja došli kao agresori ubijati mirne i poštene muslimane.

 

Glede najave vlasti Kantona Sarajevo da će donijeti zakon prema kojem se s tamošnjih groblja može iskopati oko 13.000 osoba, većinom Srba, Mandić je za beogradsku Politiku rekao da se srpski štovatelji mogu očekivati. oni su stoljećima postojali u BiH.

U tekstu se podsjeća da Mandić 28 godina traga za posmrtnim ostacima svog oca, kojeg su na pragu u Sarajevu ubili pripadnici takozvane Armije BiH.

Također, predsjedavajući Srpskog kluba u Zastupničkom domu Parlamenta BiH Nenad Stevandić smatra da bi, da je nešto slično najavilo i Banja Luka, Vijeće sigurnosti UN-a već imalo zasjedanje.

Naglasio je da su to činili oni koji se često pozivaju na multietničnost i demokraciju, te da je njihova namjera, nakon što su uništili srpsku imovinu i živote mnogih Srba, uništiti grobove svojih mrtvih.

"Naravno, nema reakcija predstavnika Međunarodne zajednice u BiH. Bez daj Bože to je objavila službena Banjaluka. Siguran sam da bi se Vijeće sigurnosti već sastalo i raspravljalo o tome", kaže Stevandić.

List podsjeća da je prije tri godine na sarajevskom groblju postavljeno nekoliko nadgrobnih ploča pozivima rođacima "da se jave", ili bi ostaci njihovih najmilijih bili ekshumirani i premješteni u kolektivnu grobnicu.

Glasnogovornica tvrtke za sahranjivanje i upravljanje grobljem Sarajevo Najda Vranić Besirević rekla je da u međuvremenu nisu iskopani grobovi, "čak ni oni za koje održavanje nije plaćeno više od 30 godina".

U vezi s grobnim naljepnicama, rekla je da "takav poziv rodbini nema nikakve veze s godišnjom naknadom", nego s "prikupljanjem podataka" radi razvrstavanja njihovih djelomično uništenih arhiva.

Beogradski list navodi da su najavljeni zakon stvorili vlasti Kantona Sarajevo, čiji je osnivač "Pokop", i zaključuje da to znači da njegova primjena neće biti problema.

Članak indeksiran 18. 02. 2020 Zadnji put osvježen prije 1 mjesec
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me