Raskrinkavanje.ba

35.000 vozača kamiona u Italiji nije donijelo “rezoluciju” o protestu protiv “zelene propusnice”

Korisnici društvenih mreža dijele nekoliko godina staru fotografiju iz Velike Britanije uz insinuacije da se radi o protestu vozača kamiona u Italiji protiv obavezne “zelene propusnice”. Niti fotografija prikazuje taj protest niti se protest zapravo desio.

Na Facebook profilu Vesna Ćurguz je 24. septembra 2021. godine objavljena fotografija kolone kamiona na autoputu. Fotografiju prati opis iz kojeg se može zaključiti da prikazuje blokadu saobraćaja u Italiji, koju je navodno organizovalo 35.000 hiljada vozača.

💥💥35.000 vozača kamiona donijelo je rezoluciju da blokira sve u Italiji. Popularni protest počinje vozačima kamiona širom Italije. Potom će uslijediti velike demonstracije cijepljenih i nevakcinisanih građana u svim talijanskim javnim prostorima, uključujući i Piazza Montecitor, ispred sjedišta italijanskog parlamenta. Moto će biti "ili oni ili šta".
"Uskoro", najavili su, "na policama supermarketa neće biti toaletnog papira."
"Sve ćemo spriječiti: pristup gorivu, tehnologiji, hrani, odjeći, ukratko, svemu."
"Vidjet ćemo želi li ova vlada i dalje nastaviti sa ovom zdravstvenom diktaturom!"
"Niko nas ne može obvezati da se cijepimo protiv svoje volje." NIKO."
"Čak ni Gospodin."
'' Dosta je dosta! Za sada, nema više! "

Ova objava je podijeljena na Facebooku preko 1.000 puta, a fotografija sa istom tvrdnjom u opisu objavljena je i na profilu Jedna Biserka.

Fotografija kolone kamiona sa navedenim tvrdnjama dijelila se na Facebooku i u formi screenshota (1, 2, 3, 4, 5).


Šta zaista prikazuje fotografija?

 

Fotografija na kojoj se vide kolone kamiona na autoputu nema nikakve veze sa Italijom i stara je šest godina. Prvi put je objavljena 2. jula 2015. godine na web stranici Getty Images, koja se bavi prodajom fotografija. U njenom opisu je naveden autor, te objašnjeno da prikazuje redove kamiona na autoputu M20 u mjestu Ashford u Engleskoj, 2. jula 2015. godine, tokom “operacije Stack”.  

Operacija Stack se odnosi na proceduru regulisanja saobraćaja u okrugu Kent, koju policija primjenjuje u situacijama kada je spriječen cestovni saobraćaj između britanskog ostrva i kontinenta. U ovom slučaju, zastoj je izazvao štrajk trajektnih radnika u francuskoj luci Calais. 

Ista fotografija je sljedećeg dana objavljena i u članku portala Daily Mail, u kojem se izvještava o šteti koju je obustava saobraćaja kroz tunel ispod kanala La Manche nanijela Toyotinoj fabrici u Velikoj Britaniji.

Povezivanje ove fotografije sa protestima u Italiji pronašli smo i na drugim jezicima, u objavama teksta koji je identičan onom na Facebook profilu Vesne Ćurguz (link).


Da li je bilo protesta u Italiji?

 

Italijanska vlada je sredinom septembra donijela odluku po kojoj će od oktobra svi radnici morati da imaju “zelenu propusnicu”, što podrazumijeva dokaz o vakcinaciji, validan negativan test na Covid-19 ili dokaz da je osoba nedavno preboljela ovu bolest, navodi se u članku Reutersa od 15. septembra.

Tvrdnja o protestu 35.000 vozača kamiona u Italiji, kao i pozivi na protest, potekla je sa društvenih mreža, prije svega sa Telegrama, gdje su korisnici pozivali na zaustavljanje saobraćaja u znak protesta protiv uvođenja obavezne “zelene propusnice”, navodi se u članku italijanske La Stampe od 27. septembra. Kako je bilo najavljivano, protest se trebao početi 27. septembra i trajati sedam dana. Protest bi se odvijao tako da bi vozači kamiona smanjili brzinu na 30 km/h i tako izazvali zastoje u saobraćaju. 

Sumirajući prvi dan navodnih protesta, La Stampa je izvijestila o skromnim “učincima”. Saobraćajna policija u Milanu izvijestila je o pokušaju usporavanja” saobraćaja na putu A8 Milan – Varese od nekoliko kamiona, te još dva usporavanja na autoputevima A1 i A4. Ovi pokušaji nisu ozbiljno poremetili saobraćaj, a podrška je izostala u drugim gradovima.

Portal za provjeru činjenica Bufale.net u članku objavljenom 27. septembra navodi:

Danas se pričalo o štrajku kamiondžija u cijeloj Italiji, ali to se nije dogodilo, osim izolovanih slučajeva povremenog usporavanja na nekim autocestama našeg poluostrva.

Ovaj portal je takođe upozorio da se na društvenim mrežama dijele i lažne fotografije zastoja izazvanih protestom i da je, zapravo, riječ o starim fotografijama kamiona na autoputevima.

Bufale.net se temom blokade saobraćaja u Italiji bavio u nekoliko tekstova (1, 2, 3). U ranijim člancima je navedeno da takav protest nema podršku udruženja koja okupljaju ove radnike. Ovaj medij nije isključio mogućnost protesta samoorganizovanih pojedinaca. 

Dakle, 35.000 vozača kamiona u Italiji nije donijelo nikakvu “rezoluciju” o blokiranju saobraćaja 27. septembra. Radio se o glasinama i pozivima na društvenim mrežama i blokada saobraćaja  takvih razmjera se nije desila. Stoga ovu tvrdnju ocjenjujemo kao dezinformaciju.

Fotografija kamiona objavljena na Facebook profilu Vesna Curguz nastala je 2015. u Velikoj Britaniji. Insinuacija da prikazuje protest vozača kamiona u Italiji dobija ocjenu lažna vijest, a druga preuzimanja fotografije s ovim navodima dobijaju ocjenu prenošenje lažnih vijesti.

 

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Lažna vijest 24.09.2021

Facebook profili i stranice: Facebook profil Vesna Curguz: 35.000 vozača kamiona donijelo je rezoluciju da blokira sve u Italiji.

💥💥35.000 vozača kamiona donijelo je rezoluciju da blokira sve u Italiji.

  • Lažna vijest
  • Dezinformacija