“Ajkula na ulici” ovog puta pripisana uraganu “Florence”

Fotografija ajkule predstavljena je kao dokaz da je uragan Florence “donio ajkule” na ulice gradova u američkoj saveznoj državi Sjeverna Karolina. Ista montaža korištena je i u augustu 2017, nakon uragana Harvey.

Ocijenjeni članci
Trebević net Lažna vijest; Klikbejt; Nezavisne Lažna vijest; Klikbejt; Kvaka Demantirano; Haber Lažna vijest; Klikbejt; Glas Srpske Lažna vijest; Klikbejt; Doznajemo Lažna vijest; Klikbejt; Sandzaklive Lažna vijest; Klikbejt;

Cijeli niz medija iz Bosne i Hercegovine i Srbije dezinformisao je javnost lažnom fotografijom ajkule koja pliva u poplavljenoj ulici, a koju je uragan Florence navodno donio na obale američke savezne države Sjeverna Karolina.

Sa uraganom Florens na ulice stigle i ajkule

Bosanskohercegovački i srbijanski mediji su bez ikakve provjere ovu tvrdnju uzeli zdravo za gotovo, te uz “montiranu” fotografiju masovno prenijeli navode o pojavi ajkula na ulicama američkih gradova.

Tvrdnja  da je uragan sa sobom donio i ajkule se pojavljuje u naslovima brojnih članaka, iako se u tekstu o tome ne govori ništa, te je očito iskorištena kao klikbejt - i kao opravdanje za objavljivanje “šokantne fotografije”.

Montiranu fotografiju je 2017. i 2018. godine počeo širiti škotski novinar i bloger Jason Michael McCann putem svog Twitter naloga, u želji da “trola” Amerikance. “Tweet” iz 2017. godine je tvrdio da je fotografija nasatala u Teksasu nakon uragana “Harvey” i podijeljen je od 84 hiljade puta, dok je ovogodišnji “tweet” podijelilo nešto više od 6000 tviteraša.

Tako je 2017. godine USA Today pisao s svim dezinformacijama u vezi sa uraganom “Harvey”  - uključujući ovu, dok je “Huffington Post” je pisao o ovogodišnjoj “lažnoj ajkuli”.

Ista fotografija se pojavljivala kada su uragani  “Irene”, “Sandy” i “Matthew” pogodili urbanu zonu u SAD-u i svaki put su mediji objavljivali da je riječ o lažnoj fotografiji “The Star” - Irene, 2011;  “Mashable” - Sandy 2012; “BuzzFeed News” - Matthew 2016.

Zbog izmišljene tvrdnje koja nema uporište u tekstu i korištenja lažne fotografija, članak dobija ocjene klikbejt i lažna vijest.

Povodom ovog članka obratili smo se svim portalima koji imaju impressum i obavijestili ih da je riječ o lažnoj vijesti. 

Reagovanja

Portal "Kvaka.ba" 

Poštovani, 

Vijest da se radilo o lažnoj vijesti smo objavili na našem portalu i ista će se zadržati 24 sata. https://kvaka.ba/lazna-vijest-nije-bilo-nikakvih-ajkula-tokom-uragana-florens/

Srdačan pozdrav.

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Biljana Livančić-Milić Objavljeno: 20. 09. 2018 | Zadnji put osvježeno: prije 1 godina

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Popularni “meme” video predstavljen kao vijest

Jedan od desetine “meme” video klipova prozvanih “Dimitri saznaje...”, na a...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Klikbejt
Analiza
Stare prevare u novom ruhu: Ne postoji besplatni BMW ili besplatna montažna kuća

Na društvenim mrežama i dalje se redovno pojavljuju lažne nagradne igre. Ne...

Lažna vijest
Među migrantima nisu “vojnici terorističkog ISIL-a”

Pored činjenice da je “Antimigrant” ponovo plasirao netačnu informaciju o p...

Lažna vijest Manipulisanje činjenicama Teorija zavjere Pristrasno izvještavanje Klikbejt
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me