“Ajkula na ulici” ovog puta pripisana uraganu “Florence”

Fotografija ajkule predstavljena je kao dokaz da je uragan Florence “donio ajkule” na ulice gradova u američkoj saveznoj državi Sjeverna Karolina. Ista montaža korištena je i u augustu 2017, nakon uragana Harvey.

Cijeli niz medija iz Bosne i Hercegovine i Srbije dezinformisao je javnost lažnom fotografijom ajkule koja pliva u poplavljenoj ulici, a koju je uragan Florence navodno donio na obale američke savezne države Sjeverna Karolina.

Sa uraganom Florens na ulice stigle i ajkule

Bosanskohercegovački i srbijanski mediji su bez ikakve provjere ovu tvrdnju uzeli zdravo za gotovo, te uz “montiranu” fotografiju masovno prenijeli navode o pojavi ajkula na ulicama američkih gradova.

Tvrdnja  da je uragan sa sobom donio i ajkule se pojavljuje u naslovima brojnih članaka, iako se u tekstu o tome ne govori ništa, te je očito iskorištena kao klikbejt - i kao opravdanje za objavljivanje “šokantne fotografije”.

Montiranu fotografiju je 2017. i 2018. godine počeo širiti škotski novinar i bloger Jason Michael McCann putem svog Twitter naloga, u želji da “trola” Amerikance. “Tweet” iz 2017. godine je tvrdio da je fotografija nasatala u Teksasu nakon uragana “Harvey” i podijeljen je od 84 hiljade puta, dok je ovogodišnji “tweet” podijelilo nešto više od 6000 tviteraša.

Tako je 2017. godine USA Today pisao s svim dezinformacijama u vezi sa uraganom “Harvey”  - uključujući ovu, dok je “Huffington Post” je pisao o ovogodišnjoj “lažnoj ajkuli”.

Ista fotografija se pojavljivala kada su uragani  “Irene”, “Sandy” i “Matthew” pogodili urbanu zonu u SAD-u i svaki put su mediji objavljivali da je riječ o lažnoj fotografiji “The Star” - Irene, 2011;  “Mashable” - Sandy 2012; “BuzzFeed News” - Matthew 2016.

Zbog izmišljene tvrdnje koja nema uporište u tekstu i korištenja lažne fotografija, članak dobija ocjene klikbejt i lažna vijest.

Povodom ovog članka obratili smo se svim portalima koji imaju impressum i obavijestili ih da je riječ o lažnoj vijesti. 

Reagovanja

Portal "Kvaka.ba" 

Poštovani, 

Vijest da se radilo o lažnoj vijesti smo objavili na našem portalu i ista će se zadržati 24 sata. https://kvaka.ba/lazna-vijest-nije-bilo-nikakvih-ajkula-tokom-uragana-florens/

Srdačan pozdrav.

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Biljana Livančić-Milić Objavljeno: 20. 09. 2018 | Zadnji put osvježeno: prije 1 godina

Posljednje objavljene analize

Analiza
Pregled sedmice: Negiranje državnosti, rat u Gazi i porijeklo “crnog petka”

U posljednjoj sedmici novembra bavili smo se netačnim navodima u vezi s Dan...

Teorija zavjere
Nema medikamenata za sterilizaciju u brzoj hrani

Teoretičari/ke zavjere koji šire izmišljene priče o “planovima elite” da dr...

Teorija zavjere
Dezinformacija
Protest ispred francuskog McDonald’sa nema veze s Gazom

Farmeri su nedavno istresli kamion stajskog đubriva ispred restorana McDona...

Dezinformacija
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me