Ako ovo vidite na vratima svog automobila: Opustite se, u pitanju je lažna vijest

Lažna vijest na engleskom jeziku je lažna vijest i na svakom drugom.

Ocijenjeni članci
Sarajevo Grad Prenošenje lažnih vijesti; Klikbejt; Paralelno Prenošenje lažnih vijesti; Klikbejt; Zabavne Strane Prenošenje lažnih vijesti; Klikbejt; Najslađi zalogaj Prenošenje lažnih vijesti; Klikbejt;

“Sarajevo grad” je na svojoj Facebook stranici 9. novembra podijelio članak pod naslovom:

Ako ovo vidite na vratima svog automobila, odmah zovite policiju inače će biti ukraden

Međutim, nakon što otvorimo članak primjećujemo da i nije tako aktuelan. Naime, objavljen je 8. februara ove godine. Razlog zbog kojeg se ova vijest dijeli i u novembru vjerovatno leži u činjenici da je krađa automobila akutelna tema obzirom na nesretni slučaj ubistva policajaca u Sarajevu.

U članku se navodi da lopovi pljačkaju automobile tako što stave novčić u bravu suvozačevih vrata. Navodno, to omogućuje da novčić “onesposobi” bravu nakon otključavanja automobila:

Lopovi uglavnom željeno vozilo imaju u vidokrugu i kreću u akciju onda kada ga vozač napusti.
Trend krađa automobila na način da se novčićem blokira automatsko zatvaranje vrata iz Amerike se proširio i na stari kontinent.
Ova učestala pojava u prvi mah djeluje bezazleno, međutim, ipak je riječ o jednom triku koji koriste lopovi prilikom krađa.
Sve funkcioniše tako što se novčić postavlja na bravu na vratima suvozača baš zato što vozač otključava auto sa druge strane. Kada se brava otključa, novčić pomaže da se ona onesposobi, što kasnije ostavlja automobil otključanim.
Lopovi uglavnom željeno vozilo imaju u vidokrugu i kreću u akciju onda kada ga vozač napusti.Shaun Brown, stručnjak za automobile, kaže da ovaj trik ne radi na svakim automobilm, ali da je ipak veoma važno biti u toku kako baš vi ne biste postali lak plijen.
Zato, ako vidite ovo, odmah obavijestite policiju, možda može da uđe u trag kradljivcima, i rasvijetli i druga nedjela koja su počinili, a zaštitićete vaš auto.

Međutim, ništa od ovoga nije istina. Portal za provjeru činjenica “Snopes” je o ovoj lažnoj vijesti pisao još u januaru 2016. godine. Kako su ustanovili, vijest se pojavila 2015. godine na engleskom jeziku, u vidu upozorenja na društvenim mrežama. Redakcija ovog portala kontaktirala je dvije radnje koje se bave prodajom, modifikacijom i servisiranjem automobila, koji su se na opis ove navodne krađe nasmijali:

[1]Kontaktirali smo s Caliber Collision Repair u Lindenhurst, New York, kako bismo upitali hoće li neki manevar poput onoga opisanog u upozorenjima učinkovito onesposobiti mehanizam zaključavanja vozila. Kad smo opisali glasine, zaposlenik se nasmijao i objasnio da se brava za vrata automobila zapravo ne može onemogućiti na taj način. Rekao je da na većini trenutačnih modela vozila nema mjesta u kojem će se postaviti kovanica i da čak i na starijim modelima koji imaju mjesta za novčić, ključni mehanizam za zaključavanje se ne bi prekinuo prikazanim umetanjem kovanica u bravu.

Obzirom na sve navedeno, ali i to da portal “Sarajevo grad” nije pružio nikakve dokaze koji bi potvrdili ovu priču, njihov članak ocjenjujemo kao prenošenje lažne vijesti. Zbog senzacionalističkog naslova članak dobija i ocjenu klikbejt.

Napomena

Širenje ovog članka zabilježeno je i nakon objave ove analize. Članci na portalima "Najslađi zalogaj", "Zabavne Strane" i "Paralelno" bit će ocijenjeni kao klikbejt i prenošenje lažne vijesti. 

(Raskrinkavanje.ba)

Footnotes

  1. ^ Citat: "Snopes"
Autor: Emir Zulejhić Objavljeno: 10. 11. 2018 | Zadnji put osvježeno: prije 2 godine

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Teorija zavjere: Bivši kancelar Sebastian Kurz i izmišljeno odbacivanje “medicinskog aparthejda” u Austriji

Nakon što je Sebastian Kurz odstupio sa mjesta kancelara Austrije, na društ...

Lažna vijest Teorija zavjere
Lažna vijest
Viralni video američkog pastora: Negiranje pandemije manipulacijom brojevima

Videosnimak iz 2020. godine u kojem američki pastor negira pandemiju Covid-...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Manipulisanje činjenicama
Lažna vijest
Teorija zavjere o planiranim “fazama pandemije” potiče paniku predviđanjem haosa i vanrednog stanja

Pojedini portali u regionu prenijeli su tvrdnje o “fazama” u kojima se pand...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me