Aktuelizacija starih članaka za prikupljanje klikova

 Nekoliko portala prenijelo je članak “Tanjuga” u kojem sociolog Vladimir Vuletić govori o “trećoj Jugoslaviji” tri godine nakon njegove originalne objave.

Portal “Koktel” je na stranici “Infomagazin” dijeljenje linkova zamijenio objavljivanjem fotografija sa naslovima članaka, dok se linkovi nalaze u opisu. Na taj način je 23. januara podijeljen članak o “novoj Jugoslaviji”

NEVJEROVATNO – Ovo niko od nas nije očekivao: STVARA SE NOVA JUGOSLAVIJA I SVI ĆE MORATI DA PRISTANU NA TO!

Iza navedenog naslova krije se članak star tri godine koji je objavio “Tanjug”, a u kojem sociolog Vladimir Vuletić da osvoje viđenje situacije u regionu.

Teško je zamisliti nešto što bi se nazvalo “trećom Jugoslavijom” ili balkanskom konfederacijom, ali to nije nešto što je po svaku cenu daleko od realnosti.
To je naveo sociolog Vladimir Vuletić, koje upravo u tako nečemu vidi moguće rešnje za balkansko “bure baruta”.
Mnogo je interesa na ovom području (SAD, Rusija, Turska, sada i Kina…) i balkanski lideri treba toga da su svesni, kao i svih mogućih neočekivanih posledica koje bi mogle nastati zbog tih interesa, zbog čega im Vuletić savetuje da budu odmereni i oprezni.
“U tom spletu različitih savezništava i neprijateljstava moguće je svašta zamisliti. Zato je jako važno da, pre svega oni koji vode zemlje u regionu, budu jako oprezni i svesni mogućih neželjenih, neočekivanih posledica, saveza pa i sukoba do kojih bi eventualno došlo i to je ono što je umetnost vođenja politike na ovim prostorima”, kaže Vuletuć u razgovoru za Tanjug.

Članak sa istim naslovom u oktobru 2018. objavili su portali “Novosti Balkan” i  “Novine Balkan”, a u februaru “”Novosti danas” i “Regionalne vesti”.

Članak koji su navedeni mediji prenijeli sam po sebi nije sporan, jer je riječ o viđenju situacije iz perspektive jedne osobe. Međutim, sporna je činjenica da je Vuletićeva analiza objavljena 13. avgusta 2016. godine te u njoj nije najavljeno stvaranje “nove Jugoslavija”.  

S obzirom na to da je riječ o neaktuelnom članku kojem je dat senzacionalistički naslov bez koneksta, članke ocjenjujemo kao klikbejt i dezinformanciju.

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Emir Zulejhić Objavljeno: 28. 01. 2019 | Zadnji put osvježeno: prije 4 godine

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Snimci zalaska sunca ne dokazuju da je ono bliže Zemlji nego što kaže nauka

Društvenim mrežama dijele se tvrdnje da je udaljenost Sunca od Zemlje mnogo...

Lažna vijest Teorija zavjere
Lažna vijest
Bazne stanice se kamufliraju iz estetskih razloga, ne zato što su opasne

Stari videosnimak na kojem radnici pokrivaju baznu stanicu na krovu kamufla...

Lažna vijest Manipulisanje činjenicama Teorija zavjere
Lažna vijest
Ukrajina nije najavila “holokaust Rusa koji podržavaju Putina”

Portal Nulta tačka objavio je članak u kome se tvrdi da Ukrajina najavljuje...

Lažna vijest Dezinformacija
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me