Aktuelizacija starih članaka za prikupljanje klikova

 Nekoliko portala prenijelo je članak “Tanjuga” u kojem sociolog Vladimir Vuletić govori o “trećoj Jugoslaviji” tri godine nakon njegove originalne objave.

Ocijenjeni članci
Koktel Dezinformacija; Klikbejt; Novosti Balkan Dezinformacija; Klikbejt; Novine Balkan Dezinformacija; Klikbejt; Novosti danas Dezinformacija; Klikbejt; Regionalne Vesti Dezinformacija; Klikbejt;

Portal “Koktel” je na stranici “Infomagazin” dijeljenje linkova zamijenio objavljivanjem fotografija sa naslovima članaka, dok se linkovi nalaze u opisu. Na taj način je 23. januara podijeljen članak o “novoj Jugoslaviji”

NEVJEROVATNO – Ovo niko od nas nije očekivao: STVARA SE NOVA JUGOSLAVIJA I SVI ĆE MORATI DA PRISTANU NA TO!

Iza navedenog naslova krije se članak star tri godine koji je objavio “Tanjug”, a u kojem sociolog Vladimir Vuletić da osvoje viđenje situacije u regionu.

Teško je zamisliti nešto što bi se nazvalo “trećom Jugoslavijom” ili balkanskom konfederacijom, ali to nije nešto što je po svaku cenu daleko od realnosti.
To je naveo sociolog Vladimir Vuletić, koje upravo u tako nečemu vidi moguće rešnje za balkansko “bure baruta”.
Mnogo je interesa na ovom području (SAD, Rusija, Turska, sada i Kina…) i balkanski lideri treba toga da su svesni, kao i svih mogućih neočekivanih posledica koje bi mogle nastati zbog tih interesa, zbog čega im Vuletić savetuje da budu odmereni i oprezni.
“U tom spletu različitih savezništava i neprijateljstava moguće je svašta zamisliti. Zato je jako važno da, pre svega oni koji vode zemlje u regionu, budu jako oprezni i svesni mogućih neželjenih, neočekivanih posledica, saveza pa i sukoba do kojih bi eventualno došlo i to je ono što je umetnost vođenja politike na ovim prostorima”, kaže Vuletuć u razgovoru za Tanjug.

Članak sa istim naslovom u oktobru 2018. objavili su portali “Novosti Balkan” i  “Novine Balkan”, a u februaru “”Novosti danas” i “Regionalne vesti”.

Članak koji su navedeni mediji prenijeli sam po sebi nije sporan, jer je riječ o viđenju situacije iz perspektive jedne osobe. Međutim, sporna je činjenica da je Vuletićeva analiza objavljena 13. avgusta 2016. godine te u njoj nije najavljeno stvaranje “nove Jugoslavija”.  

S obzirom na to da je riječ o neaktuelnom članku kojem je dat senzacionalistički naslov bez koneksta, članke ocjenjujemo kao klikbejt i dezinformanciju.

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Emir Zulejhić Objavljeno: 28. 01. 2019 | Zadnji put osvježeno: prije 9 mjeseci

Posljednje objavljene analize

Analiza
Besplatne karte koje bi vas mogle skupo koštati

Pokušaj krađe podataka prerušen je u “nagradnu igru” koja obećava dvije bes...

Dezinformacija
Čitatelji prijavljuju: Dezinformacija o stanju u centru za migrante Bira

Tokom posjete privremenom prihvatnom centru za migrante i izbjeglice, novin...

Dezinformacija Pristrasno izvještavanje Demantirano
Lažna vijest
Popularni “meme” video predstavljen kao vijest

Jedan od desetine “meme” video klipova prozvanih “Dimitri saznaje...”, na a...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Klikbejt
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me