Raskrinkavanje.ba

Al-Assad govori engleski i nije mu trebao prevod za govor Volodimira Zelenskog

U objavama na društvenim mrežama implicira se da je sirijski predsjednik Bashar al-Assad na nedavno održanom sastanku Arapske lige ignorisao obraćanje ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog na engleskom jer je skinuo slušalice za prevod. Al-Assad, zapravo, dobro govori engleski.

Foto: Raskrinkavanje.ba

Fotografija Bashara al-Assada objavljena je 19. maja 2023. u tweetu u kom se tvrdi da je sirijski predsjednik pokazao nepoštovanje prema ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom jer je tokom njegovog obraćanja skinuo slušalice za prevođenje. 

Nepoštovanje Bašara Asada prema Zelenskom

Tokom govora Zelenskog, Bašar Asad je uklonio slušalice od svog  prevodioca.

Narednih dana slične tvrdnje objavilo je još nekoliko korisnika/ca Twittera (1, 2), Facebooka (1) i Telegrama (1). 

U nekim objavama navedeno je da je al-Assad sklonio slušalice na sastanku Arapske lige kada je Zelenski počeo govoriti o ruskim ratnim zločinima, a neke sadrže i screenshot tweeta na engleskom jeziku s istom tvrdnjom.

Foto: Screenshot Facebook stranice Vijesti Srpske

 

Šta su činjenice?

 

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski govorio je učesnicima/ama ovogodišnjeg 32. samita Arapske lige, koji je održan 19. maja u Džedi (Saudijska Arabija). Samitu je prisustvovao i sirijski predsjednik Bashar al-Assad. Sirija je vraćena u ovu regionalnu organizaciju nakon više od deset godina suspenzije. Ova je zemlja suspendovana nakon nasilnog gušenja protesta 2011. godine i izbijanja građanskog rata.

Zelenski se učesnicima/ama samita obratio na engleskom jeziku. U analiziranim objavama navodi se da je sirijski predsjednik skinuo uređaj za prevođenje tokom obraćanja Zelenskog, pri čemu se u nekim objavama tvrdi, a u nekim implicira, da je al-Assad na taj način izrazio nepoštovanje ili negodovanje zbog sadržaja govora Zelenskog. 

Ipak, sirijski predsjednik govori engleski jezik, na kome se Zelenski i obratio (arhivirano). Ovo se navodi i u analizi sličnih tvrdnji o al-Assadovom “nepoštovanju” Zelenskog, koju je Reuters objavio 26. maja 2023. godine. Reuters navodi da je sirijski predsjednik studirao u Londonu. Na internetu su dostupni i brojni intervjui u kojima Bashar al-Assad govori na engleskom jeziku (1, 2, 3). Budući da govori jezik na kom se obratio Zelenski, nije mu bio potreban prevod za praćenje obraćanja.

Na snimku sa samita na nekoliko se mjesta može vidjeti da neki od prisutnih nisu koristili slušalice za prevod tokom obraćanja Zelenskog (na 4:58, na 7:39,  na 7:50).

Predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin pružio je vojnu podršku al-Assadu u građanskom ratu koji u Siriji traje od 2011. godine. S druge strane, al-Assad je podržao rusku invaziju na Ukrajinu. Sirija je jedna od zemalja koje su 23. februara glasale protiv neobavezujuće rezolucije Generalne skupštine UN-a kojom se Moskva poziva da prekine neprijateljstva u Ukrajini i povuče svoje snage. Ovakvi odnosi između pomenutih zemalja vjerojatno su bili inspiracija za manipulativne tvrdnje o tome zašto al-Assad nije slušao prevod govora Volodimira Zelenskog.

 Shodno navedenom, tvrdnje da je al-Assad skinuo slušalice za prevod da bi iskazao “nepoštovanje” prema Zelenskom ili da ne bi slušao njegov govor dobijaju ocjenu manipulisanje činjenicama.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Manipulisanje činjenicama 19.05.2023

Twitter profili: Nepoštovanje Bašara Asada prema Zelenskom

  • Manipulisanje činjenicama