Raskrinkavanje.ba

Aleksandar Vučić se ne povlači iz politike

Izjava predsjednika Srbije Aleksandra Vučića na nekoliko regionalnih portala predstavljena je kao njegovo povlačenje iz političkog života što nije tačno.  

Aleksandar Vučić je u nedjelju 7.7.2019. godine održao konferenciju za novinare koja je trajala 40 minuta. Na pitanje novinarke “N1” za komentar o tome šta bi značilo eventualno pristupanje Ane Brnabić Srpskoj naprednoj stranci (SNS), u smislu pozicije koju bi imala u stranci, u odgovoru koji je trajao 4 minute i bez spominjanja Ane Brnabić uopšte, Vučić je između ostalog rekao i ovo:

Neće me oni pobediti nikada, niti mogu, tako nesposobni i korumpirani ljudi, poput onih koji vode taj savez, kako god da se zove. (...)
Skloniću se ja pre nego što oni dođu u poziciju da mi se približe uopšte. 

Na kraju odgovora je napomenuo da njegov mandat predsjednika republike traje još dvije i po godine i da još mnogo toga treba da se uradi u Srbiji.

Dan kasnije, u jutarnjem Dnevniku RTS, upitan o povlačenju i da li će se kandidovati na Skupštini SNS-a Vućić je rekao:

Što se tiče mog sklanjanja nema sumnje da će sledeće godine neko drugi preuzeti Srpsku naprednu stranku (...) ja sam to više puta rekao, nije to neka novost ni tajna".
Mora čovek da zna kada je vreme da dođe do određenih promena i da zna kada je vreme da sebe ne poistoveti sa državom i ne pomisli da je to samo za njega. A što se ovih tiče (referišući se na opoziciju op.a.), minimum 10 godina.

Kombinacija ova dva javna istupa su bila predmet pisanja manje ili više senzacionalističkih članaka u mnogim medijima. Sa druge strane portal “Dnevno.hr” je objavio dva članka Vučićevom “povlačenju” sa očitim manipulativnim naslovima:

ZBOGOM, VUČIĆU: ‘Povlačim se iz politike… Čovjek mora znati kada je vrijeme’ (Dnevno.hr, 8.7.2019.)

Iako je, govoreći o skorom povlačenju, Vućić oba puta govorio u kontekstu pozicije u SNS-u, taj detalj je izostavljen iz oba naslova. Pored toga na portalu “Dnevno” manipulisalo se i njegovom izjavom iz Dnevnika koja se razlikuje od onoga što je rekao.

“Nema sumnje da ću se sljedeće godine povući i da će netko drugi preuzeti SNS. Mora čovjek znati kada je vrijeme za određene promjene, a to je onda kada sebe počne poistovjećivati sa državom”, rekao je Aleksandar Vučić. (Dnevno.hr)

Drugi članak portala “Dnevno.hr” u naslovu obećava “razlog” Vučićevog odlaska.

Otkriven razlog Vučićeva odlaska: Situacija je ozbiljna! (Dnevno, 9.7.2019.)

Srpski predsjednik Aleksandar Vučić uzburkao je javnost tvrdnjama da će se maknuti prije nego što opozicija dođe u priliku približiti mu se, uz opasku da se takvo nešto ne može dogoditi ni za deset godina. To nije rekao da bi nekoga podcijenio, nego, tvrdi, zato što su rezultati koje je Srbija ostvarila ozbiljni.

 Pored toga što u članku nije otkriven bilo kakav razlog Vučićevog potencijalnog odlaska, ozbiljnost se spominje samo kao tvrdnja predsjednika Srbije u kontekstu značajnih rezultata koje je Srbija ostvarila. 

I “Slobodna Bosna” je članak o Vučićevom javnom istupu naslovila manipulativno. 

VIJEST KOJA JE DIGLA SRBIJU NA NOGE: Vučić jutros u dnevniku rekao da će se POVUĆI! (8.7.2019. Slobodna Bosna)
"Skloniću se pre nego što opozicija uopšte dođe do prilike da mi se približi", rekao je jutros u dnevniku na RTS-u predsJednik Srbije Aleksandar Vučić, uz opasku da tako nešto "ne može da se desi ni za deset godina".
- To bi značilo da bih mogao još 10 godina da se bavim ovim poslom, jer se 10 godina ne bi približili, ali to mi ne pada mi na pamet, biće mnogo ranije - kaže.

U članku “Slobodne Bosne” nema pomena o tome da je riječ o povlačenju sa pozicije u SNS, već se fokus stavio na usputni kometar o opoziciji. S tim da je zanimljivo napomenuti da mandat predsjednika Srbije može najduže trajati dva puta po pet godina, tako da nema sumnje da će se sa sadašnje pozicije povući za manje od 10 godina.

Oba članka portala “Dnevno”, kao i sva prenošenja, bit će ocijenjena kao klikbejt i kao manipulacija činjenicama, jer je u oba članka manipulisano ili izjavom ili kontekstom u kojem je ona rečena.

Članak na portalu “Slobodna Bosna”, kao i sva prenošenja, bit će ocijenjen kao klikbejt i kao manipulacija činjenicama, zbog izostavljanja informacije da je kontekst povlačenja stranački, a ne predsjednički što je rezultiralo dezinformacijom. 

(Raskirinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Klikbejt 08.07.2019

Slobodna Bosna: VIJEST KOJA JE DIGLA SRBIJU NA NOGE: Vučić jutros u dnevniku rekao da će se POVUĆI!

- Ne možete da se odbranite od hiljada laži - kazao je on.

 • Klikbejt
 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
Klikbejt 08.07.2019

Vijest.ba: VIJEST KOJA JE DIGLA SRBIJU NA NOGE: Vučić jutros u dnevniku rekao da će se POVUĆI!

“Skloniću se pre nego što opozicija uopšte dođe do prilike da mi se približi”, rekao je jutros u dnevniku na RTS-u predsJednik Srbije Aleksandar Vučić...

 • Klikbejt
 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
Klikbejt 08.07.2019

Ekspresno: VIJEST KOJA JE DIGLA SRBIJU NA NOGE: Vučić u dnevniku rekao da će se POVUĆI!

“Skloniću se pre nego što opozicija uopšte dođe do prilike da mi se približi”, rekao je jutros u dnevniku na RTS-u predsJednik Srbije Aleksandar Vučić...

 • Klikbejt
 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
Klikbejt 08.07.2019

Eportals.info: VIJEST KOJA JE DIGLA SRBIJU NA NOGE: Vučić jutros u dnevniku rekao da će se POVUĆI!

“Skloniću se pre nego što opozicija uopšte dođe do prilike da mi se približi”, rekao je jutros u dnevniku na RTS-u predsJednik Srbije Aleksandar Vučić...

 • Klikbejt
 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
Klikbejt 08.07.2019

Dnevno.hr: ZBOGOM, VUČIĆU: ‘Povlačim se iz politike… Čovjek mora znati kada je vrijeme’

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić gostovao je u jutarnjem Dnevniku RTS-a.

 • Klikbejt
 • Manipulisanje činjenicama
Klikbejt 09.07.2019

Dnevno.hr: Otkriven razlog Vučićeva odlaska: Situacija je ozbiljna!

Srpski predsjednik Aleksandar Vučić uzburkao je javnost tvrdnjama da će se maknuti prije nego što opozicija dođe u priliku približiti mu se, uz opasku...

 • Klikbejt
 • Manipulisanje činjenicama
Klikbejt 08.07.2019

Priznajem.hr: ZBOGOM, VUČIĆU: ‘Povlačim se iz politike… Čovjek mora znati kada je vrijeme’

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić gostovao je u jutarnjem Dnevniku RTS-a.

 • Klikbejt
 • Manipulisanje činjenicama