Raskrinkavanje.ba

Alen Šeranić nije rekao da će “svi” građani FBiH sa teritorije RS-a biti sprovedeni na teritorij Federacije

Brojni mediji su objavili kako je Alen Šeranić, ministar zdravlja Republike Srpske, izjavio da će "Svi državljani FBiH koji se nalaze u RS-u bit sprovedeni na teritorij Federacije". Analizom smo utvrdili da je izjava predstavljeno manipulativno, nepotpuno i van konteksta.

Portal Slobodna Bosna je 27. marta objavio članak sa naslovom:

“DODIKOV BOŠNJAK ALEN ŠERANIĆ NAJAVIO: "Svi državljani FBiH koji se nalaze u RS-u bit će sprovedeni na teritorij Federacije"!

U članku se potom navodi:

Ipak, da u svom ponašanju ne ide daleko od svog šefa Milorada Dodika, Šeranić je demonstrirao u današnjem tv nastupu. Tako je Šeranić, uzimajući sebi i Republici Srpskoj ovlasti suverene države, poručio da će državljani Federacije koji se nalaze na teritoriji Republike Srpske biti sprovedeni prema Federaciji BiH.

U tekstu članka priložena je i Twitter objava profila Behar koji na ovoj mreži prati 57 korisnika dok samo devet naloga prate profil Behar. Objava nije više dostupna, ni na Twitter profilu niti u članku, te je umjesto tweet-a vidljiv samo datum - 24. mart.

Koristeći servis Web Archive koji nasumično "snima" internet stranice smo pronašli tweet korisnika Behar od 24. marta. Video koji je u njemu objavljen nije sačuvan u arhivi, te više nije dostupan.

Članak sa Slobodne Bosne su potom prenijeli Saff, Bosniaks, BH vijesti, Sandzak live, USK vijesti, E dijaspora, Fresh press, Religis, Bosnae, Novi horizonti i Sarajevo grad. 

Vrijeme objave originalnog članka na portalu Slobodna Bosna nije vidljivo ali smo ustanovili da je od svih prenošenja, ukupno 9 portala navelo Slobodnu Bosnu kao izvor, dok su u jednom slučaju Slobodna Bosna i Saff navedeni kao izvor. Jedan od portala nije naveo izvor ali je on objavljen dan nakon što se članak pojavio na Slobodnoj Bosni.

Dodatno, koristeći alat CrowdTangle, ustanovili smo da je na Facebook stranici Slobodna Bosna članak podijeljen u 19:29 što je najranije pojavljivanje ovog članka u odnosu na objave istog na drugim portalima.

Članak je na Facebook stranici predstavljen sasvim drugačije nego na portalu, uz opis u kojem se navodi da se “RS vraća na staze Radovana Karadžića”:

Šokantno: RS se vraća na staze Radovana Karadžića-Šeranić javno objavio da će svi “državljani” Federacije biti protjerani s teritorije Republike Srpske!

Istog dana, portal Slobodna Bosna je nastavio izvještavati o navodnoj izjavi ministra Šeranića, te je objavio vijest u kojoj se izvještava o tome da je košarkaš Jusuf Nurkić na svojoj zvaničnoj Facebook stranici reagovao povodom izjave ministra Šeranića, sa naslovom: 

JUSUF NURKIĆ LJUTITO REAGOVAO NA IZJAVU MINISTRA ŠERANIĆA: "Čije državljanstvo imaš, ministre moj, ti…”

U članku se, kao i u prvom primjeru, ponovo navodi izjava ministra Šeranića.

Naime, Šeranić je danas rekao da će "državljani Federacije" koji se nalaze na teritoriji Republike Srpske biti sprovedeni prema Federaciji BiH. Ministar se još nije očitovao o ovoj skandaloznoj izjavi, ali ona nije prošla bez pažnje javnosti.

Nurkić je u objavi na Facebook stranici, koja u trenutku pisanja ove analize ima 1.600 lajkova, 368 komentara te 52 dijeljenja, uz fotografiju ministra Šeranića napisao:

Čije državljanstvo imaš ministre moj,
ti i politika niste dobar spoj,
al šta te briga, dok je ovaca veliki broj, važno je da punom parom radi stranački stroj

Vijest sa Slobodne Bosne je potom prenijelo devet portala: Bboy-news, Armijar BiH, Novi  Horizonti, Za Srebrenicu, Bosniaks, E index, KUD Ljiljan Zadar, Vijesti.

O čemu je ministar Šeranić zapravo govorio?

Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite u vladi Republike Srpske organizuje redovne konferencije za novinare, od proglašenja vanredne situacije u ovom entitetu zbog pandemije virusa SARS-CoV-2, tačnije od 16. marta. 

Na konferenciji za novinare 24. marta, čiji je snimak dostupan ovdje, Šeranić jeste govorio o sprovođenju građana Federacije BiH iz Republike Srpske, a kompletna izjava glasi:

Kad je u pitanju karantin u Gradiškoj trenutno se nalazi 38 osoba, od čega 35 muškaraca i tri žene. 9 osoba iz Republike Srpske i 29 osoba iz Federacije Bosne i Hercegovine. Što se tiče državljana Federacije Bosne i Hercegovine danas je dogovoreno da svaki dan u turnusu od  jedan sat će te osobe biti sprovedene prema Federaciji Bosne i Hercegovine zajedno sa svojim popratnim dokumentima, mislim na rješenja vezana za karantin i biće predata dalje Federaciji Bosne i Hercegovine u smislu njihovog zbrinjavanja u Federaciji Bosne i Hercegovine. (citat traje od 3.23 do 3:57 na video snimku konferencije za medije od 24.marta)  

Karantin u Gradišci o kom ministar Šeranić govori je zapravo šatorsko naselje u kom se, prema odluci Predsjedništva BiH, trebaju smjestiti lica koja ulaze u BiH. Temom o postavljanju pomenutih šatora, te kašnjena u sprovođenju mjere, bavio se i naš partnerski portal Istinomjer u dva navrata (1,2).

Kako je navedeno u analizi Istinomjera, u karantinu na graničnim prelazima se ne zadržavaju sva lica nego se lica usmjeravaju u karantinska naselja u svojim lokalnim zajednicama.

Lokalne zajednice formiraju karantinska naselja, odnosno karantinske kampove i znači ova lica koja nama prispjevaju sa državne granice, mi ih usmjeravamo, uz naravno adekvatnu proceduru ka tim karantinskim naseljima i njihovim opštinama boravka. (Aleksandar Đekić, Republička uprava Civilne zaštite, 24. mart 2020.)

Raskrinkavanje je kontaktiralo odjeljenje za odnose s javnošću Ministartstva zdravlja i socijalne zaštite RS sa upitom o tome da li su novinari Slobodne Bosne ili nekog od drugih medija, kontaktirali ministra Šeranića, odnosno press službu ministarstva povodom iznesenih tvrdnji. 

Odgovor smo dobili telefonskim putem od Jelene Vujić, službenice za odnose s javnošću ministarstva zdravlja koja je rekla da ni ministarstvo ni ministra Šeranića nije niko kontaktirao u vezi sa navodima Slobodne Bosne.

Dodatno je pojasnila da izjava nije prenesena na potpun način te nas uputila na video snimak konferencije za novinare koji smo već ranije citirali.

Dakle, iz svega ovoga jasno je da je ministar Šeranić govorio o tome da će građani Federacije BiH, kao i građani Republike Srpske, sa graničnog prelaza Gradiška biti prebačeni u lokalne zajednice u karantin, što je dio procedura u suzbijanju pandemije novog koronavirusa Sars-Cov-2. Slobodna Bosna je u ovom slučaju objavila samo dio izjave, izostavljajući kontekst i pogrešno predstavljajući samu izjavu.

Dodatno, Slobodna Bosna je u tekstu objave članka na svojoj Facebook stranici uporedila ministra Šeranića sa Radovanom Karadžićem pripisavši mu izjavu koja nije tačna.

Budući da je izjava ministra Šeranića citirana na nepotpun način, te da su dijelovi njegove izjave predstavljeni van konteksta, što je za posljedicu imalo da se izjava objavi bez objašnjena na kakva sprovođenja građana FBiH i RS se misli, te je efekat manipulacije izjavom “pojačan” tvrdnjom na Facebook stranici istog portala o tome da se “RS vraća na staze Radovana Karadžića”, članak portala Slobodna Bosna ocjenjujemo kao lažnu vijest.

Sva prenošenja ovog članka dobijaju ocjenu prenošenje lažne vijesti.

Ocjenu dezinformacija članak dobija i zbog činjenice da se u članku navodi da je riječ o “današnjem” TV nastupu, iako je konferencija za novinare o kojoj je riječ u tekstu održana tri dana prije, 24 marta.

Zbog toga što je istog dana Slobodna Bosna plasirala još jedan članak usko povezan sa prethodnim, te u njemu ponovo navela citat na manipulativan način, drugi članak i sva njegova prenošenja dobijaju ocjenu manipulisanje činjenicama.

Zbog toga što Slobodna Bosna nije kontaktirala ministra Šeranića, niti ministarstvo, iako se u dva navrata pisalo o ministru i njegovoj izjavi, što nisu učinili ni novinari drugih portala koji su preuzeli vijest, ovaj članak i sva njegova prenošenja dobijaju i ocjenu pristrasno izvještavanje.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Manipulisanje činjenicama 27.03.2020

Slobodna Bosna: DODIKOV BOŠNJAK ALEN ŠERANIĆ NAJAVIO: "Svi državljani FBiH koji se nalaze u RS-u bit će sprovedeni na teritorij Federacije"!

Tako je Šeranić, uzimajući sebi i Republici Srpskoj ovlasti suverene države, poručio da će državljani Federacije koji se nalaze na teritoriji Republik...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Pristrasno izvještavanje
 • Lažna vijest
 • Dezinformacija
Manipulisanje činjenicama 27.03.2020

Saff: Skandalozna najava Dodikovog Bošnjaka: “Svi državljani FBiH koji se nalaze u RS-u bit će sprovedeni na teritorij Federacije!”

Iako Republika Srpska i dalje ima daleko veći broj oboljelih nego Federacija BiH, a zaraženi koronom bježe iz bolnica, u sarajevskoj javnosti posljedn...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Pristrasno izvještavanje
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Manipulisanje činjenicama 27.03.2020

Bosniaks info: DODIKOV BOŠNJAK ALEN ŠERANIĆ NAJAVIO: “Svi državljani FBiH koji se nalaze u RS-u bit će sprovedeni na teritorij Federacije”!

Tako je Šeranić, uzimajući sebi i Republici Srpskoj ovlasti suverene države, poručio da će državljani Federacije koji se nalaze na teritoriji Republik...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Pristrasno izvještavanje
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Manipulisanje činjenicama 27.03.2020

BH Vijesti: U RS-U NOVO KRŠENJE USTAVA I LJUDSKIH PRAVA: “Svi Državljani FBiH Koji Se Nalaze U RS-U Bit Će Sprovedeni Na Teritorij Federacije!”

Tako je Šeranić, uzimajući sebi i Republici Srpskoj ovlasti suverene države, poručio da će državljani Federacije koji se nalaze na teritoriji Republik...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Pristrasno izvještavanje
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Manipulisanje činjenicama 28.03.2020

Sandzaklive: Skandalozna najava Dodikovog Bošnjaka: “Svi državljani FBiH koji se nalaze u RS-u bit će sprovedeni na teritorij Federacije!”

Iako Republika Srpska i dalje ima daleko veći broj oboljelih nego Federacija BiH, a zaraženi koronom bježe iz bolnica, u sarajevskoj javnosti posljedn...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Pristrasno izvještavanje
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
 • Demantirano
Manipulisanje činjenicama 27.03.2020

USK Vijesti: Skandalozna najava Dodikovog Bošnjaka: “Svi državljani FBiH koji se nalaze u RS-u bit će sprovedeni na teritorij Federacije!”

Iako Republika Srpska i dalje ima daleko veći broj oboljelih nego Federacija BiH, a zaraženi koronom bježe iz bolnica, u sarajevskoj javnosti posljedn...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Pristrasno izvještavanje
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Manipulisanje činjenicama 27.03.2020

E-Dijaspora: DODIKOV BOŠNJAK ALEN ŠERANIĆ JAVNO NAJAVIO: “Svi državljani FBiH koji se nalaze u RS-u bit će sprovedeni na teritorij Federacije”

DA LI JE OVO MOGUĆE…?

 • Manipulisanje činjenicama
 • Pristrasno izvještavanje
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
 • Demantirano
Manipulisanje činjenicama 28.03.2020

Fresh press: Skandalozna najava Dodikovog Bošnjaka: “Svi državljani FBiH koji se nalaze u RS-u bit će sprovedeni na teritorij Federacije!”

Iako Republika Srpska i dalje ima daleko veći broj oboljelih nego Federacija BiH, a zaraženi koronom bježe iz bolnica, u sarajevskoj javnosti posljedn...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Pristrasno izvještavanje
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Manipulisanje činjenicama 29.03.2020

Religis: Dodikov Bošnjak Alen Šeranić najavio: “Svi državljani FBiH koji se nalaze u RS-u bit će sprovedeni na teritorij Federacije”

Tako je Šeranić, uzimajući sebi i Republici Srpskoj ovlasti suverene države, poručio da će državljani Federacije koji se nalaze na teritoriji Republik...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Pristrasno izvještavanje
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Manipulisanje činjenicama 27.03.2020

Bosnae: DODIKOV BOŠNJAK ALEN ŠERANIĆ NAJAVIO: “Svi državljani FBiH koji se nalaze u RS-u bit će sprovedeni na teritorij Federacije!”

Tako je Šeranić, uzimajući sebi i Republici Srpskoj ovlasti suverene države, poručio da će državljani Federacije koji se nalaze na teritoriji Republik...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Pristrasno izvještavanje
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Manipulisanje činjenicama 28.03.2020

Novi horizonti: DODIKOV BOŠNJAK ALEN ŠERANIĆ NAJAVIO: “SVI DRŽAVLJANI FBIH KOJI SE NALAZE U RS-U BIT ĆE SPROVEDENI NA TERITORIJ FEDERACIJE”!

Tako je Šeranić, uzimajući sebi i Republici Srpskoj ovlasti suverene države, poručio da će državljani Federacije koji se nalaze na teritoriji Republik...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Pristrasno izvještavanje
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Manipulisanje činjenicama 27.03.2020

Slobodna Bosna: JUSUF NURKIĆ LJUTITO REAGOVAO NA IZJAVU MINISTRA ŠERANIĆA: "Čije državljanstvo imaš, ministre moj, ti..."

Ministar zdravlja RS-a Alen Šeranić izazvao je lavinu komentara na društvenim mrežama svojim posljednjim istupom na press konferenciji.

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 28.03.2020

Bboy-news: Jusuf Nurkić ljutito reagovao na izjavu ministra Šeranića: “Čije državljanstvo imaš, ministre moj, ti…”

Ministar zdravlja RS-a Alen Šeranić izazvao je lavinu komentara na društvenim mrežama svojim posljednjim istupom na press konferenciji.

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 28.03.2020

ArmijaRBIH: JUSUF NURKIĆ LJUTITO REAGOVAO NA IZJAVU MINISTRA ŠERANIĆA: “Čije državljanstvo imaš, ministre moj, ti…”

Ministar zdravlja RS-a Alen Šeranić izazvao je lavinu komentara na društvenim mrežama svojim posljednjim istupom na press konferenciji.

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 28.03.2020

Novi horizonti: JUSUF NURKIĆ LJUTITO REAGOVAO NA IZJAVU MINISTRA ŠERANIĆA: “ČIJE DRŽAVLJANSTVO IMAŠ, MINISTRE MOJ, TI…”

Ministar zdravlja RS-a Alen Šeranić izazvao je lavinu komentara na društvenim mrežama svojim posljednjim istupom na press konferenciji.

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 27.03.2020

ZASREBRENICU.BA: JUSUF NURKIĆ LJUTITO REAGOVAO NA IZJAVU MINISTRA ŠERANIĆA: “Čije državljanstvo imaš, ministre moj, ti…”

Ministar zdravlja RS-a Alen Šeranić izazvao je lavinu komentara na društvenim mrežama svojim posljednjim istupom na press konferenciji.

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 28.03.2020

Bosniaks info: JUSUF NURKIĆ LJUTITO REAGOVAO NA IZJAVU MINISTRA ŠERANIĆA: “Čije državljanstvo imaš, ministre moj, ti…”

Ministar zdravlja RS-a Alen Šeranić izazvao je lavinu komentara na društvenim mrežama svojim posljednjim istupom na press konferenciji.

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 27.03.2020

E-index: JUSUF NURKIĆ LJUTITO REAGOVAO NA IZJAVU MINISTRA ŠERANIĆA: “Čije državljanstvo imaš, ministre moj, ti…”

Ministar zdravlja RS-a Alen Šeranić izazvao je lavinu komentara na društvenim mrežama svojim posljednjim istupom na press konferenciji.

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 28.03.2020

KUD ljiljan Zadar: JUSUF NURKIĆ LJUTITO REAGOVAO NA IZJAVU MINISTRA ŠERANIĆA

Ministar zdravlja RS-a Alen Šeranić izazvao je lavinu komentara na društvenim mrežama svojim posljednjim istupom na press konferenciji.

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 27.03.2020

Vijesti: Nurkić prozvao Šeranića: Čije ti državljanstvo imaš

Ministar zdravstva RS Alen Šeranić je u jednom od zadnjih istupa poručio da će državljani Federacije BiH koji se nalaze na teritoriji Republike Srpske...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 27.03.2020

Radio Sarajevo: Društvene mreže / Šeranić izjavom o "sprovođenju" građana FBiH razbjesnio javnost

Na fonu stavova Milorada Dodika, člana Predjedništva BiH, koji, unatoč daleko većem broju oboljelih u manjem bh. entitetu, tvrdi da je situacija s nov...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Pristrasno izvještavanje
 • Prenošenje lažnih vijesti
Manipulisanje činjenicama 28.02.2020

BH index: Ministar Šeranić izjavom o “sprovođenju građana FBiH” razbjesnio javnost

Na izjave ministra Šeranića, između ostalih, reagirao je i proslavljeni bh. košarkaš Jusuf Nurkić.

 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
Manipulisanje činjenicama 28.03.2020

IN Media: Šeranić izjavom o “sprovođenju” građana FBiH razbjesnio javnost

Na fonu stavova Milorada Dodika, člana Predjedništva BiH, koji, unatoč daleko većem broju oboljelih u manjem bh. entitetu, tvrdi da je situacija s nov...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Pristrasno izvještavanje
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pristrasno izvještavanje 28.03.2020

Kakanj-X: Ministar Šeranić izjavom o “sprovođenju građana FBiH” razbjesnio javnost

Na izjave ministra Šeranića, između ostalih, reagirao je i proslavljeni bh. košarkaš Jusuf Nurkić.

 • Pristrasno izvještavanje
 • Prenošenje lažnih vijesti
Manipulisanje činjenicama 28.03.2020

Svjetlo-dunjaluka: Šeranić izjavom o “sprovođenju” građana FBiH razbjesnio javnost: “Svi državljani FBiH koji se nalaze u RS-u bit će sprovedeni na teritorij Federacije!”

Na fonu stavova Milorada Dodika, člana Predjedništva BiH, koji, unatoč daleko većem broju oboljelih u manjem bh. entitetu, tvrdi da je situacija s nov...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Pristrasno izvještavanje
 • Prenošenje lažnih vijesti
Manipulisanje činjenicama 28.03.2020

Faktor: Ramić: Državljanstvo je propisano Ustavom, a Šeranić se trebao dokazati makar nabavkom stalaka za infuziju

Alen Šeranić, ministar zdravlja entiteta Republika Srpska, izazvao je lavinu reakcija u javnosti kada je poput stranačkog šefa Milorada Dodika, ustvrd...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
Manipulisanje činjenicama 28.03.2020

Hayat: RAMIĆ: DRŽAVLJANSTVO JE PROPISANO USTAVOM, A ŠERANIĆ SE TREBAO DOKAZATI MAKAR NABAVKOM STALAKA ZA INFUZIJU

Alen Šeranić, ministar zdravlja entiteta Republika Srpska, izazvao je lavinu reakcija u javnosti kada je poput stranačkog šefa Milorada Dodika, ustvrd...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Pristrasno izvještavanje
 • Prenošenje lažnih vijesti
Manipulisanje činjenicama 28.03.2020

Perspektiva: Nurkić prozvao Šeranića: Čije ti državljanstvo imaš

Ministar zdravstva RS Alen Šeranić je u jednom od zadnjih istupa poručio da će državljani Federacije BiH koji se nalaze na teritoriji Republike Srpske...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Pristrasno izvještavanje
 • Prenošenje lažnih vijesti
Manipulisanje činjenicama 28.03.2020

Vesti-online: Nurkić prozvao ministra zdravlja Republike Srpske za državljanstvo, reagovao i Dodik

Centar Portland Trejlblejzersa Jusuf Nurkić uputio je na Tviteru negativan komentar na račun ministra zdravlja Republike Srpske Alena Šeranića, što je...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Pristrasno izvještavanje
 • Prenošenje lažnih vijesti
Manipulisanje činjenicama 28.03.2020

B 92: Nurkić prozvao ministra RS za državljanstvo; Dodik: Jadno, sramota me je Jusufa

Bosanskohercegovački košarkaš Jusuf Nurkić prozvao je ministra zdravlja Republike Srpske Alena Šeranića.

 • Manipulisanje činjenicama
 • Pristrasno izvještavanje
 • Prenošenje lažnih vijesti