Aljoša Vučković kao “mamac” za klikove na anonimnim portalima

Oprema niza članaka na anonimnim portalima navodi čitatelje i čitateljke na zaključak da je poznati glumac Aljoša Vučković preminuo. U pitanju je klikbejt – članci su zapravo o glumčevom oporavku od bolesti.

Foto: Raskrinkavanje.ba

Na portalu VasGlas 17. jula 2023. godine objavljen je članak s naslovom:

SATOVI U SRBIJI SU STALI… Bolest je bila jača…(TUGA)

Članak je opremljen fotografijom na kojoj je glumac Aljoša Vučković.

Nasuprot ovakvoj opremi članka, iz koje se može zaključiti da je Aljoša Vučković preminuo usljed bolesti, u prvoj rečenici članka navodi se da je glumac pobijedio bolest.

Aljoša Vučković, poznati glumac iz serija “Sretni ljudi” i “Bolji život”, nedavno je uspješno pobijedio bolest s kojom se borio.

Ostatak članka govori o tome da je bolest spriječila Vučkovića da se bavi glumom te da se vratio u pozorište i na male ekrane nakon oporavka. 

Identične naslove objavili su i portali Današnje.co, Pozitiv media, Lifestyle dom i Kreacije. Ovi članci nisu u potpunosti isti, no svaki od njih sadrži informaciju da je popularni glumac pobijedio bolest, što je u suprotnosti sa zaključkom na koji navodi oprema članka. 

Komentari na Facebooku pokazuju da su korisnici/e bili/e uveliko zbunjeni/e naslovom – pojedini/e su povjerovali/e da je glumac preminuo, a neki/e su uvidjeli obmanu. 

Screenshot komentara na objavu članka na Facebooku.  

Pretragom smo pronašli i niz članaka koji su objavili identične naslove (Magazin dan, Žena portal), a koji su u međuvremenu izbrisani.

Glumac Aljoša Vučković rođen je 1946. godine u Buzetu u Hrvatskoj. Od 1975. pa do penzionisanja 2010. godine bio je stalni član beogradskog pozorišta Atelje 212. Prema medijskim napisima, poznati glumac povukao se iz javnosti 2018. godine zbog bolesti. Tri godine kasnije mediji su pisali o Vučkovićevom učešću u predstavi “Ja, Feđica” povodom smrti kolege Feđe Stojanovića, a u februaru 2023. godine gostovao je i u emisiji Hrvatske radiotelevizije. 

Google pretraga za proteklih mjesec dana nije dala rezultate o vijestima koje se tiču ovog glumca ili njegovog zdravstvenog stanja. 

Naslove kojima se insinuira da je glumac Aljoša Vučković preminuo ocjenjujemo kao klikbejt.

 

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Amar Karađuz Objavljeno: 20. 07. 2023 | Zadnji put osvježeno: prije 2 mjeseca

Posljednje objavljene analize

Dezinformacija
Demencija, rak i kokain: Dezinformacije o štetnostima šećera

Društvenim mrežama širi se kompilacija tvrdnji o navodnim štetnostima konzu...

Dezinformacija Pseudonauka
Lažna vijest
Direktno gledanje u sunce nije bezopasno

Na društvenim mrežama dijeli se snimak u kome se iznose netačne i opasne tv...

Lažna vijest Dezinformacija Pseudonauka
Lažna vijest
Berlinski grafit “kanibala” Zelenskog ne postoji

Na društvenim mrežama dijeli se screenshot izmišljenog članka Deutsche Well...

Lažna vijest
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me