Alo: "U Sarajevu 50-60 autobusa za plaćene demonstrante"

Ova analiza je označena kao: Razabiranje

"Alo” ponovo laže u člancima o BiH.

Srbijanski tabloid “Alo” objavio je trećeg oktobra vijest bez ijednog dokaza pod naslovom:

Otkriven pakleni plan za miting Dodika u Banjaluci, "ludaci" spremni na sve, snage bezbednosti u najvišem stepenu pripravnosti, OČEKUJE SE PAKAO!

Glavna tvrdnja ovog članka je da se u Sarajevu trenutno nalazi 50 do 60 parkiranih autobusa, koji čekaju 5. oktobar kako bi u Banjaluku prevezli plaćene demonstrante. Oko navedene teze, razvila se cijela jedna teorija. Za razliku od ranijih sličnih vijesti kada su izvori bili navedeni kao npr „izvor blizak jednoj ambasadi u Sarajevu“, ovaj put se izvor uopšte ne pominje.

U sarajevskim naseljima Bistrik, Vraca i Hrasno, trenutno je parkirano između 50 i 60 autobusa koji će u petak krenuti put Banjaluke.
Služba za zaštitu ustavnog poretka Republike Srpske došla je do informacija da će se autobusi kretati preko dva pravca.
Prvi će biti preko Travnika gde će manji deo autobusa kupiti putnike u pomenutom gradu, dok će drugi ići preko Maglaja i Doboja gde se očekuje veći broj putnika.
Uprava za borbu protiv terorizma i ekstremizma RS došla je do informacija da se u međuentitetskim mestima Tešnju i Jelahu, u jednoj porodičnoj kući vrši isplata dnevnica za one koji su spremni da u petak krenu na Trg Krajine.

U tekstu se pominju Služba za zaštitu ustavnog poretka Republike Srpske te Uprava za borbu protiv terorizma i ekstremizma RS, iako se ne navode konkretna imena niti bilo kakvi dokazi koji bi išli u prilog cijeloj priči. Ipak, najzanimljiviji dio članka je onaj koji govori o “dnevnicama”:

Dnevnice variraju od toga ko je koliko "lud", što je čovek luđi i spreman veću glupost da napravi, dnevnica je veća.
Takođe se plaća gorivo onima koji idu svojim automobilima, sve ostale pokupiće gore pomenuti autobusi.

Ovaj članak prenijeli su prvo novinska agencija “Srna”, pa onda i “Alternativna televizija”, “Radio Televizija Republike Srpske” te portali “Argumenti”, “Princip news” i “Info Bijeljina”

Redakcija “Raskrinkavanja” odlučila je provjeriti glavnu tvrdnju u članku, i onu jedninu provjerljivu, koja govori o parkiranim autobusima. Prošli smo kroz sva 3 navedena sarajevska naselja u potrazi za parkiranim autobusima, a cijeli video koji smo objavili jučer na našoj Facebook stranici, možete pogledati na ovom LINKU.

 

 

 

 

Tom prilikom nismo naišli ni na jedan autobus koji je parkiran. Sve što smo uočili tokom puta, jeste jedan trolejbus u pokretu koji je dio voznog parka “GRASA” koji vrši javni gradski prevoz, te autobus kompanije “Centrotrans”, također u pokretu. S tim u vezi, članak portala "Alo" ocjenjujemo kao lažnu vijest i teoriju zavjere. 

Naime već po objavljivanju članaka na pomenutim portalima, uslijedile su i reakcije. “TV1” je obavijestila da je “Alo” objavio tekst i cijelog ga citirao, a slično je uradio i “Source”: “Skandalozan tekst beogradskog lista "Alo": Iz Sarajeva kreće 50 autobusa za Banjaluku, dnevnica je veća što je čovjek spremniji da napravi veću glupost”

“Radio Sarajevo” je imao autorski članak u kom se autor osvrnuo na cjelokupnu zavjeru o rušenju Republike Srpske. “Faktor” je u u članku “Pogledajte autobuse koji će prevesti plaćenike iz Sarajeva u Banju Luku” uz fotografije uzlica bez autobusa dao kritički osvrt na originalni članak, dok je “eTrafika” imala analizu istog i napomenu na apel grupe “Pravda za Davida” na građane da petak budu “savjest ove grupe i kontrolori reda i mira”, a “Fokus” je objavio članak pod naslovom “Vučićev “recept” za dobijanje izbora: Šta se “kuha” u kući između Jelaha i Tešnja”

Nije prvi put naime ni da “Raskrinkavanje” piše o portalu “Alo” i njegovim zavjerama o Bosni i Hercegovini i grupi “Pravda za Davida”. Nije ni posljednji, obzirom da današnja naslovnica tabloida "Alo" izgleda ovako:

Pozivamo Vas da pratite “Raskrinkavanje” obzirom da ćemo se nastaviti baviti ovom temom, te objaviti novu analizu koja će obuhvatiti navedenu naslovnicu tabloida “Alo”, ali i širu analizu medija koji također govore o sličnim ili istim temama. 

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Emir Zulejhić Objavljeno: 04. 10. 2018 | Zadnji put osvježeno: prije 4 godine

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Antivakcinaške izmišljotine o robotima iz vakcina koji sklapaju nanotehnologiju

Na društvenim mrežama su viralne tvrdnje australijskog doktora da roboti iz...

Lažna vijest Teorija zavjere
Lažna vijest
Aspirin Plus C ne sadrži grafen

Na društvenim mrežama šire se tvrdnje da Aspirin Plus C sadrži grafen. U pi...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere
Lažna vijest
Viralni rendgenski snimak ne prikazuje povrede saudijskog fudbalera

Mnogi mediji iz regiona objavili su sliku rendgenskog snimka lobanje, uz tv...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me