Raskrinkavanje.ba

Alternativne činjenice

Alternativna televizija Banjaluka pokušala je dokazati tvrdnju o navodnim bošnjačkim paravojnim formacijama. Za tu svrhu, iskoristili su fotografije Airsoft kluba "Crna munja" sa Facebook-a na osnovu čega je vijest dobila ocjenu "lažna vijest". Brzom reakcijom navedenog kluba vijest je demantovana.

Dana 25. novembra 2017. godine, “Večernje novosti” objavile su članak naslovljen “Bakir sprema Bošnjake na rat”, u kojem je navedeno da Bakir Izetbegović rukovodi tajnom obukom paravojnih formacija, te da je kroz istu prošlo već 9.000 mladića. U članku nisu pruženi nikakvi dokazi za ove tvrdnje, a kao izvori su navedena dva neimenovana sagovornika “bliska obavještajnim krugovima”.

“Alternativna televizija Banjaluka” odlučila je na samu vijest dodati još “dokaza”, te se istog dana u vijestima ove televizije našao prilog o navodnim paravojnim formacijama.

I ATV redakcija je dobila ekskluzivne fotografije koje navodno prikazuju pripadnike paravojne formacije Crna munja na obuci u Cazinskoj krajini”

Ovo su fotografije za koje se tvrdi da prikazuju pripadnike paravojne formacije Crna munja:

 

Novinarka ATV Banjaluka nije pogriješila kada je rekla da postoji “Crna munja”. Međutim sve druge informacije koje vezuju za navedeno ime su u potpunosti pogrešne i lažne. Crna munja postoji, ali u pitanju je Airsoft klub iz Cazina, a ne paravojna formacija.

Crna munja: demantij

“Airsoft klub „Crna munja“ je osnovan 2010. godine i od prvog dana smo otvoreni za javnost, svaki obični građanin, novinar i bilo ko drugi, može u svakom trenutku dobiti bilo kakvu informaciju o našem klubu, i svaka naša aktivnost je isključivo javna.

S obzirom na ovu činjenicu i na činjenicu da je naš klub najveći i najpoznatiji airsoft klub u Bosni i Hercegovini, smatramo da novinari sa ove televizije nisu slučajno objavili sporni prilog, već da se iza cijele priče kriju mnogo veći faktori kojima je cilj stvaranje straha i panike među građanima BiH.

Također, mi sa ovim saopštenjem strogo osuđujemo ovaj i bilo koji drugi pokušaj da se airsoft, popularan, zanimljiv i ekstreman sport koristi kao sredstvo za ratnohuškačke i političke igre, koje su trenutno aktuelne na području BiH i regiona. U našoj zemlji trenutno postoji pedesetak airsoft klubova, na isti način se sprovode aktivnosti iz ovog sporta u svakom klubu, airsoft kao sport ne poznaje etničke, vjerske i nacionalne podjele.

Međutim, spomenuta televizija je svojim prilogom javnosti zapravo poručila da se u RS-u igra airsoft, dok su u FBiH airsof klubovi navodno Bakirove paravojne formacije, što naravno nije tačno.

Naš klub je već prijavio navedenu televiziju RAK-u, gdje smo ih upoznali sa spornim prilogom. Mi se nećemo zaustaviti na tome, i pripremamo jednu obimnu tužbu po više osnova, prije svega klevete i narušavanja ugleda, te nanošenja ekonomske štete našem klubu.”

(izvor)

 

Sporna je i činjenica da redakcija navedene televizije nije kontaktirala drugu stranu, u ovom slučaju “Crnu munju”, što je naglašeno u zahtjevu za demantij.

“Iako smo dostupni javnosti od 0-24 i sve šta radimo radimo javno, vi nas niste kontaktirali već ste nas odmah prozvali “PARAVOJNOM FORMACIJOM” što je za nas preteška uvreda, a i što nam se može odraziti na poslovanje.“
Fotografije za koje se tvrdi da prikazuju pripadnike paravojnih formacije ustvari su fotografije članova Airsoft kluba “Crna munja”. Iste možete pronaći na Facebook stranici ovog kluba.

Alternativna televizija nakon reakcije Airsoft kluba “Crna munja” objavila je i demantij vijesti.

 

Pogledajte originalne članke
Lažna vijest 25.11.2017

Alternativna televizija: Sprema li Izetbegović paravojne snage?

Bakir Izetbegović ilegalno obučava paravojne snage- osvanulo je u Večernjim novostima.

  • Lažna vijest
  • Demantirano