Alžirski haker nije osuđen na smrt

Aleksandr Andreevič Panin i Alžirac Hamza Bendelladj izvršili su krađu tako što su kreirali “SpyEye”, virus za koji se vjeruje da je zarazio više od 50 miliona računara.

Naslovi članaka koji govore o poznatom alžirskom hakeru Hamzi Bendelladju koji kruže internetom već godinama sadrže tvrdnje koje govore da je osuđen na smrtnu kaznu:

„Poznati alžirski haker Hamza Bendelladj osuđen na smrt vešanjem!“ (Sandzakhaber)

"Alžirski genije" osuđen na smrt zbog hakovanja izraelskih web stranica i nuđenja novca Palestini“ (Novi.ba)

U člancima se navodi da je osuđen na smrt od strane američkog suda:

Poznati alžirski haker Bendelladj Hamza (27), jedan od onih koji je zadao najviše problema SAD osuđen je na smrt od strane američkog suda. Uhvaćen na Tajlandu 2013 godine, nakon potrage od strane Interpola, sajber aktivista se pridružio eksluzivnom klubu 10 najtraženijh na svijetu i izručen je SAD, gdje ga je poslednja kazna presjekla kao nož.
Među podvizima mladog hakera, što ga svrstava u red najpoznatijih svjetskih varalica, je da je uspio ući u mejl 217 banaka i hakovati njihove mejl adrese, te tako ukrasti 4 milijarde dolara. Tu ogromnu sumu on je podijelio na nekoliko humanitarnih organizacija u Africi kao i palestinskim NVO-ima kojima je donirao oko 280 miliona dolara.

U člancima je priložena i navodna fotografija vješanja alžirskog hakera.

Krađu o kojoj je riječ izvršili su dva hakera: Aleksandr Andreevič Panin koji je ruskog porijekla te Alžirac Hamza Bendelladj, tako što su kreirali virus nazvan “SpyEye” za koji se vjeruje da je zarazio više od 50 miliona računara. Hamza Bendelladj je 2013.  godine uhapšen na Tajlandu i izručen Americi iste godine.  

Od 2013. do 2015. je proveo u pritvoru, a 2015. godine je osuđen na 15 godina zatvora. Njegov kolega Aleksandr Andrevich Panin osuđen je na 9 i po godina zatvora.

Dakle, nije istina ni da je osuđen na smrtnu kaznu niti da je vješan. Fotografija koja se nalazi u člancima ne prikazuje Hamzu Bendelladja, već Majida Kavousifara koji je obješen u Teheranu 2007. godine. Lažna vijest da je Alžirac osuđen na smrtnu kaznu potekla je sa Twitter profila iz Tunisa, a prvi portal koji je dezinformaciju objavio na našem jeziku je "Novi", koji je za to dobio ocjenu lažna vijest. Ostale članke sa istom tvrdnjom koji su kasnije objavljeni, ocjenjujemo kao prenošenje lažne vijesti.

Sa druge strane portali “Telegraf” i “Haber” objavili su i pogrešne informacije o dužini zatvorske kazne.

Hamza Bendilaž (28) iz Alžira, samoproklamovani Robin Hud, osuđen je u SAD na 30 godina zatvora i novčanu kaznu u iznosu od 4 miliona dolara, zbog hakovanja preko 200 banaka i krađe preko 200 miliona dolara, koje je poklonio u dobrotvorene svrhe Palestini, 2009. i 2010. godine.

S obzirom na to da ni jedan haker nije osuđen na 30 godina zatvora, ovu tvrdnju ocjenjujemo kao dezinformaciju.

Tvrdnje o tome da je ukradeni novac završio u rukama humanitarnih i drugih organizacija u Africi i Palestini, nema uporište u zvaničnim dokumentima. U medijima postoje špekulacije o tome da su hakeri novac slali u Palestinu, međutim, među zvaničnim dokumentima i u presudi koja je objavljena, nije pomenuto ništa slično. S tim u vezi, tvrdnje da su hakeri novac slali u Palestinu, ocjenjujemo kao neprovjerenu.

Napomena

02.11.2021: Nakon objavljene analize, portal Telegraf izvršio je izmjene u članku zbog čega dobija i ocjenu ispravljeno. 

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Emir Zulejhić Objavljeno: 19. 12. 2018 | Zadnji put osvježeno: prije 9 mjeseci

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Dodik nije otkrio zašto se povlači iz Predsjedništva

Intervju s članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, u kojem je priznao...

Lažna vijest Klikbejt
Analiza
Pregled sedmice: Ignorisanje demantija i vakcine protiv majmunskih boginja

Raskrinkavanje je u sedmici iza nas analiziralo niz dezinformacija koje su...

Lažna vijest
Putin u Ukrajini ne uklanja laboratorije za biološko oružje

Teorije zavjere da Rusija u Ukrajini uklanja laboratorije za biološko oružj...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me