Raskrinkavanje.ba

Američka vlada ne podstiče poljoprivrednike da uništavaju usjeve

Na društvenim mrežama dijeli se snimak u kome se tvrdi da američka vlada podstiče poljoprivrednike da uništavaju usjeve s ciljem izazivanje nestašice hrane. U pitanju je teorija zavjere.

Na Facebook profilu Marija Stojakovic je 1. septembra 2021. godine objavljen videosnimak na engleskom jeziku, u kome se tvrdi da Vlada Sjedinjenih Američkih Država podstiče poljoprivrednike da uništavaju usjeve kako bi prouzrokovali nestašicu hrane na tržištu. Snimak je s titlovanim prevodom objavljen uz opis:

KAKO USPEŠNO ORGANIZOVATI IGRE GLADI

Videozapis se sastoji od nekoliko snimaka u kojima različite osobe iznose ove navode. Muškarac koji se pojavljuje na početku snimka tvrdi da je u Sjedinjenim Američkim Državama poljoprivrednicima ove godine ponuđena 1,5 puta veća cijena za usjeve, ali da ih unište. 

Platiće mu više nego što vredi ali mora da uništi useve da bi dobio subvenciju.Pokušavaju da kreiraju nestašicu hrane. Imamo osam mjeseci da obezbijedimo zalihe. Vjerovatno ćemo se suočiti sa masovnim gladovanjem.

 

Ova objava je do vremena pisanja analize podijeljena 4,7 hiljada puta. Isti snimak pronašli smo i na Facebook stranici Balkanci ustanite, na profilu Marko Jaksic, a objavljen je i na sajtu Refik Hrvic. Link s ovog sajta, sa slikom iz videa, objavljen je na istoimenom Facebook profil, te na Facebook stranici Online biblioteka.  

Na društvenim mrežama dijeli se i nešto kraća verzija videosnimka. Pronašli smo je na Facebook stranici WDD BIHAC i na profilu Amra Ba.

U objavi na sajtu Refik Hrvić, te u objavama na Facebook stranici WDD BIHAC i profilu Amra Ba, navodi se da je naredba o uništavanju usjeva izdata “od vlada širom svijeta”. 

 

Šta su činjenice?

 

Tvrdnja da američka vlada plaća poljoprivrednicima da uništavaju usjeve se na društvenim mrežama u SAD-u dijeli još od maja ove godine, a u avgustu je postala viralna. Riječ je o kompilaciji različitih videosnimaka, koja je stigla i na naše govorno područje. 

Ove navode su analizirale brojne fact-checking platforme (1,2,3). U analizi koju je Verify objavio 2. septembra 2021. godine navodi se: 

Portparol američkog biroa za farme rekao je u e-mailu za VERIFY da vlada ne naređuje poljoprivrednicima da unište usjeve i da je ova tvrdnja proizašla iz niza šaljivih snimaka objavljenih na TikToku u julu. On je to nazvao "nebitnim".

Portparol američkog ministarstva poljoprivrede [USDA] rekao je da ne postoji federalni program koji šalje pisma koja podstiču poljoprivrednike da unište usjeve. “Ove glasine nisu istinite”, rekao je za VERIFY.

Da nije riječ o istinitim tvrdnjama, potvrdili su i sami poljoprivredni proizvođači, oglasivši se na društvenim mrežama (1, 2). 

Verify navodi i da je Tony Reed, autor jednog od snimaka koji se dijele na društvenim mrežama, u julu objasnio da su videozapisi, uključujući i njegov, šala i da nemaju veze sa činjenicama.

U pomenutim videozapisima tvrdi se da će poljoprivrednicima koji ne unište usjeve biti uskraćene subvencije. Pozivajući se na Trenta Loosa, farmera iz Nebraske, Verify objašnjava da poljoprivrednici u Sjedinjenim Američkim Državama ne dobijaju subvenciju za uzgoj usjeva, stoga im i ne može biti uskraćena. 

"Poljoprivrednicima se ne isplaćuje subvencija za uzgoj usjeva", rekao je Loos. Glavna subvencija kojoj poljoprivrednici imaju pristup je program na koji mogu aplicirati, a putem kojeg im se plaća da ne uzgajaju usjeve na ekološki osjetljivom zemljištu, rekao je Loos.

Program za očuvanje rezervata (CRP) je program očuvanja zemljišta koji postoji od 1980 -ih, prema USDA. Savezna vlada u suštini "iznajmljuje" zemlju od poljoprivrednika na 10-15 godina i poljoprivrednik se obavezuje da neće saditi usjeve na tom zemljištu za to vrijeme. 

U analizi objavljenoj 24. avgusta, Snopes navodi da administracija američkog predsjednika Joea Bidena podstiče poljoprivrednike da neke njihove površine budu dio ovog programa, ali i naglašava da platiti poljoprivrednicima da ne obrađuju neko zemljište nije isto što i platiti uništavanje usjeva koji su već uzgojeni.

Ukoliko bi poljoprivrednik ipak zasadio usjeve na ovim površinama, budući da prima subvenciju za neobrađivanje zemljišta, morao bi ih uništiti, objasnio je za Verify Trent Loos. On je još naveo da bi poljoprivrednik morao uništiti ostatak usjeva i ukoliko je došlo do vremenske nepogode, npr. oluje s gradom, a on na osnovu toga naplatio osiguranje. 

U jednom od snimaka koji su dio kompilacije, muškarac kaže da je, pored pisma da uništi usjeve, dobio i i uputstva kako to učiniti. Portal Green Matters u tekstu iz jula navodi da je riječ o objavi poljoprivrednika koji je kasnije u komentarima i sam rekao da se šalio. On je od drugih korisnika ove društvene mreže upozoren da širi lažne vijesti, budući da se u zaglavlju dokumenta koji je prikazan na snimku vidi da je iz januara 2018. godine.

Dakle, nije tačno da američka vlada podstiče poljoprivrednike da unište usjeve s ciljem izazivanja nestašice hrane. 

Što se tiče tvrdnje da su takvu “naredbu izdale vlade širom svijeta”, objavljenu na sajtu Refik Hrvić, potvrdu ili bilo kakav dokaz za zavjeru tih razmjera je nemoguće naći.

Shodno navedenom, sve objave u kojima se tvrdi da američka vlada podstiče ili prisiljava poljoprivrednike da unište usjeve, ili da to rade vlade širom svijeta, te da je cilj da se izazove nestašica hrane, dobijaju ocjenu teorija zavjere


(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Teorija zavjere 01.09.2021

Facebook profili i stranice: Facebook profil: Marija Stojaković

KAKO USPEŠNO ORGANIZOVATI IGRE GLADI

  • Teorija zavjere
Teorija zavjere 03.09.2021

Refik Hrvić: [VIDEO] KAKO USPJEŠNO ORGANIZOVATI IGRE GLADI

Izdata NAREDBA od vlada širom svijeta da se UNIŠTAVAJU USJEVI! Poljoprivrednicima se plaća uništavanje usjeva.

  • Teorija zavjere
Teorija zavjere 03.09.2021

Facebook profili i stranice: Facebook stranica: Online biblioteka

KAKO USPJEŠNO ORGANIZOVATI IGRE GLADI Video prikazuje poljoprivrednike kojima vlade plaćaju da unište svoje usjeve. Video s prijevodom >> https://wp.m...

  • Teorija zavjere
Teorija zavjere 09.09.2021

Facebook profili i stranice: Facebook stranica: WDD BIHAC

ONO STO "ONI" ZELE JE DA PROUZROKUJU VJESTACKU NESTASICU HRANE!

  • Teorija zavjere
Teorija zavjere 02.09.2021

Facebook profili i stranice: Facebook stranica: Balkanci ustanite

Sećate li se filma "Igre gladi"?!

  • Teorija zavjere