Raskrinkavanje.ba

Američka vlada nije "priznala da je pandemija samo vježba"

Donald Trump nije američkom državnom sekretaru rekao “trebalo je da nas obavijestiš”, misleći na to da je pandemija koronavirusa SARS-Cov-2 “samo vježba”. Trump je zapravo rekao “trebalo nas je obavijestiti” misleći pritom na kinesku vladu, dok je tvrdnja američkog državnog sekretara u kojoj pominje riječ “vježba” izvučena iz konteksta i predstavljena manipulativno.

Na YouTube kanalu Marija S 27. marta 2020. godine objavljen je video snimak u kome se tvrdi da je pandemija koronavirusa SARS-Cov-2 “samo vježba”, te da je američka vlada to priznala. 

DA LI JE AMERIČKA VLADA PRIZNALA DA JE OVA PANDEMIJA SAMO VEŽBA

Video snimak u trajanju od jedne minute prikazuje izjavu koju je na press konferenciji američkog State Department-a izgovorio Mike Pompeo, američki državni sekretar. Također, na snimku je prikazan dio konferencije, u kojem je predsjednik Donald Trump prekinuo Pompea svojom kratkom opaskom, na koji je video i fokusiran. Izjava američkog državnog sekretara i opaska američkog predsjednika su isječene i iskorištene za kreiranje ovog video snimka. 

Upravo opaska Donalda Trumpa prikazana je kao dokaz da je američka vlada priznala da je pandemija koronavirusa SARS-Cov-2 “samo vježba”.

U pozadini se na snimku čuje i naracija osobe koja je kreirala ovaj video snimak, a koja govori na engleskom jeziku. Osoba koja govori u snimku više puta naglašava da se obrati pozornost na opasku koju je izgovorio Trump i kojom je prekinuo govor sekretara Pompea. 

Dio izjave američkog državnog sekretara koji je u video snimku prikazan glasi:

Pompeo: Ovo nije kazna, ali nastavljamo dalje jer smo u vežbi uživo da bi sve odradili tačno. 

Međutim, kada govorimo o opasci američkog predsjednika, ona je u ovom video snimku predstavljena na 2 različita načina. Prvi put, na samom početku kada je autor snimka u naraciji najavio opasku američkog predsjednika, rečeno je da je Trump izjavio sljedeće:

Trebao si da nas o tome obavestiš

Međutim, kada je autor ovog video snimka pokrenuo snimke izjava američkog predsjednika i sekretara, izjava Donalda Trumpa je predstavljena na drugačiji način, odnosno riječ “trebao” je postala riječ “mogao”:

Mogao si da nas obavestiš

Opaska američkog predsjednika je na snimku nakon toga ponovljena još nekoliko puta, da bi na posljednjem ponavljanju autor ponovo upotrijebio riječ “trebao”:

Trump: Trebao si da nas obavestiš.

Video nakon nekoliko ponavljanja navodnih Trumpovih riječi, završava sa ironičnom fotografijom “Cirkus Corona”.

U vrlo kratkom roku, ovaj video snimak je pogledalo više od 9.000 osoba, a sa Facebook profila Marije Stojaković gdje je također objavljen, isti video je podijelilo više od 500 osoba, nakon čega je postao viralan na društvenim mrežama. Isti video je u narednim danima objavljen i na još nekoliko profila i stranica, poput stranica Ravna Zemlja i Centar za prirodnu medicinu.

Video na engleskom jeziku je zapravo objavljen na portalu Itellihub koji je 21. marta 2020. godine objavio članak u kojem se tvrdi da je sekretaru Pompeu “izletilo” da je “COVID-19 javna vojna vježba”. Marija Stojaković, koja je video sa prevodom ispisanim preko objavila na svom Youtube kanalu i Facebook profilu, vjerovatno je autorica verzije snimka sa prevodom koja je dospjela na naše govorno područje. 

Je li američka vlada “priznala da je pandemija samo vježba”?

Američki državni sekretar Mike Pompeo jeste izgovorio izjavu koja je prikazana u ovom snimku u kojem se tvrdi da je pandemija “samo vježba”. Ipak, njegova izjava koja je u stvarnosti bila mnogo duža, isječena je, izvađena iz konteksta i manipulativno predstavljena u ovom video snimku.

Snimak cijele press konferencije koju je State Department održao 20. novembra možete pogledati na ovom linku, a postoji i tekstualni transkript cijele konferencije i svih izjava. 

Iz snimka se jasno zaključuje da niko nije pomenuo nikakvu “vojnu vježbu” koja se spominje u članku Iitellihuba. Prenosimo dio konferencije u kojoj novinarka postavlja pitanje, te odgovore koji su iskorišteni za kreiranje video snimka objavljenog na profilu Marije Stojaković: 

Pitanje novinarke: Imam dva pitanja. Prvo je za sekretara Pompea. NewsHour je saznao da je CDC utvrdio da se u Wuhanu događala neka vrsta virusa - koronavirus koji se dogodio u Wuhanu već u decembru. Kada je CDC počeo obavještavati druge agencije da se u Kini nešto dešava - da se ovaj koronavirus dešava? A kada se onda počeo dešavati svobuhvatni pristup cijele vlade?
Pompeo: Dakle, pustiću CDC - ili, doktore Fauci, želite li razgovarati o time?
Pompeo: Da, sekretaru Azar, molim vas. 
Azar: Znači, bili smo upozoreni nekim diskusijama koje je dr. Redfield, direktor CDC-a, imao s kineskim kolegama 3. januara. Od tada se zna da je u decembru moglo biti slučajeva, a ne da smo u decembru bili upozoreni.
Pitanje novinarke: Gospodine predsjedniče, drugo pitanje sam imala za vas. Kada
Trump: Izvinite, uraditi ćemo to ubrzo. Pustite Mikea - on mora da se vrati nazad na posao. 
Pompeo: Mogu li samo reći - mogu li reći još jednu stvar? Bilo je nekih rasprava o Kini, šta su znali i kada su znali. I bio sam vrlo kritičan. Moramo odmah znati. Svijet ima pravo znati. Kineska vlada je prva saznala za ovaj rizik za svijet. A to donosi posebnu obavezu da se osigura da ti podaci stignu do naših naučnika, naših profesionalaca. Ovdje se ne radi o odmazdi. Ovo je bitno za dalje korake. Mi smo u - ovdje smo u vježbi uživo...
Trump: Trebalo...
Pompeo: ....da uradimo ovo kako treba.
Trump: ...Trebalo nas je obavijestiti. 
Pompeo: Moramo se pobrinuti da i danas, skupovi podataka koji su dostupni svakoj zemlji, uključujući skupove podataka koji su dostupni Komunističkoj partiji Kine, budu dostupni cijelom svijetu. To je imperativ da bi ljudi bili sigurni.(...)

Dakle, ukoliko se pozorno presluša snimak i pročita transkript konferencije, lako je zaključiti da Donald Trump nije rekao “trebao si da nas obavijestiš” (You should’ve let us know), nego “trebalo nas je obavijestiti” (Should’ve let us know), kritikujući time zapravo kinesku vladu, a ne sekretara Pompea.

S obzirom da američka vlada nije priznala da je “pandemija samo vježba”, tvrdnje iz video snimka objavljenog na profilu Marije Stojaković ocjenjujemo kao lažnu vijest

Iz razloga što se u snimku prikazuje samo jedan isječeni dio izjave sekretara Pompea koji je izvađen iz konteksta, video snimak dobija i ocjenu manipulacija činjenicama

 (Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Manipulisanje činjenicama 27.03.2020

Youtube: Marija S: DA LI JE AMERIČKA VLADA PRIZNALA DA JE OVA PANDEMIJA SAMO VEŽBA

  • Manipulisanje činjenicama
  • Lažna vijest