Raskrinkavanje.ba

Američka vojska nije otkrila bazu koju su izgradili vanzemaljci na Antarktiku

Intervju s anonimnim čovjekom koji tvrdi da je sudjelovao u tajnoj misiji na Antarktiku i ušao u bazu koju su izgradili vanzemaljci na pojedinim portalima je predstavljen kao izvor za “vijest” o otkriću američke vojske.

Na portalu BiH News, 26.8.2021. godine objavljen je članak pod naslovom:

Svijet zanijemio: Otkriveni detalji tajne misije na Antarktiku! Evo šta je otkriveno 3 kilometra ispod leda – VIDEO

U članku se tvrdi da su američke specijalne jedinice Navy Seals otkrile vanzemaljsku bazu na Antarktiku.

Tri kilometra ispod Arktičkog leda pronađena je građevina koja nije sa ovog svijeta.. Američke specijalne jedinice Navy seals (Mornaričke foke) izvele su tajnu misiju na Antarktiku prilikom čega su otkrili nešto zbog čega je zanijemio cijeli svijet a to je funkcionalna VANZEMALJSKA baza…

Članak je opremljen snimkom s YouTube kanala Balkan UFO, gdje je objavljen 22.9.2019. godine pod naslovom “ANTARKTIKA: Nešto OGROMNO je otkriveno 3 kilometra ispod leda!?”.

U petnaestominutnom snimku govori se o intervjuu s anonimnim čovjekom, koji je radila novinarka Linda Moulton Howe. U intervjuu, čovjek tvrdi da je kao pripadnik Navy Sealsa ušao u misteriozni drveni objekat na Antarktiku i detaljno opisuje njegov izgled. Tvrdi da je objekat izgradila drevna civilizacija vanzemaljaca.

Članak koji sadrži isti snimak i iste tvrdnje prvobitno je objavljen u septembru 2020. godine na portalu Ekspresno. 

 

Šta su činjenice?

Prema informacijama na njenoj web stranici Earthfiles, Linda Moulton Howe je američka novinarka koja istražuje NLO fenomene i nastoji da dokaže da vanzemaljci postoje. 

Google pretragom ključnih riječi u vezi s tvrdnjama o vanzemaljskoj bazi na Antarktiku nismo uspjeli pronaći nikakve zvanične izvještaje ili priče kredibilnih medijskih kuća o postojanju tajne baze koju su izgradili vanzemaljci na Antarktiku. 

Portal Express je 16.3.2017. godine objavio članak u kojem se navodi da je čovjek kojeg je Moulton Howe intervjuisala rekao da je služio u američkoj vojsci, te da je u toku tajne misije na Antarktiku vidio ulaz u podzemnu tajnu bazu vanzemaljaca.

Kako se navodi u članku, muškarac se zove Brian, ima 59 godina i tvrdi da je bio u specijalnoj jedinici mornarice. Također tvrdi da je vidio neidentificirane leteće objekte (NLO) i vanzemaljce, te da postoji tajna saradnja između vanzemaljaca i ljudi.

Snimak intervjua više nije dostupan na YouTubeu, ali je moguće pronaći trailer filma koji je Moulton Howe o njemu napravila. Film pod nazivom “Antarctica - Alien Secrets Beneath the Ice” (Antarktik - vanzemaljske tajne ispod leda) moguće je kupiti na web stranici Earthfiles. U opisu filma navodi se, između ostalog, da “vanzemaljsko prisustvo na Antarktiku traje stoljećima, a povezano je sa portalima Zvjezdanih vrata širom Zemlje i izvan našeg Sunčevog sistema”.

Ne postoje bilo kakvi dokazi da je anonimni muškarac ikada bio član mornarice niti da je vidio “tajnu vanzemaljsku bazu”. 

U snimku s YouTube kanala Balkan UFO navodi se opis “vanzemaljske baze”:

Prvo što je bila iskopana je bila oktogonalna struktura unutar još dvije oktogonalne strukture na kojoj se nalazio ulaz u unutrašnjost objekta. Čitava struktura je bila izgrađena od crnog bazalta i, prema ovom čovjeku, ulaz u strukturu je otkriven još prije 500 godina.
(...)
U ulaz u svaku od ovih prostorija je bio odvojen sa ogromnim crnim vratima koja su se unatoč svoj svojoj težini mogla otvarati sa jednim jedinim prstom jedne ruke. Gotovo nikakav otpor nije postojao. Iako je vanjska temperatura bila debelo ispod nule, unutrašnja temperatura je bila ugodnih 20 stupnjeva, bez vidljivih izvora energije koji su mogli zagrijati prostor.
(...)
Strop koji se nalazio iznad ovih zidova, na visini od 25 metara, nije imao konstrukciju koja bi ga podržavala. Nikakvi vidljivi spojevi nisu postojali. Činilo se kao da lebdi u zraku.

U članku objavljenom na stranici Earthfiles 5.5.2016. godine tvrdi se da su izvjesni Brian i njegov tim navodno dobili naredbe da šute o onome što su vidjeli, ali da nikada nije potpisao ugovor o povjerljivosti, te je zbog toga mogao podijeliti svoju priču nakon što se penzionisao.

Osim činjenice da je svjedočenje nepotkrijepljeno dokazima i da obiluje tvrdnjama kao što je ona da je “ulaz u strukturu otkriven prije 500 godina”, malo je vjerovatno da sudionici tajne misije specijalne jedinice američke vojske na Antarktiku ne bi morali potpisati ugovor koji bi ih obavezao na šutnju o detaljima te misije.

Prema podacima sa stranice World population review, 12 zemalja je 1959. godine potpisalo  Sporazum o Antarktiku kojim je dogovoreno da će se Antarktik zauvijek koristiti isključivo u mirne svrhe. Tri glavne odrednice ovog sporazuma podrazumijevaju zabranu vojnog djelovanja, kopanja ruda i nuklearnih eksplozija. Trenutno sedam zemalja ima teritoriju na Antarktiku: Francuska, Ujedinjeno Kraljevstvo, Novi Zeland, Australija, Norveška, Čile i Argentina. Ne postoje izvori iz neke od ovih zemalja koji bi potvrdili da je svjedočenje čovjeka koji se predstavlja kao Brian istinito.

Dakle, suprotno tvrdnjama iz članka portala BiH News, ne postoje nikakvi dokazi da je američka vojska otkrila vanzemaljsku bazu na Antarktiku. Riječ je o tvrdnjama anonimnog muškarca koji je ispričao priču o otkriću vanzemaljske baze, bez ijednog dokaza koji bi potvrdio njegove tvrdnje.

Stoga tvrdnju da su američke specijalne jedinice pronašle bazu vanzemaljaca na Antarktiku ocjenjujemo kao lažnu vijest i teoriju zavjere.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Teorija zavjere 26.08.2021

BiH news: Svijet zanijemio: Otkriveni detalji tajne misije na Antarktiku! Evo šta je otkriveno 3 kilometra ispod leda – VIDEO

Satelitskim mjerenjima iznad Antartika američka vojska otkrila je magnetsko polje sa mnogo anomalija te čestice zračenja koje su izbijale iz Antarktič...

  • Teorija zavjere
  • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 09.09.2020

Ekspresno: Svijet zanijemio: Otkriveni detalji tajne misije na Antarktiku! Evo šta je otkriveno 3 kilometra ispod leda – VIDEO

Satelitskim mjerenjima iznad Antartika američka vojska otkrila je magnetsko polje sa mnogo anomalija te čestice zračenja koje su izbijale iz Antarktič...

  • Teorija zavjere
  • Lažna vijest
Teorija zavjere 26.08.2021

Dizajn Doma: Otkriveni su detalji tajne misije na Antarktiku. Ovo se nalazi tri kilometra ispod leda

Svako malo na društvenim mrežama se pojave priče o nevjerovatnim događajima ali i nepoznatim stvarima koje se kriju.

  • Teorija zavjere
  • Prenošenje lažnih vijesti