Američki fejk na domaćim portalima

Objava na Twitteru da je kanadskom premijeru Justinu Trudeau otpala obrva, postala je lažna vijest koja je se proširila prvo po desničarskim portalima, te dalje preko društvenih mreža.

Ocijenjeni članci
Banjaluka IN Prenošenje lažnih vijesti; Slobodna Bosna Prenošenje lažnih vijesti; Depo Prenošenje lažnih vijesti; Demantirano; Novi Portal Prenošenje lažnih vijesti; Info-KS Prenošenje lažnih vijesti; Kurir Prenošenje lažnih vijesti; Webtribune Prenošenje lažnih vijesti; CMD Prenošenje lažnih vijesti; Haber Prenošenje lažnih vijesti; Dnevno.rs Prenošenje lažnih vijesti; Večernji list Klikbejt; Radio Sarajevo Prenošenje lažnih vijesti; Demantirano;

Samit zemalja G7 - gdje je Trudeau, navodno, otpala obrva - obilježen je zatezanjem odnosa između Donalda Trumpa i lidera/ki ostalih zemalja. Priču o tome da je kanadski premijer izgubio obrvu pokrenuli su upravo mediji naklonjeni Trumpu, a domaći portali požurili su da objave “blam” koji se uopšte nije desio.

[1]Nevjerovatan blam na samitu G7: Kanadskom premijeru Justinu Trudeau otpale lažne obrve, sve snimile kamere 

[2]NEVIĐENI BLAM NA SAMITU G7: Kanadskom premijeru otpale LAŽNE OBRVE! (VIDEO)

[3]NEVEROVATAN BLAM NA SAMITU G7, DRUŠTVENE MREŽE SE USIJALE: Kanadskom premijeru otpale lažne obrve (VIDEO) 

Većina medija koji su objavili “vijest”, prenijeli su i komentar sa Twittera koji jasno ukazuje na kontekst cijele priče:

- Trump ga je toliko preznojio na samitu G7 da su mu otpale lažne obrve  

Trump je nakon samita G7 “zaratio” sa Trudeauom preko Twittera, kada je kanadski premijer najavio recipročne mjere uvođenja trgovinskih tarifa SAD-u, zbog čega je retroaktivno povukao i svoj potpis sa zajedničke deklaracije sedam država. Osim što je otpočeo “carinski rat” sa Kanadom, Meksikom i EU, Trump je na samitu “lobirao” za povratak Rusije u G7, pokušao da stavi rok trajanja na trgovinski pakt NAFTA između SAD-a, Kanade i Meksika, te generalno završio samit sa nepovoljnijim trgovinskim odnosima za Ameriku nego su ranije bili.

Video koji navodno pokazuje otpadanje obrve pojavio se na profilu DDS, odakle je retvitan više od 1000 puta. Sa Twittera ga je prvi prenio desničarski medij “The Gateway Pundit”, koji podržava Trumpa. Još jedan Trumpov simpatizer, Michael Doran, prvi je rekao da mu je obrva otpala nakon susreta sa Trumpom.

Pregledom spornog videa jasno se vidi da je riječ o kombinaciji sjenke i raščupane obrve. Na Facebook profilu “Raskrinkavanja” objavljen je kratki klip na kojem se jasno vidi, da iz drugog ugla, nema govora da je riječ o “odlijepljivanju” obrve. 

Osim što nije tačno da je Trudeau otpala obrva, nije tačna ni tvrdnja da se to desilo nakon susreta sa Trumpom, jer je sam snimak napravljen dan prije početka Samita G7, na zajedničkoj press konferenciji Trudeaua i Macrona.   

Viralni video koji je započeo kao politički “spin” Trumpovih sljedbenika, na našem podneblju poslužio je, najčešće, kao izvor zabave za čitalaštvo. Ipak, s obzirom na to da je bilo relativno lako provjeriti da li je kanadskom premijeru otpala obrva mediji koji su prenijeli vijest dobit će ocjenu prenošenje lažne vijesti.

Reakcije

Kontaktirali smo ocjenjene medije koji imaju impressum, a odgovor smo dobili od portala "Depo" i od "Radio Sarajevo". "Depo" je obrisao članak, dok je "Radio Sarajevo" objavio  novu verziju teksta. Ova dva portala će dobiti i ocjenu demantirano.

(Raskrinkavanje.ba)

Footnotes

  1. ^ BL!N
  2. ^ DNEVNO RS
  3. ^ Kurir
Autorica: Biljana Livančić-Milić Objavljeno: 13. 06. 2018 | Zadnji put osvježeno: prije 2 godine

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Empire State Building jučer nije bio osvijetljen bojama zastave BiH

Brojni portali prenijeli su tweet Denisa Zvizdića, netačno ustvrdivši da je...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Dezinformacija Demantirano
Analiza
10 najčitanijih: Dezinformacije o COVID-19

Početkom ove godine, klikbejt mediji su izmišljali lokalne slučajeve zaraze...

Analiza
Šest tipova prevara na Facebooku: Kako ih prepoznati i zaštititi sebe i druge

Lažne nagradne igre i lažne Facebook stranice mogu služiti prikupljanju laj...

Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me