Amerika ne hapsi Dodika

Ova analiza je označena kao: Razabiranje

Nekoliko medija objavilo je različite varijacije tvrdnje da Sjedinjene Američke Države spremaju hapšenje Milorada Dodika zbog izborne krađe.  

Ocijenjeni članci
Informer Lažna vijest; Klikbejt; Srbija danas (.com) Lažna vijest; Klikbejt; SIA Lažna vijest; Klikbejt;

Prije sedam dana, Milorad Dodik optužio je ambasadoricu Sjedinjenih Američkih Država u BiH, Maureen Cormack, da je “pokušala da izvrši uticaj na članove CIK-a”. Četiri dana kasnije ta izjava poslužila je kao šlagvort za niz članaka čija je tema navodni plan SAD-a “da uhapsi Milorada Dodika zbog izborne krađe”.

Povod za članke je zvanična izjava za medije glasnogovornice State Departmenta Sjedinjenih Američkih Država, Heather Nauert, u kojoj se navodi da SAD dijeli zabrinutost OSCE-a i drugih posmatračkih misija i timova, zbog neregularnosti u izbornom procesu. U izjavi se navode da su konkretni problemi uočeni u vezi sa biračkim spiskovima, nepristrasnošću posmatrača izbora, pristupa medijima i zloupotrebom javnih resursa, uz sljedeći zaključak:

Ovakve pojave su u suprotnosti sa izraženim stavom bh. vlasti o posvećenosti potpuno poštenim i transparentnim izborima, te ohrabrujemo vlasti u BiH da se posvete rješavanju problema koje su uočili posmatrači OSCE-a. Očekujemo da svi relevantni akteri i građani svoje primjedbe adresiraju kroz uspostavljene zvanične kanale i ohrabrujemo sve političke lidere da budu dostojanstveni u pobjedi i u porazu.  

Sjedinjene države ostaju posvećene partnerstvu sa građanima i vlastima Bosne i Hercegovine na njihovom putu ka sveobuhvatnim izbornim, političkim, društvenim i ekonomskim reformama.

Tri dana nakon održavanja izbora u BiH, beogradski tabloid “Informer” objavio je vijest pod naslovom:

AMERIKA BI SADA DA HAPSI DODIKA?! Vašington besan, jer nije uspeo DA POBEDI PREDSEDNIKA SRPSKE!
Pošto nisu uspeli da ga pobede na nedeljnim izborima u BiH, Amerikanci sada planiraju da predsednika
RS Milorada Dodika optuže i uhapse zbog navodne izborne krađe!

“Informer” se prvo osvrće na gore navedeni stav State Departmenta, koji je u članku predstavljen ovako:

Vašington je juče osporio Dodikovu ubedljivu izbornu pobedu, pozivajući se na izveštaje o nepravilnostima koje su sačinili posmatračka misija OEBS i međunarodni posmatrački timovi. Amerikanci zahtevaju od Tužilaštva BiH da odmah ispita navode o krađi glasova, čime praktično pritiskaju tužioce da optuže i uhapse Dodika!?!

'Dokazi' su spremni

Da su Amerikanci rešeni da Dodika kriminalizuju, dokazuje i izjava Heder Nauert, portparolke državnog sekretara SAD Majka Pompea.

Kako se iz same izjave može vidjeti, nikakva najava ili implicitna prijetnja “hapšenjem” u istoj nije postojala. U tekstu se ne navodi ni bilo kakav dokaz da je ovaj medij došao do takvih saznanja iz drugih (ili bilo kakvih) izvora. Umjesto objašnjenja ovakve interpretacije izjave, u nastavku članka naprosto se prelazi na izjave Milorada Dodika, Predraga Ćeranića i Aleksandra Pavića, to jest njihove optužbe na račun Maureen Cormack da je „pokušala da izvrši uticaj na članove CIK-a”. Dodik je ovu izjavu dao neposredno nakon izbora:

„Ambasadorka Morin Kormak pritiskala je članove CIK BiH. Ozlojeđena je, razumem je, jer njeni 'puleni' nisu pobedili. Sada pokušava da problematizuje stvar. Jedini nadležan organ za izbore u BiH jeste CIK, a Kormakova je bila tamo i plasirala priče o neregularnosti. Ali to ničim nije dokazala.”

Ambasada SAD-a u Sarajevu demantovala je i ovu Dodikovu izjavu, ali o demantiju nema spomena u “Informerovom” članku:

„Ambasadorka Cormack sastala se sa članovima Centralne izborne komisije BiH u nedjelju, 7. oktobra u 15:30 časova i taj sastanak nije bio tajna jer nakon sastanka se obratila medijima"
"U izjavi ambasadorke Cormack na sam dan izbora, kao i u saopštenju koje je izdao Stejt Department 08. oktobra, američka Vlada izrazila je zabrinutost zbog velikog broja nepravilnosti koje su prijavljene tokom predizborne kampanje i na dan izbora, uključujući tačnost podataka u biračkom spisku, jednak pristup medijima, zloupotrebu javnih resursa i propuste nekih biračkih odbora da slijede odgovarajuće procedure. Nepravilnosti poput ovih potkopavaju vladine institucije i smanjuju povjerenje građana u njihove izabrane predstavnike".

Drugim riječima, ambasadorica Cormack bila je na sastanku sa članovima CIK-a javno i transparentno i iznijela primjedbe na izborni proces koje je dan kasnije saopštilo i američko ministarstvo vanjskih poslova. O hapšenju, “naredbama tužilaštvu” i sličnim temama nije bilo govora - osim u članku koji je objavio Informer.  

Istu vijest prenijeli su naime i portali “Srbija Danas” a potom u nešto izmjenjenoj verziji i “Srpska informativna agencija”:

DODIK RAZBESNEO AMERE: Hoće da ga hapse jer je pobedio?! (Srbija danas)

AMERIKANCI HAPSE DODIKA ZBOG IZBORNE KRAĐE! (SIA)

Zbog neutemeljenosti naslova u sadržaju teksta, članak dobija ocjenu klikbejt. Tvrdnju da “Amerika hapsi Dodika” ocjenjujemo kao lažnu vijest.

Autor: Emir Zulejhić Objavljeno: 17. 10. 2018 | Zadnji put osvježeno: prije 8 mjeseci

Posljednje objavljene analize

Analiza
Pregled sedmice: Klikbejt naslovi, teorije zavjere i protein šiljka

U sedmici iza nas pisali/e smo o manipulativnim klikbejt naslovima pojedini...

Lažna vijest
Ivermektin nije lijek za Covid-19, ali ne izaziva sterilitet kod muškaraca

Antiparazitik Ivermektin ne liječi Covid-19, iako ga antivakcinacijski akti...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Dezinformacija Ispravljeno
Lažna vijest
Dezinformacije lažnog franjevca: Alexis Bugnolo o vakcinama protiv Covid-19

Više od 15.000 interakcija na društvenim mrežama zabilježio je članak u koj...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Pseudonauka Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me