Amerika ne hapsi Dodika

Ova analiza je označena kao: Razabiranje

Nekoliko medija objavilo je različite varijacije tvrdnje da Sjedinjene Američke Države spremaju hapšenje Milorada Dodika zbog izborne krađe.  

Prije sedam dana, Milorad Dodik optužio je ambasadoricu Sjedinjenih Američkih Država u BiH, Maureen Cormack, da je “pokušala da izvrši uticaj na članove CIK-a”. Četiri dana kasnije ta izjava poslužila je kao šlagvort za niz članaka čija je tema navodni plan SAD-a “da uhapsi Milorada Dodika zbog izborne krađe”.

Povod za članke je zvanična izjava za medije glasnogovornice State Departmenta Sjedinjenih Američkih Država, Heather Nauert, u kojoj se navodi da SAD dijeli zabrinutost OSCE-a i drugih posmatračkih misija i timova, zbog neregularnosti u izbornom procesu. U izjavi se navode da su konkretni problemi uočeni u vezi sa biračkim spiskovima, nepristrasnošću posmatrača izbora, pristupa medijima i zloupotrebom javnih resursa, uz sljedeći zaključak:

Ovakve pojave su u suprotnosti sa izraženim stavom bh. vlasti o posvećenosti potpuno poštenim i transparentnim izborima, te ohrabrujemo vlasti u BiH da se posvete rješavanju problema koje su uočili posmatrači OSCE-a. Očekujemo da svi relevantni akteri i građani svoje primjedbe adresiraju kroz uspostavljene zvanične kanale i ohrabrujemo sve političke lidere da budu dostojanstveni u pobjedi i u porazu.  

Sjedinjene države ostaju posvećene partnerstvu sa građanima i vlastima Bosne i Hercegovine na njihovom putu ka sveobuhvatnim izbornim, političkim, društvenim i ekonomskim reformama.

Tri dana nakon održavanja izbora u BiH, beogradski tabloid “Informer” objavio je vijest pod naslovom:

AMERIKA BI SADA DA HAPSI DODIKA?! Vašington besan, jer nije uspeo DA POBEDI PREDSEDNIKA SRPSKE!
Pošto nisu uspeli da ga pobede na nedeljnim izborima u BiH, Amerikanci sada planiraju da predsednika
RS Milorada Dodika optuže i uhapse zbog navodne izborne krađe!

“Informer” se prvo osvrće na gore navedeni stav State Departmenta, koji je u članku predstavljen ovako:

Vašington je juče osporio Dodikovu ubedljivu izbornu pobedu, pozivajući se na izveštaje o nepravilnostima koje su sačinili posmatračka misija OEBS i međunarodni posmatrački timovi. Amerikanci zahtevaju od Tužilaštva BiH da odmah ispita navode o krađi glasova, čime praktično pritiskaju tužioce da optuže i uhapse Dodika!?!

'Dokazi' su spremni

Da su Amerikanci rešeni da Dodika kriminalizuju, dokazuje i izjava Heder Nauert, portparolke državnog sekretara SAD Majka Pompea.

Kako se iz same izjave može vidjeti, nikakva najava ili implicitna prijetnja “hapšenjem” u istoj nije postojala. U tekstu se ne navodi ni bilo kakav dokaz da je ovaj medij došao do takvih saznanja iz drugih (ili bilo kakvih) izvora. Umjesto objašnjenja ovakve interpretacije izjave, u nastavku članka naprosto se prelazi na izjave Milorada Dodika, Predraga Ćeranića i Aleksandra Pavića, to jest njihove optužbe na račun Maureen Cormack da je „pokušala da izvrši uticaj na članove CIK-a”. Dodik je ovu izjavu dao neposredno nakon izbora:

„Ambasadorka Morin Kormak pritiskala je članove CIK BiH. Ozlojeđena je, razumem je, jer njeni 'puleni' nisu pobedili. Sada pokušava da problematizuje stvar. Jedini nadležan organ za izbore u BiH jeste CIK, a Kormakova je bila tamo i plasirala priče o neregularnosti. Ali to ničim nije dokazala.”

Ambasada SAD-a u Sarajevu demantovala je i ovu Dodikovu izjavu, ali o demantiju nema spomena u “Informerovom” članku:

„Ambasadorka Cormack sastala se sa članovima Centralne izborne komisije BiH u nedjelju, 7. oktobra u 15:30 časova i taj sastanak nije bio tajna jer nakon sastanka se obratila medijima"
"U izjavi ambasadorke Cormack na sam dan izbora, kao i u saopštenju koje je izdao Stejt Department 08. oktobra, američka Vlada izrazila je zabrinutost zbog velikog broja nepravilnosti koje su prijavljene tokom predizborne kampanje i na dan izbora, uključujući tačnost podataka u biračkom spisku, jednak pristup medijima, zloupotrebu javnih resursa i propuste nekih biračkih odbora da slijede odgovarajuće procedure. Nepravilnosti poput ovih potkopavaju vladine institucije i smanjuju povjerenje građana u njihove izabrane predstavnike".

Drugim riječima, ambasadorica Cormack bila je na sastanku sa članovima CIK-a javno i transparentno i iznijela primjedbe na izborni proces koje je dan kasnije saopštilo i američko ministarstvo vanjskih poslova. O hapšenju, “naredbama tužilaštvu” i sličnim temama nije bilo govora - osim u članku koji je objavio Informer.  

Istu vijest prenijeli su naime i portali “Srbija Danas” a potom u nešto izmjenjenoj verziji i “Srpska informativna agencija”:

DODIK RAZBESNEO AMERE: Hoće da ga hapse jer je pobedio?! (Srbija danas)

AMERIKANCI HAPSE DODIKA ZBOG IZBORNE KRAĐE! (SIA)

Zbog neutemeljenosti naslova u sadržaju teksta, članak dobija ocjenu klikbejt. Tvrdnju da “Amerika hapsi Dodika” ocjenjujemo kao lažnu vijest.

Autor: Emir Zulejhić Objavljeno: 17. 10. 2018 | Zadnji put osvježeno: prije 2 godine

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Snimci zalaska sunca ne dokazuju da je ono bliže Zemlji nego što kaže nauka

Društvenim mrežama dijele se tvrdnje da je udaljenost Sunca od Zemlje mnogo...

Lažna vijest Teorija zavjere
Lažna vijest
Bazne stanice se kamufliraju iz estetskih razloga, ne zato što su opasne

Stari videosnimak na kojem radnici pokrivaju baznu stanicu na krovu kamufla...

Lažna vijest Manipulisanje činjenicama Teorija zavjere
Lažna vijest
Ukrajina nije najavila “holokaust Rusa koji podržavaju Putina”

Portal Nulta tačka objavio je članak u kome se tvrdi da Ukrajina najavljuje...

Lažna vijest Dezinformacija
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me