Raskrinkavanje.ba

Amerika ne hapsi Dodika

Ova analiza je označena kao: Razabiranje

Nekoliko medija objavilo je različite varijacije tvrdnje da Sjedinjene Američke Države spremaju hapšenje Milorada Dodika zbog izborne krađe.  

Prije sedam dana, Milorad Dodik optužio je ambasadoricu Sjedinjenih Američkih Država u BiH, Maureen Cormack, da je “pokušala da izvrši uticaj na članove CIK-a”. Četiri dana kasnije ta izjava poslužila je kao šlagvort za niz članaka čija je tema navodni plan SAD-a “da uhapsi Milorada Dodika zbog izborne krađe”.

Povod za članke je zvanična izjava za medije glasnogovornice State Departmenta Sjedinjenih Američkih Država, Heather Nauert, u kojoj se navodi da SAD dijeli zabrinutost OSCE-a i drugih posmatračkih misija i timova, zbog neregularnosti u izbornom procesu. U izjavi se navode da su konkretni problemi uočeni u vezi sa biračkim spiskovima, nepristrasnošću posmatrača izbora, pristupa medijima i zloupotrebom javnih resursa, uz sljedeći zaključak:

Ovakve pojave su u suprotnosti sa izraženim stavom bh. vlasti o posvećenosti potpuno poštenim i transparentnim izborima, te ohrabrujemo vlasti u BiH da se posvete rješavanju problema koje su uočili posmatrači OSCE-a. Očekujemo da svi relevantni akteri i građani svoje primjedbe adresiraju kroz uspostavljene zvanične kanale i ohrabrujemo sve političke lidere da budu dostojanstveni u pobjedi i u porazu.  

Sjedinjene države ostaju posvećene partnerstvu sa građanima i vlastima Bosne i Hercegovine na njihovom putu ka sveobuhvatnim izbornim, političkim, društvenim i ekonomskim reformama.

Tri dana nakon održavanja izbora u BiH, beogradski tabloid “Informer” objavio je vijest pod naslovom:

AMERIKA BI SADA DA HAPSI DODIKA?! Vašington besan, jer nije uspeo DA POBEDI PREDSEDNIKA SRPSKE!
Pošto nisu uspeli da ga pobede na nedeljnim izborima u BiH, Amerikanci sada planiraju da predsednika
RS Milorada Dodika optuže i uhapse zbog navodne izborne krađe!

“Informer” se prvo osvrće na gore navedeni stav State Departmenta, koji je u članku predstavljen ovako:

Vašington je juče osporio Dodikovu ubedljivu izbornu pobedu, pozivajući se na izveštaje o nepravilnostima koje su sačinili posmatračka misija OEBS i međunarodni posmatrački timovi. Amerikanci zahtevaju od Tužilaštva BiH da odmah ispita navode o krađi glasova, čime praktično pritiskaju tužioce da optuže i uhapse Dodika!?!

'Dokazi' su spremni

Da su Amerikanci rešeni da Dodika kriminalizuju, dokazuje i izjava Heder Nauert, portparolke državnog sekretara SAD Majka Pompea.

Kako se iz same izjave može vidjeti, nikakva najava ili implicitna prijetnja “hapšenjem” u istoj nije postojala. U tekstu se ne navodi ni bilo kakav dokaz da je ovaj medij došao do takvih saznanja iz drugih (ili bilo kakvih) izvora. Umjesto objašnjenja ovakve interpretacije izjave, u nastavku članka naprosto se prelazi na izjave Milorada Dodika, Predraga Ćeranića i Aleksandra Pavića, to jest njihove optužbe na račun Maureen Cormack da je „pokušala da izvrši uticaj na članove CIK-a”. Dodik je ovu izjavu dao neposredno nakon izbora:

„Ambasadorka Morin Kormak pritiskala je članove CIK BiH. Ozlojeđena je, razumem je, jer njeni 'puleni' nisu pobedili. Sada pokušava da problematizuje stvar. Jedini nadležan organ za izbore u BiH jeste CIK, a Kormakova je bila tamo i plasirala priče o neregularnosti. Ali to ničim nije dokazala.”

Ambasada SAD-a u Sarajevu demantovala je i ovu Dodikovu izjavu, ali o demantiju nema spomena u “Informerovom” članku:

„Ambasadorka Cormack sastala se sa članovima Centralne izborne komisije BiH u nedjelju, 7. oktobra u 15:30 časova i taj sastanak nije bio tajna jer nakon sastanka se obratila medijima"
"U izjavi ambasadorke Cormack na sam dan izbora, kao i u saopštenju koje je izdao Stejt Department 08. oktobra, američka Vlada izrazila je zabrinutost zbog velikog broja nepravilnosti koje su prijavljene tokom predizborne kampanje i na dan izbora, uključujući tačnost podataka u biračkom spisku, jednak pristup medijima, zloupotrebu javnih resursa i propuste nekih biračkih odbora da slijede odgovarajuće procedure. Nepravilnosti poput ovih potkopavaju vladine institucije i smanjuju povjerenje građana u njihove izabrane predstavnike".

Drugim riječima, ambasadorica Cormack bila je na sastanku sa članovima CIK-a javno i transparentno i iznijela primjedbe na izborni proces koje je dan kasnije saopštilo i američko ministarstvo vanjskih poslova. O hapšenju, “naredbama tužilaštvu” i sličnim temama nije bilo govora - osim u članku koji je objavio Informer.  

Istu vijest prenijeli su naime i portali “Srbija Danas” a potom u nešto izmjenjenoj verziji i “Srpska informativna agencija”:

DODIK RAZBESNEO AMERE: Hoće da ga hapse jer je pobedio?! (Srbija danas)

AMERIKANCI HAPSE DODIKA ZBOG IZBORNE KRAĐE! (SIA)

Zbog neutemeljenosti naslova u sadržaju teksta, članak dobija ocjenu klikbejt. Tvrdnju da “Amerika hapsi Dodika” ocjenjujemo kao lažnu vijest.

Pogledajte originalne članke
Klikbejt 10.10.2018

Informer: AMERIKA BI SADA DA HAPSI DODIKA?! Vašington besan, jer nije uspeo DA POBEDI PREDSEDNIKA SRPSKE!

Pošto nisu uspeli da ga pobede na nedeljnim izborima u BiH, Amerikanci sada planiraju da predsednika RS Milorada Dodika optuže i uhapse zbog navodne i...

  • Klikbejt
  • Lažna vijest
Klikbejt 10.10.2018

Srbija danas (.com): DODIK RAZBESNEO AMERE: Hoće da ga hapse jer je pobedio?!

Nezadovoljstvo izbornim rezultatima

  • Klikbejt
  • Lažna vijest
Klikbejt 10.10.2018

SIA: AMERIKANCI HAPSE DODIKA ZBOG IZBORNE KRAĐE!

Vašington je juče osporio Dodikovu sumnjivu izbornu pobedu, pozivajući se na izveštaje o nepravilnostima koje su sačinili posmatračka misija OEBS i me...

  • Klikbejt
  • Lažna vijest