Amerikanci nisu kupili trećinu poljoprivrednog zemljišta u Ukrajini

Tvrdnje o američkim koorporacijama koje su navodno kupile trećinu poljoprivrednog zemljišta, a koje su potekle sa Telegram kanala, nisu tačne.

Foto: Freepik

Portal Politika je 28.7.2022. godine objavio članak pod naslovom: 

Amerikanci kupili trećinu obradivog zemljišta Ukrajine

U članku se navodi da su američke kompanije u roku od godinu dana otkako je izmijenjen zakon o prodaji poljoprivrednog zemljišta, kupile skoro trećinu poljoprivrednog zemljišta u Ukrajini.

„Australijski nešenel rivju” naveo je da su te tri kompanije kupile 17 od 62 miliona hektara poljoprivrednog zemljišta, odnosno 28 odsto ukupnog obradivog zemljišta nekadašnje Ukrajine.

Članak koji je objavljen na portalu Politika prenijeli su portali: Seljak.me, Novi glas, Novi vesnik, Slavija.info, Nula49, Ekapija, eBrčko, Srbin.info, Luftika i drugi.

Članak sličnog sadržaja u kojem su također navedene tvrdnje o prodaji poljoprivrednog zemljišta u Ukrajini, objavljen je i dan ranije, 27.7.2022, na portalu Dan, pod naslovom: 

Američke kompanije masovno kupuju ukrajinsku zemlju

U oba ova članka kao izvor je naveden portal Australian National Review.

Šta su činjenice? 

Izvor tvrdnji koje govore da su Amerikanci kupili 28 posto obradivog zemljišta u Ukrajini je članak objavljen 27. maja 2022. godine na australskom portalu Australian National Review.

Tvrdnje u ovom članku su zapravo prenesene iz objave sa Telegram kanala Laura Aboli iz 26.5.2022. godine. U objavi Laure Aboli je, uz tvrdnje iznesene u opisu, podijeljen i članak objavljen 12.11.2011. godine na portalu Ritimo. Australian National Review je kompletnu njenu objavu kopirao i objavio u fomi članka. Kako ukrajinski portal za provjeru činjenica Stop Fake u analizi iz 28.7.2022. godine navodi, ove tvrdnje su prenosili i ruski mediji poput Gazeta.ru, Vesti.ru i drugih, ali i drugi portali diljem svijeta. U konačnici su došle i do domaćih portala.

U članku portala Ritimo se zaista tematizira privatizacija i prodaja zemljišta u Ukrajini, odnosno zakonski okvir koji bi omogućio trgovanje poljoprivrednim zemljištem. No, u tom članku nema tvrdnji o tome da su Amerikanci kupili 28 posto poljoprivrednog zemljišta u Ukrajini, koje su se očito prvi put pojavile na Telegram kanalu izvjesne Laura Aboli.

Stop Fake u je u svojoj analizi ove tvrdnje proglasio netačnim, navodeći da ideja o prodaji ukrajinskog zemljišta stranim korporacijama nije moguća i da je u suprotnosti sa ukrajinskom zakonskom regulativom.

Tržište poljoprivrednog zemljišta u Ukrajini počelo je sa radom 1. jula 2021. godine, ali uz niz ograničenja. Glavno među njima je zabrana prodaje poljoprivrednog zemljišta strancima i kompanijama u vlasništvu stranaca. Ovo ograničenje može biti ukinuto, ali tek nakon sveukrajinskog referenduma, koji će pokrenuti pitanje dozvole za prodaju zemljišta strancima. U Ukrajini do sada takav referendum nije održan. Dakle, zemljište se ne može prodati strancima.

Prema podacima Državne službe za geodeziju, kartografiju i katastar u Ukrajini, navodi dalje StopFake, tokom prošle godine prodato je 0,26 miliona hektara zemljišta. 

Ova cifra iznosi oko 0,8% od površine poljoprivrednog zemljišta (32,6 miliona hektara) uključene u geokatastar. Ali brojka od 17 miliona hektara, na kojoj rade propagandisti Kremlja, 65 je puta veća od površine poljoprivrednog zemljišta koje se prodaje u Ukrajini.

Dakle, osim što nije tačno da je prodano 17 miliona hektara ukrajinske zemlje, ukupna površina poljoprivrednog zemljišta u Ukrajini iznosi 32,6 miliona hektara, a ne 62 miliona hektara kako je navedeno u člancima. 

Shodno navedenim činjenicama, tvrdnje da su “amerikanci kupili 30 posto ukrajinskog poljoprivrednog zemljišta”, te da ukupna površina poljoprivrednog zemljišta u Ukrajini iznosi 62 miliona hektara, koje su na našem jeziku prvi put objavljene na portalu Dan, ocjenjujemo kao lažnu vijest. Sva druga pojavljivanja istih tvrdnji ocjenjujemo kao prenošenje lažne vijesti. 


 

Napomene: 

26.8.2022: Portali Luftika i Novi Vesnik su ispravili netačne navode u člancima, pa im dodajemo i ocjene ispravljeno.

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Alena Beširević Objavljeno: 19. 08. 2022 | Zadnji put osvježeno: prije 1 mjesec

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Nove lažne nagradne igre lažnih Bingo Facebook stranica

Nekoliko Facebook stranica koje oponašaju vizuelni identitet trgovačkog lan...

Lažna vijest
Lažna vijest
Organizacija RAND nije kreirala izvještaj u kom se “planiraju rat i energetska kriza”

Portal Epoha u svom članku tvrdi da je organizacija RAND Corporation autor...

Lažna vijest
Analiza
Kako portali zloupotrebljavaju Istinomjer za političku promociju i diskreditaciju

Fact-checking portal Istinomjer čest je izvor vijesti za bh. portale. Ipak,...

Razabiranje
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me