Raskrinkavanje.ba

Amir Zukić nije rekao da “dobro zna ko je kriv” za njegovu zabranu ulaska u SAD

Ova analiza je označena kao: Razabiranje

Nakon što je američki državni sekretar sekretar Mike Pompeo objavio da je bivšem sekretaru SDA Amiru Zukiću zabranjen ulaz u Sjedinjene Američke Države, portal CIK media iskoristio je priliku da manipulativnim naslovom i izmišljenom izjavom privuče pažnju čitatelja/ki.

Portal CIK media je do sada više puta bio predmet naših analiza zbog klikbejt naslova i izmišljenih izjava. Ovog puta je za to iskoristio vijest da je Amir Zukić, bivši generalni sekretar SDA, zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo, Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine i delega u Domu naroda Federacije BiH, proglašen za osobu koja je nepoželjna u SAD. 

Naime, državni sekretar SAD, Mike Pompeo, objavio je da je Amira Zukića proglasio nepoželjnim u Sjedinjenim Američkim Državama. Odluka je donesena 28. maja jer je, kako je navedeno, Zukić “bio umiješan u koruptivne radnje koje su narušavale vladavinu zakona u Bosna i Hercegovina”.

Podjećamo da je tužilaštvo Kantona Sarajevo 2017. godine podignulo optužnicu prema kojoj se Amiru Zukiću stavlja na teret da je organizovao nezakonita zapošljavanja u Elektroprivredi BiH.

U naslovu članka objavljenom na portalu CIK media 29.5.2020. tvrdi se da je Zukić izjavio kako “dobro zna ko je kriv” za donošenje odluke o njegovoj zabrani ulaska u SAD.

Amir Zukić: Znam ja dobro ko je kriv za ovo 

Ipak, ostatak teksta članka se ne podudara sa ovom najavom iz naslova. CIK media je članak zapravo preuzeo sa portala Oslobođenje koji je originalno izjavu i članak objavio 28. maja. Zukić je u izjavi za Oslobođenje rekao da je “zatečen odlukom” koja je donesena, kako kaže, “iako se nije obratio u SAD i kada se povukao iz javnog života”.

Zatečen sam odlukom američkog državnog sekretara Mikea Pompea zbog odluke o zabrani mog ulaska u SAD, kazao je Amir Zukić, biši generalni sekretar SDA u prvoj izjavi nakon objavljivanja spomenute odluke, koju je dao za Oslobođenje.

– Zatečen sam ovom Odlukom, iz razloga što sam podnio ostavke na sve pozicije u SDA prije dvije godine kako bih neopterećeno mogao dokazati svoju nevinost na sudu. Interesantno je da je ova odluka donesena iako se nisam obratio u SAD i kada sam se povukao iz javnog života. Presumpcija nevinosti je osnov u svim demokratski uređenim zemljama. Pritisak koji se pravi na mene i informacije koje su dostavljene administraciji SAD-a da donesu ovakvu odluku je nastavak pritisaka domaćih faktora. Pozivam administraciju SAD da se uključi aktivno u moj predmet, a tako i u ostale, te da utvrde stepen krivnje ili nevinosti, kao i koliko ima umiješanosti političkih faktora u procese. Bez obzira na odluku SAD podržavam rad američke administracije i doprinose koji su oni dali u Bosni i Hercegovini – kazao je Zukić u izjavi za Oslobođenje.

Iz originalnog citata, ali i samog teksta članka portala CIK media je vidljivo da Zukić nije izjavio da “dobro zna ko je kriv za ovo”. Zbog izmišljene izjave koja se našla u naslovu i koja ne postoji u samom članku, članak portala CIK media dobija ocjenu lažna vijest i klikbejt

(raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Klikbejt 29.05.2020

CIK: Amir Zukić: Znam ja dobro ko je kriv za ovo

Zatečen sam odlukom američkog državnog sekretara Mikea Pompea zbog odluke o zabrani mog ulaska u SAD, kazao je Amir Zukić, biši generalni sekretar SDA...

  • Klikbejt
  • Lažna vijest