Andrew Tate nije pronađen zbog kutija pizze i Grete Thunberg

Izvještavajući o hapšenju Andrewa Tatea, niz medija domaćeg govornog područja naveo je da ga je policija locirala zbog natpisa na kutijama pizze.

Foto: Screenshot/ YouTube kanal “CEOCAST”

Na portalu Index 30.12.2022. godine objavljen je članak opremljen naslovom:

Policija pronašla Tatea zahvaljujući Greti Thunberg i kutiji pizze

U članku se tematizira činjenica da je Andrew Tate, bivši kikbokser i influenser poznat po mizoginim stavovima, uhapšen u Rumuniji pod sumnjom da je učestvovao u trgovini ljudima. 

Index navodi kako je videosnimak kojeg je Tate objavio na svom Twitter nalogu zapravo pomogao policiji Rumunije da otkrije gdje se on nalazi.

KONTROVERZNI influencer Andrew Tate,uhićen je u četvrtak u Rumunjskoj, i to nakon što je slučajno otkrio svima gdje se nalazi u videu u kojem je vrijeđao švedsku aktivisticu, Gretu Thunberg, a odala ga je kutija pizze.
Tate je prije nekoliko dana napao Thunberg preko Twittera, a nakon što mu se Greta narugala, objavio je video u kojem ju je dodatno vrijeđao i pritom napravio kardinalnu pogrešku. Tate, kojeg policija traži zbog optužbi da je sudjelovao u udruživanju u zločinačku skupinu radi trgovine ljudima i seksualnog iskorištavanja žena, u jednom trenutku na snimci govori da mu se donese pizza, a ispalo je da je riječ o Jerry's pizzeriji, koja djeluje na području Bukurešta.
Policija je znala da Tate ima rezidenciju u glavnom gradu Rumunjske, ali se on vješto skrivao i nikada ga nisu uspjeli pronaći tamo, a nisu imali pojma ni da je Tate u tom trenutku bio u Rumunjskoj. No odala ga je pizza i policija mu je vrlo brzo izvršila raciju u rezidenciji.

Članke s tvrdnjama da je Tate lociran jer su natpisi na kutijama pizze otkrili policiji gdje se nalazi objavilo je još 30 portala domaćeg govornog područja.

Tvrdnje su bile viralane i u objavama na društvenim mrežama, i to privatnih profila korisnika/ca Facebooka (1, 2, 3).

Šta su činjenice?

Andrew Tate je s još nekoliko lica uhapšen u Rumuniji, gdje mu je 30.12.2022. godine određen pritvor zbog sumnje u umiješanost u trgovinu ljudima, silovanje i organizovanje kriminalne grupe.

Ubrzo po objavi ove vijesti na društvenim mrežama pojavili su se navodi kako je kutija pizze sa snimka koji je objavio dva dana ranije dovela do otkrivanja lokacije i hapšenja.

U analizi objavljenoj 6.1.2023. godine AFP navodi kako je takve teorije, prema kojima su kutije pizze možda dovele do hapšenja, na Twitteru zagovarala profesorica s Harvarda, kao i američki mediji.

Činjenica je da su istražni organi u Rumuniji već znali gdje se Tate nalazi, što su potvrdili u izjavi za AFP. 

Uprava za istragu organizovanog kriminala i terorizma (DIICOT), rumunski tužilac za borbu protiv mafije koji istražuje krivična djela trgovine ljudima, rekao je da je teorija pogrešna.
“To nije povezano”, rekla je portparolka Ramona Bolla za AFP 30. decembra. 
“Da bismo utvrdili da li je osoba u zemlji ili ne, koristimo niz sredstava. Činjenica da je on te večeri objavio video na kojem se vidi kutija Jerry's pizze samo bi nam potvrdila ono što smo već znali."
Dodala je da su nalozi za pretres već bili na snazi ​​kada je Tate objavio snimak.

AFP u istoj analizi navodi i kako je tweet koji je Greta Thunberg objavila 30.12.2022. nakon što je Tate uhapšen s porukom “evo šta se desi kad ne reciklirate kutije od pizze” samo šala. Takođe, u analizi se ističe da je sam Tate objavljivao na Twitteru da se nalazi u Rumuniji.

Portparol Grete Thunberg rekao je za AFP da je tweet aktivistkinje o recikliranju kutija za pizzu bio “šala” i da ona “nije bila u kontaktu s rumunskim vlastima”.
Snimak takođe nije bio prvi pokazatelj da je Tate u Rumuniji. 25. decembra tvitovao je snimak planinskog pejzaža s natpisom “Rumunija”.
Koristeći geolokacijske tehnike, AFP je otkrio da je video snimljen iznad ceste Transfagarasan u Rumuniji.

Podsjetimo da se Tate u tweetu objavljenom 28.12.2022. obratio Greti, tražeći od nje e-mali adresu kako bi joj poslao detaljnu listu svojih automobila i njihove enormne potrošnje, na što mu je ona istog dana šaljivo odgovorila da je može kontaktirati na adresu “[email protected]”. 

Videosnimak na kojem se vide kutije pizze Tate je objavio kao odgovor na Gretinu šalu. Nakon što je uhapšen, Greta je objavila već pomenuti tweet, budući da je Tate u snimku naglasio da su kartonske kutije za pizzu od nerecikliranog materijala.

Dakle, sve dostupne činjenice te izjava portparolke Uprave za istragu organizovanog kriminala i terorizma u Rumuniji ukazuju na to da je Tate uhapšen nakon niza istražnih radnji i da kutije pizze sa snimka nisu imale nikakvog uticaja na to da on bude pronađen.

Shodno navedenim činjenicama, tvrdnju da je Tate pronađen zbog oznake na kutijama pizze s videosnimka kojeg je objavio na Twitteru u članku portala Index ocjenjujemo kao lažnu vijest.

Sve kasnije objave tvrdnje ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti.

Napomena

13.1.2023. godine redakcije portala Kurir, Espreso, Avaz, Mondo, Luftika, Bosna info, Source dostavile su nam izmijenjene verzije prvobitno objavljenih članaka, koji su dopunjeni u skladu sa tačnim navodima, te cu ocijenjeni i kao ispravljeno.

16.1.2023. godine redakcija portala Oslobođenje dostavila nam je izmijenjenu verziju prvobitno objavljenog članka koji je, uz napomenu o izmjeni, dopunjen u skladu sa tačnim navodima te je ocijenjen i kao ispravljeno.

17.1.2023. redakcija portala Nezavisnih dostavila je nam je izmijenjenu verziju prvobitno objavljenog članka koji je, uz napomenu o izmjeni, dopunjen u skladu sa tačnim navodima te je ocijenjen i kao ispravljeno.

19.1.2023. redakcija portala Nova takođe nam je dostavila izmijenjenu verziju prvobitno objavljenog članka koji je, uz napomenu o izmjeni, dopunjen u skladu sa tačnim navodima te je ocijenjen i kao ispravljeno.

6.3.2023. redakcija portala Espresso dostavila nam je izmijenjenu verziju prvobitno objavljenog članka, koji je dopunjen tačnim navodima te je ocijenjen i kao ispravljeno.

13.10.2023:  Članak portala Rijeka danas, koji je ocijenjen u ovoj analizi, naknadno je povezan sa analizom zbog tehničkih razloga.25.10.2023. godine redakcija portala Dnevnik (.hr) dostavila nam je izmijenjenu verziju prvobitno objavljenog članka koji je, uz napomenu o izmjeni, dopunjen u skladu sa tačnim navodima te je ocijenjen i kao ispravljeno.

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Mladen Lakić Objavljeno: 12. 01. 2023 | Zadnji put osvježeno: prije 1 mjesec

Posljednje objavljene analize

Dezinformacija
Protest ispred francuskog McDonald’sa nema veze s Gazom

Farmeri su nedavno istresli kamion stajskog đubriva ispred restorana McDona...

Dezinformacija
Lažna vijest
Izrael nije “promijenio barkod svojih proizvoda”

Na Facebooku se dijeli tvrdnja da je Izrael “promijenio barkod svojih proiz...

Lažna vijest
Lažna vijest
Svjetski ekonomski forum ne “naređuje vladama da legalizuju brak sa djecom”

Nekoliko portala objavilo je netačne navode da je Svjetski ekonomski forum...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Dezinformacija Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me