Raskrinkavanje.ba

Andrew Tate nije pronađen zbog kutija pizze i Grete Thunberg

Izvještavajući o hapšenju Andrewa Tatea, niz medija domaćeg govornog područja naveo je da ga je policija locirala zbog natpisa na kutijama pizze.

Foto: Screenshot/ YouTube kanal “CEOCAST”

Na portalu Index 30.12.2022. godine objavljen je članak opremljen naslovom:

Policija pronašla Tatea zahvaljujući Greti Thunberg i kutiji pizze

U članku se tematizira činjenica da je Andrew Tate, bivši kikbokser i influenser poznat po mizoginim stavovima, uhapšen u Rumuniji pod sumnjom da je učestvovao u trgovini ljudima. 

Index navodi kako je videosnimak kojeg je Tate objavio na svom Twitter nalogu zapravo pomogao policiji Rumunije da otkrije gdje se on nalazi.

KONTROVERZNI influencer Andrew Tate,uhićen je u četvrtak u Rumunjskoj, i to nakon što je slučajno otkrio svima gdje se nalazi u videu u kojem je vrijeđao švedsku aktivisticu, Gretu Thunberg, a odala ga je kutija pizze.
Tate je prije nekoliko dana napao Thunberg preko Twittera, a nakon što mu se Greta narugala, objavio je video u kojem ju je dodatno vrijeđao i pritom napravio kardinalnu pogrešku. Tate, kojeg policija traži zbog optužbi da je sudjelovao u udruživanju u zločinačku skupinu radi trgovine ljudima i seksualnog iskorištavanja žena, u jednom trenutku na snimci govori da mu se donese pizza, a ispalo je da je riječ o Jerry's pizzeriji, koja djeluje na području Bukurešta.
Policija je znala da Tate ima rezidenciju u glavnom gradu Rumunjske, ali se on vješto skrivao i nikada ga nisu uspjeli pronaći tamo, a nisu imali pojma ni da je Tate u tom trenutku bio u Rumunjskoj. No odala ga je pizza i policija mu je vrlo brzo izvršila raciju u rezidenciji.

Članke s tvrdnjama da je Tate lociran jer su natpisi na kutijama pizze otkrili policiji gdje se nalazi objavilo je još 30 portala domaćeg govornog područja.

Tvrdnje su bile viralane i u objavama na društvenim mrežama, i to privatnih profila korisnika/ca Facebooka (1, 2, 3).

Šta su činjenice?

Andrew Tate je s još nekoliko lica uhapšen u Rumuniji, gdje mu je 30.12.2022. godine određen pritvor zbog sumnje u umiješanost u trgovinu ljudima, silovanje i organizovanje kriminalne grupe.

Ubrzo po objavi ove vijesti na društvenim mrežama pojavili su se navodi kako je kutija pizze sa snimka koji je objavio dva dana ranije dovela do otkrivanja lokacije i hapšenja.

U analizi objavljenoj 6.1.2023. godine AFP navodi kako je takve teorije, prema kojima su kutije pizze možda dovele do hapšenja, na Twitteru zagovarala profesorica s Harvarda, kao i američki mediji.

Činjenica je da su istražni organi u Rumuniji već znali gdje se Tate nalazi, što su potvrdili u izjavi za AFP. 

Uprava za istragu organizovanog kriminala i terorizma (DIICOT), rumunski tužilac za borbu protiv mafije koji istražuje krivična djela trgovine ljudima, rekao je da je teorija pogrešna.
“To nije povezano”, rekla je portparolka Ramona Bolla za AFP 30. decembra. 
“Da bismo utvrdili da li je osoba u zemlji ili ne, koristimo niz sredstava. Činjenica da je on te večeri objavio video na kojem se vidi kutija Jerry's pizze samo bi nam potvrdila ono što smo već znali."
Dodala je da su nalozi za pretres već bili na snazi ​​kada je Tate objavio snimak.

AFP u istoj analizi navodi i kako je tweet koji je Greta Thunberg objavila 30.12.2022. nakon što je Tate uhapšen s porukom “evo šta se desi kad ne reciklirate kutije od pizze” samo šala. Takođe, u analizi se ističe da je sam Tate objavljivao na Twitteru da se nalazi u Rumuniji.

Portparol Grete Thunberg rekao je za AFP da je tweet aktivistkinje o recikliranju kutija za pizzu bio “šala” i da ona “nije bila u kontaktu s rumunskim vlastima”.
Snimak takođe nije bio prvi pokazatelj da je Tate u Rumuniji. 25. decembra tvitovao je snimak planinskog pejzaža s natpisom “Rumunija”.
Koristeći geolokacijske tehnike, AFP je otkrio da je video snimljen iznad ceste Transfagarasan u Rumuniji.

Podsjetimo da se Tate u tweetu objavljenom 28.12.2022. obratio Greti, tražeći od nje e-mali adresu kako bi joj poslao detaljnu listu svojih automobila i njihove enormne potrošnje, na što mu je ona istog dana šaljivo odgovorila da je može kontaktirati na adresu “[email protected]”. 

Videosnimak na kojem se vide kutije pizze Tate je objavio kao odgovor na Gretinu šalu. Nakon što je uhapšen, Greta je objavila već pomenuti tweet, budući da je Tate u snimku naglasio da su kartonske kutije za pizzu od nerecikliranog materijala.

Dakle, sve dostupne činjenice te izjava portparolke Uprave za istragu organizovanog kriminala i terorizma u Rumuniji ukazuju na to da je Tate uhapšen nakon niza istražnih radnji i da kutije pizze sa snimka nisu imale nikakvog uticaja na to da on bude pronađen.

Shodno navedenim činjenicama, tvrdnju da je Tate pronađen zbog oznake na kutijama pizze s videosnimka kojeg je objavio na Twitteru u članku portala Index ocjenjujemo kao lažnu vijest.

Sve kasnije objave tvrdnje ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti.

Napomena

13.1.2023. godine redakcije portala Kurir, Espreso, Avaz, Mondo, Luftika, Bosna info, Source dostavile su nam izmijenjene verzije prvobitno objavljenih članaka, koji su dopunjeni u skladu sa tačnim navodima, te cu ocijenjeni i kao ispravljeno.

16.1.2023. godine redakcija portala Oslobođenje dostavila nam je izmijenjenu verziju prvobitno objavljenog članka koji je, uz napomenu o izmjeni, dopunjen u skladu sa tačnim navodima te je ocijenjen i kao ispravljeno.

17.1.2023. redakcija portala Nezavisnih dostavila je nam je izmijenjenu verziju prvobitno objavljenog članka koji je, uz napomenu o izmjeni, dopunjen u skladu sa tačnim navodima te je ocijenjen i kao ispravljeno.

19.1.2023. redakcija portala Nova takođe nam je dostavila izmijenjenu verziju prvobitno objavljenog članka koji je, uz napomenu o izmjeni, dopunjen u skladu sa tačnim navodima te je ocijenjen i kao ispravljeno.

6.3.2023. redakcija portala Espresso dostavila nam je izmijenjenu verziju prvobitno objavljenog članka, koji je dopunjen tačnim navodima te je ocijenjen i kao ispravljeno.

13.10.2023:  Članak portala Rijeka danas, koji je ocijenjen u ovoj analizi, naknadno je povezan sa analizom zbog tehničkih razloga.25.10.2023. godine redakcija portala Dnevnik (.hr) dostavila nam je izmijenjenu verziju prvobitno objavljenog članka koji je, uz napomenu o izmjeni, dopunjen u skladu sa tačnim navodima te je ocijenjen i kao ispravljeno.
23.4.2024. godine redakcija portala Pink takođe nas je obavijestila o izmjenama u članku koji je sad dopunjen u skladu sa tačnim navodima te je ocijenjen i kao ispravljeno.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Prenošenje lažnih vijesti 30.12.2022

Kurir: ODALA GA KUTIJA PICE: Kontroverzni milijarder pao posle OVOG SNIMKA, ušao u klinč sa Gretom, pa napravio KARDINALNU grešku (VIDEO)

Kontroverzni milijarder Endrju Tejt (35) uhapšen je u četvrtak u Rumuniji, i to nakon što je slučajno otkrio svima gde se nalazi u video snimku u koje...

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Lažna vijest 30.12.2022

Index: Policija pronašla Tatea zahvaljujući Greti Thunberg i kutiji pizze

KONTROVERZNI influencer Andrew Tate,uhićen je u četvrtak u Rumunjskoj, i to nakon što je slučajno otkrio svima gdje se nalazi u videu u kojem je vrije...

 • Lažna vijest
Prenošenje lažnih vijesti 30.12.2022

Hrvatska danas: Policija pronašla Tatea zahvaljujući kutiji pizze

Kontroverzni influencer Andrew Tate,uhićen je u četvrtak u Rumunjskoj, i to nakon što je slučajno otkrio svima gdje se nalazi u videu u kojem je vrije...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 30.12.2022

Net hr: Tate je u jednom trenutku kazao da mu se donese pizza, a natpis na kutiji otkrio je da se radi o Jerry's pizzeriji

U Rumunjskoj je u četvrtak uhićen kontroverzni influencer Andrew Tate (35) pod sumnjom za trgovinu ljudima, silovanje i formiranje organizirane krimin...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 30.12.2022

Bosna Info: Policija pronašla Tatea zahvaljujući Greti Thunberg i kutiji pizze

Kontroverzni influencer Andrew Tate, uhapšen je u četvrtak u Rumunjskoj, i to nakon što je slučajno otkrio svima gdje se nalazi u videu u kojem je vri...

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 30.12.2022

Faktor magazin: TEJTA odala kutija pice, milijarder „pao“ dok se svađao sa Gretom!

Kontroverzni milijarder Endrju Tejt (35) uhapšen je u četvrtak u Rumuniji, i to nakon što je slučajno otkrio svima gdje se nalazi u video snimku u koj...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 30.12.2022

Srpska info: Odala ga pica: Kontraverzni influenser uhapšen zbog trgovine ljudima (FOTO, VIDEO)

Kontroverzni influenser Endru Tejt, tražen zbog sumnje da je član kriminalne grupe, uhapšen je u Rumuniji u četvrtak, nakon što je slučajno otkrio svi...

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 30.12.2022

Tportal: Mizogini influencer Andrew Tate uhićen u Rumunjskoj: Optužen za seksualno iskorištavanje žena, odala ga kutija pizze

Rumunjsko tužiteljstvo priopćilo je u četvrtak da je kontroverzni influencer i bivši profesionalni kickbokser Andrew Tate priveden u Bukureštu pod sum...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 30.12.2022

B 92: Endru Tejt je uhapšen zahvaljujući kutiji pice: "Ona ga je odala" VIDEO

Kontroverzni influenser Endru Tejt, uhapšen je u četvrtak u Rumuniji, i to nakon što je slučajno otkrio svima gde se nalazi u videu u kojem je vređao...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 30.12.2022

Šekovići.net: Odala ga pica: Kontraverzni influenser uhapšen zbog trgovine ljudima (FOTO, VIDEO)

Nađen je zahvaljujući kutiji pice koja se vidi na snimku.

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 30.12.2022

Udarna vest: ODALA GA KUTIJA PICE: Kontroverzni milijarder pao posle OVOG SNIMKA, ušao u klinč sa Gretom, pa napravio KARDINALNU grešku (VIDEO)

Kontroverzni milijarder Endrju Tejt (35) uhapšen je u četvrtak u Rumuniji, i to nakon što je slučajno otkrio svima gde se nalazi u video snimku u koje...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 30.12.2022

Glavne Vesti: ODALA GA KUTIJA PICE: Kontroverzni milijarder pao posle OVOG SNIMKA, ušao u klinč sa Gretom, pa napravio KARDINALNU grešku (VIDEO)

Kontroverzni milijarder Endrju Tejt (35) uhapšen je u četvrtak u Rumuniji​​​​​​​, i to nakon što je slučajno otkrio svima gde se nalazi u video snimku...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 30.12.2022

Klix: Kutija od pizze otkrila policiji lokaciju Andrewa Tatea, Greta Thunberg ga žestoko ismijala

Nakon što je Andrew Tate zajedno sa svojim bratom uhapšen zbog istrage o trgovini ljudi u Rumunjskoj, na Twitteru se pojavila informacija o detalju iz...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 30.12.2022

Hercegovina.info: VIDEO Uhićen bivši kickboksač i influencer, otkrila ga kutija pizze nakon verbalnog okršaja sa švedskom aktivisticom

Rumunjske vlasti priopćile su da je jučer u Bukureštu uhićen kontroverzni influencer i bivši profesionalni kickboksač Andrew Tate, javlja Reuters.

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 30.12.2022

Avaz: Kako je "pao" Endrju Tejt: Kutija od pice otkrila lokaciju policiji, poznata aktivistica ga ismijava

To se događa kada ne recikliraš svoje kutije od pice, poručila je Thunberg

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 29.12.2022

Facebook profili i stranice: Facebook profil "Biljana Keller"

Za ovog lika sam bukvalno prvi put čula prošle nedelje, kad je tovario Megan Markl jer nije dovoljno crna (više o "prokletstvu tragične mulatkinje" u...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 30.12.2022

Mondo.rs: KAKO JE PAO ENDRU TEJT, EVO ŠTA JE POLICIJI ODALO LOKACIJU: Specijalci upali u vilu, KUTIJA SA PICOM ga skupo koštala

Deklarisani ženomrzac Endru Tejt (36) uhapšen je u svojoj vili u Rumuniji.

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 30.12.2022

Bljesak: Greta se naslađuje: To se dogodi kad ne recikliraš kutije od pizze

Inače, Tatea je policija tražila još od travnja ove godine, ali ga nikako nije uspijevala uloviti na adresi u Bukureštu, sve do sada kad se slučajno r...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 30.12.2022

Facebook profili i stranice: Facebook profil "Milica Ličina Čalija" - Sjajno vreme da ponovo podelim svoj tekst o Greti.

Naime, američki influenser sa Twittera, a u stvari ženomrzac, kriminalac i kreten Andrew Tate, uhapšen je u Rumuniji zbog trgovine ljudima.

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 30.12.2022

Dnevnik.hr: Otkrio ga bizaran detalj: Influencer i zlostavljač žena uhićen u Rumunjskoj, nije pazio pokraj čega se snimao

Kontroverzni online influencer Andrew Tate pritvoren je u Rumunjskoj u sklopu istrage o trgovini ljudima i silovanju. Policiji nije promaknuo jedan de...

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 30.12.2022

Espreso.co.rs: KONTROVERZNI INFLUENSER, BIVŠI KIK-BOKSER, POZNAT PO MIZOGINIJI: Ko je Endrju Tejt?

Nekadašnji kik bokser postao je šire poznat 2016. godine kada je izbačen iz britanskog rijaliti šoua Veliki brat zbog snimka na kojem se vidi kako nap...

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 30.12.2022

Pink: ONA MU JE DOŠLA GLAVE: Kontroverznog milijardera odala KUTIJA PICE, pao posle ovog snimka (VIDEO)

ONA MU JE DOŠLA GLAVE: Kontroverznog milijardera odala KUTIJA PICE, pao posle ovog snimka (VIDEO)

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 30.12.2022

Luftika: U Rumuniji uhapšen kontroverzni milioner Endrju Tejt, optužen za trgovinu ljudima

Endru Tejt (35), kontroverzni bivši kik-bokser uhapšen je zajedno sa njegovim bratom Tristanom u Rumuniji zbog sumnje na silovanje, trgovinu ljudima i...

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 30.12.2022

Cazin net: Greta Thunberg nakon uhićenja Andrewa Tatea: Eto ti kad ne recikliraš kutije od pizze

Švedska aktivistica Greta Thunberg ismijala je influensera Andrewa Tatea optuženog za silovanje i trgovinu ljudima. Naime, policija ga je uspjela loci...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 30.12.2022

Nova.rs: Spektakularan sunovrat ženomrsca Endrua Tejta: Uhapšen u Rumuniji, kutija pice odvela policiju do njega

Uhapšen ključni igrač u mizoginističkoj igrici.

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 30.12.2022

Azra: Greta Thunberg nakon uhićenja Andrewa Tatea: Eto ti kad ne recikliraš kutije od pizze

Švedska aktivistica Greta Thunberg ismijala je influensera Andrewa Tatea optuženog za silovanje i trgovinu ljudima. Naime, policija ga je uspjela loci...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 30.12.2022

Sport Bosna info: Policija pronašla Tatea zahvaljujući Greti Thunberg i kutiji pizze

Kontroverzni influencer Andrew Tate, uhapšen je u četvrtak u Rumunjskoj, i to nakon što je slučajno otkrio svima gdje se nalazi u videu u kojem je vri...

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 30.12.2022

Tuzlanski: Andrew Tate uhapšen u Rumuniji, osumnjičen za trgovanje ljudima i silovanje

Rumunske vlasti saopštile su da je jučer u Bukureštu uhapšen kontroverzni influencer i bivši profesionalni kickboksač Andrew Tate, javlja Reuters.

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 30.12.2022

Oslobođenje: Andrew Tate se hvalisao i prozivao Gretu Thunberg, ona mu se narugala: To je bila greška koja je dovela i do njegovog hapšenja

Tate je u prvom tweetu objavio dio popisa svojih automobila i tražio od Grete da mu da svoju adresu e-pošte kako bi joj poslao cijeli popis koliko zag...

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 30.12.2022

Fokus: Kontroverzni influenser uhapšen zbog sumnje na trgovinu ljudima i silovanje, presudila mu pizza

Uprkos kontroverznim izjavama i teškim optužbama, krajem prošle i početkom ove godine počeo je njegov uspon na društvenim mrežama. Sam je sebe opisao...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 30.12.2022

Source.ba: Kako je "pao" Andrew Tate: Kutija od pice otkrila lokaciju policiji, poznata aktivistica ga ismijava

Bivši kik-bokser, a sada infulencer Andrew Tate uhapšen je sa svojim bratom zbog istrage o trgovini ljudi u Rumuniji. Na Twitteru se pojavila informac...

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 30.12.2022

Nezavisne: Bivši kikbokser uhapšen zbog navodne trgovine ljudima

BUKUREŠT - Rumunski tužioci saopštili su da su uhapsili internet osobu koja izaziva podjele i bivšeg profesionalnog kickboksera, Andrjua Tejta, pod su...

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 30.12.2022

Rijeka danas: VIDEO: Andrew Tate priveden u Rumunjskoj, na imanju pronađeno 6 žena

Rumunjske vlasti priopćile su da je jučer u Bukureštu uhićen kontroverzni influencer i bivši profesionalni kickboksač Andrew Tate, javlja Reuters. Osu...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 03.01.2023

Mixer (.hr): Što se dogodi kada ne reciklirate pakiranje pizze? Ako ste Andrew Tate, završite u zatvoru

Andrew Tate je po nekima najomraženiji čovjek na internetu, po nekima najpametniji, a uhićen je i pritvoren u Rumunjskoj nakon svađe na Twitteru s poz...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 30.12.2022

Klix: Zbog bizarnog načina na koji je uhapšen ljudi ne prestaju zbijati šale na račun Andrewa Tatea

Andrew Tate zajedno sa svojim bratom uhapšen je zbog istrage o trgovini ljudi u Rumuniji, a pronađen je zahvaljujući aktivistici Greti Thunberg i kuti...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 30.12.2022

Espreso.co.rs: OVAJ DETALJ BIO JE KLJUČAN: Policija locirala Endrua Tejta zahvaljujući GRETI TUNBERG?! (FOTO/VIDEO)

Organi reda su znali da ima prebivalište u prestonici Rumunije, ali nisu mogli da ga pronađu jer se dobro krio i nisu ni slutili da je trenutno tamo

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 30.12.2022

Facebook profili i stranice: Aleksandar Askovic - FB objava

 • Prenošenje lažnih vijesti