Angela Merkel i Theresa May ipak nisu zajedno dočekale Novu (1972.) godinu

Prije sedam dana, internetom je počela kružiti fotografija osamnaestogodišnje Angele Merkel - uz par "intervencija" koje su predstavljene kao dokaz nekakve - nije precizirano kakve - zavjere.

Originalnu fotografiju je 2015. godine objavio "Time", uz sljedeći opis: "Angela Kasner, 18, sa prijateljicama na proslavi Nove godine u Berlinu, 1972."

Internet teoretičari zavjere su tri godine kasnije ustvrdili da se pored Merkel nalazi Theresa May, britanska premijerka. O trećoj djevojci postoje dvije “teorije”: u jednoj verziji se tvrdi da je na slici Dalia Grybauskaitė, predsjednica Litvanije; u drugoj se navodi da se radi o Gini Haspel, koju je Donald Trump nedavno nominovao za direktorku CIA-e. U cijeloj priči tačno je tek to da se na fotogafiji nalazi Angela Merkel u dobi od 18 godina, sa dvije prijateljice - od kojih nijedna nije Theresa May, Gina Haspel, ili Dalia Grybauskaitė.

U svim verzijama, tekst je sličan i implicira da navodno davnašnje poznanstvo May, Merkel i Grybauskaitė (ili Haspel) ukazuje na postojanje neke zavjere, premda nije objašnjeno kakve.

Prijateljice iz djetinjstva, danas liderke država? Ništa nije slučajno.

Neke verzije sa Instagrama su za nijansu konkretnije i u njima je na slici ispisano da "Oni planiraju naše vođe decenijama unaprijed”, mada ni tu nije pojašnjeno ko su "oni".   

U verziji u kojoj se sa Merkel i May povezuje predsjednica Litvanije, originalnoj fotografiji dodate su njihove slike iz sadašnjeg vremena, premda se već iz njih uočava prilično odsustvo sličnosti djevojke sa slike i aktuelne britanske premijerke. Tvrdnje o Gini Haspel nemaju takvih "ilustracija" - vjerovatno zato što, za razliku od litvanske predsjednice, Haspel nema baš nimalo sličnosti sa djevojkom na slici. 

Slika se, po svoj prilici, prvi put pojavila na Twitteru, a odatle su je preuzeli ekstremno desničarski portali iz Srbije, kao što su “Vidovdan” i “Nacionalist”. Pronašli smo je i na makedonskom, albanskom, češkom i turskom jeziku, a do fact-checking sajta “Snopes” je došla u italijanskoj verziji:

Snopes je sa ovim “triptihom” uporedio stvarnu fotografiju Therese May koja je napravljena 1971 i  jasno pokazuje da se ne radi o istoj osobi. Opovrgavati tvrdnju da je treća osoba “Gina Haspel ili Dalia Grybauskaitė” besmisleno je samo po sebi, a u svakom slučaju suvišno nakon što je pokazano da na slici nije Theresa May.

Ova “lažna vijest u slici” počela se prenositi 15.3.2018. na forumu stranice koju vodi teoretičar zavjere David Icke i na Twitteru, a potom i po blogovima, društvenim mrežama i opskurnim “zavjerološkim” sajtovima na raznim jezicima. Ocjenjujemo je kao teoriju zavjere i lažnu vijest.

(raskrinkavanje.ba)

Autorica: Tijana Cvjetićanin Objavljeno: 23. 03. 2018 | Zadnji put osvježeno: prije 1 godina

Posljednje objavljene analize

Teorija zavjere
Slaganje kockica teorije zavjere: Depopulacija

Tvrdnje iz starog “zavjerološkog” filma aktualizovane su u novembru 2022. g...

Teorija zavjere
Prenošenje lažnih vijesti
Vakcine protiv Covid-19 nisu “genska terapija” i ne mijenjaju DNA

Na Facebooku je popularna netačna tvrdnja da su vakcine protiv Covid-19 “ge...

Prenošenje lažnih vijesti
Lažna vijest
Mediji nisu vojnog komandira Ukrajine lažno predstavili kao civila

Društvenim mrežama dijeli se videosnimak na kojem govori stanovnik Hersona,...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me