Angela Merkel i Theresa May ipak nisu zajedno dočekale Novu (1972.) godinu

Prije sedam dana, internetom je počela kružiti fotografija osamnaestogodišnje Angele Merkel - uz par "intervencija" koje su predstavljene kao dokaz nekakve - nije precizirano kakve - zavjere.

Ocijenjeni članci
Markukule Lažna vijest; Teorija zavjere; Vesti 24 (.mk) Lažna vijest; Teorija zavjere; Vidovdan Lažna vijest; Teorija zavjere; Nacionalist Lažna vijest; Teorija zavjere;

Originalnu fotografiju je 2015. godine objavio "Time", uz sljedeći opis: "Angela Kasner, 18, sa prijateljicama na proslavi Nove godine u Berlinu, 1972."

Internet teoretičari zavjere su tri godine kasnije ustvrdili da se pored Merkel nalazi Theresa May, britanska premijerka. O trećoj djevojci postoje dvije “teorije”: u jednoj verziji se tvrdi da je na slici Dalia Grybauskaitė, predsjednica Litvanije; u drugoj se navodi da se radi o Gini Haspel, koju je Donald Trump nedavno nominovao za direktorku CIA-e. U cijeloj priči tačno je tek to da se na fotogafiji nalazi Angela Merkel u dobi od 18 godina, sa dvije prijateljice - od kojih nijedna nije Theresa May, Gina Haspel, ili Dalia Grybauskaitė.

U svim verzijama, tekst je sličan i implicira da navodno davnašnje poznanstvo May, Merkel i Grybauskaitė (ili Haspel) ukazuje na postojanje neke zavjere, premda nije objašnjeno kakve.

Prijateljice iz djetinjstva, danas liderke država? Ništa nije slučajno.

Neke verzije sa Instagrama su za nijansu konkretnije i u njima je na slici ispisano da "Oni planiraju naše vođe decenijama unaprijed”, mada ni tu nije pojašnjeno ko su "oni".   

U verziji u kojoj se sa Merkel i May povezuje predsjednica Litvanije, originalnoj fotografiji dodate su njihove slike iz sadašnjeg vremena, premda se već iz njih uočava prilično odsustvo sličnosti djevojke sa slike i aktuelne britanske premijerke. Tvrdnje o Gini Haspel nemaju takvih "ilustracija" - vjerovatno zato što, za razliku od litvanske predsjednice, Haspel nema baš nimalo sličnosti sa djevojkom na slici. 

Slika se, po svoj prilici, prvi put pojavila na Twitteru, a odatle su je preuzeli ekstremno desničarski portali iz Srbije, kao što su “Vidovdan” i “Nacionalist”. Pronašli smo je i na makedonskom, albanskom, češkom i turskom jeziku, a do fact-checking sajta “Snopes” je došla u italijanskoj verziji:

Snopes je sa ovim “triptihom” uporedio stvarnu fotografiju Therese May koja je napravljena 1971 i  jasno pokazuje da se ne radi o istoj osobi. Opovrgavati tvrdnju da je treća osoba “Gina Haspel ili Dalia Grybauskaitė” besmisleno je samo po sebi, a u svakom slučaju suvišno nakon što je pokazano da na slici nije Theresa May.

Ova “lažna vijest u slici” počela se prenositi 15.3.2018. na forumu stranice koju vodi teoretičar zavjere David Icke i na Twitteru, a potom i po blogovima, društvenim mrežama i opskurnim “zavjerološkim” sajtovima na raznim jezicima. Ocjenjujemo je kao teoriju zavjere i lažnu vijest.

(raskrinkavanje.ba)

Autorica: Tijana Cvjetićanin Objavljeno: 23. 03. 2018 | Zadnji put osvježeno: prije 2 sedmicu

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Ne, u Kanadi ne odvode djecu nevakcinisanih roditelja

Na društvenim mrežama kruži neutemeljena tvrdnja da u Kanadi “odvode djecu...

Lažna vijest Teorija zavjere
Dezinformacija
Klikbejt naslovi o Dodikovom “poniženju” u Rusiji

Izvještavajući o odgovoru Ruske Federacije na pismo dva člana Predsjedništv...

Dezinformacija Klikbejt
Lažna vijest
Joe Biden “zaražen koronom” samo u klikbejt naslovu

Portal Slobodna Bosna je u naslovu svog članka ustvrdio da je predsjednik S...

Lažna vijest Klikbejt
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me