Raskrinkavanje.ba

Angela Merkel i Theresa May ipak nisu zajedno dočekale Novu 1972. godinu

Prije sedam dana internetom je počela kružiti fotografija osamnaestogodišnje Angele Merkel – uz nekoliko "intervencija" koje su predstavljene kao dokaz nekakve – nije precizirano kakve – zavjere.

Originalnu fotografiju je 2015. godine objavio Time uz sljedeći opis: "Angela Kasner, 18, sa prijateljicama na proslavi Nove godine u Berlinu, 1972."

Internet-teoretičari/ke zavjere su tri godine kasnije ustvrdili da se pored Merkel nalazi Theresa May, britanska premijerka. O trećoj djevojci postoje dvije "teorije": u jednoj se verziji tvrdi da je na fotografiji Dalia Grybauskaitė, predsjednica Litvanije; u drugoj se navodi da se radi o Gini Haspel, koju je Donald Trump nedavno nominovao za direktorku CIA-e. U cijeloj priči tačno je tek to da se na fotografiji nalazi Angela Merkel u dobi od 18 godina, s dvije prijateljice – od kojih nijedna nije Theresa May, Gina Haspel ili Dalia Grybauskaitė.

U svim verzijama tekst je sličan i implicira da navodno davnašnje poznanstvo May, Merkel i Grybauskaitė (ili Haspel) ukazuje na postojanje neke zavjere, premda nije objašnjeno kakve.

Prijateljice iz djetinjstva, danas liderke država? Ništa nije slučajno.

Neke verzije s Instagrama su za nijansu konkretnije i u njima je na fotografiji ispisano da "oni planiraju naše vođe decenijama unaprijed”, mada ni tu nije pojašnjeno ko su "oni".   

U verziji u kojoj se s Merkel i May povezuje predsjednica Litvanije originalnoj fotografiji dodate su njihove fotografije iz sadašnjeg vremena, premda se već iz njih uočava prilično odsustvo sličnosti djevojke s fotografije i aktuelne britanske premijerke. Tvrdnje o Gini Haspel nemaju takvih "ilustracija" – vjerovatno zato što, za razliku od litvanske predsjednice, Haspel nema baš nimalo sličnosti s djevojkom na fotografiji. 

Fotografija se, po svoj prilici, prvi put pojavila na Twitteru, a odatle su je preuzeli ekstremno desničarski portali iz Srbije, kao što su Vidovdan i Nacionalist. Pronašli smo je i na makedonskom, albanskom, češkom i turskom jeziku, a do fact-checking stranice Snopes došla je u italijanskoj verziji.

Snopes je s ovim "triptihom" uporedio stvarnu fotografiju Therese May koja je napravljena 1971. i  jasno pokazuje da se ne radi o istoj osobi. Opovrgavati tvrdnju da je treća osoba "Gina Haspel ili Dalia Grybauskaitė" besmisleno je samo po sebi, a u svakom slučaju suvišno nakon što je pokazano da na fotografiji nije Theresa May.

Ova "lažna vijest u slici" počela se prenositi 15.3.2018. na forumu stranice koju vodi teoretičar zavjere David Icke i na Twitteru, a potom i po blogovima, društvenim mrežama i opskurnim "zavjerološkim" stranicama na raznim jezicima. Ocjenjujemo je kao teoriju zavjere i lažnu vijest.

Napomena: 

11.4.2023: Na društvenim mrežama ponovo se objavljuje fotografija na kojoj su navodno zajedno bivša njemačka kancelarka Angela Merkel, nekadašnja premijerka Ujedinjenog Kraljevstva Theresa May i bivša predsjednica Litvanije Dalia Grybauskaitė. Tokom 2023. godine fotografija je objavljena na jednom Facebook (5.3.2023) i na jednom Twitter nalogu (4.4.2023) te na jednom Telegram kanalu (4.4.2023) s tvrdnjama o postojanju navodne elite koja upravlja svijetom. Budući da, kako je u analizi objašnjeno, na fotografiji nisu Theresa May ili Dalia Grybauskaitė, ove objave takođe dobijaju ocjene teorija zavjere i prenošenje lažnih vijesti. 

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Teorija zavjere 21.03.2018

Markukule: Доказ дека во светот ништо не е случајно! Меркел, Меј и новата директорка на ЦИА на една фотографија?!

На социјалната мрежа Твитер деновиве се шири една црно бела фотографија чие потекло според корисниците е од 1972 година, а на фотографијата една до др...

  • Teorija zavjere
  • Lažna vijest
Teorija zavjere 21.03.2018

Vesti 24 (.mk): Доказ дека во светот ништо не е случајно! Меркел, Меј и новата директорка на ЦИА на една фотографија?!

На социјалната мрежа Твитер деновиве се шири една црно бела фотографија чие потекло според корисниците е од 1972 година, а на фотографијата една до др...

  • Teorija zavjere
  • Lažna vijest
Teorija zavjere 04.04.2023

Twitter profili: Twitter profili: Fotografija Angele Merkel

  • Teorija zavjere
  • Prenošenje lažnih vijesti