Angela Merkel i vakcine: Klikbejt hrani nepovjerenje prema vakcinama

Njemačka kancelarka Angela Merkel dala je intervju u kome je, između ostalog, govorila i o AstraZeneca vakcini protiv COVID-19. Pojedini mediji manipulativno su prenijeli njenu izjavu, pripisujući joj navode koje nije izgovorila.

Na portalu Jutarnji 25.2.2021. objavljen je članak uz naslov koji sadrži navodnu izjavu Angele Merkel, u kojoj je rekla “Ja se time ne mislim cijepiti”:

SPORNA ASTRAZENECA
Stotine tisuća doza propada? Angela Merkel bez kočnica: ‘Ja se time ne mislim cijepiti’

Portal B92 prenio je ovaj tekst sa sličnim naslovom 26.2.2021:

“Angela je presudila: Ja se time vakcinisati neću”

Članak sa naslovom koji je objavio Jutarnji prenijeli su portali Slobodna Bosna i Alo, a članak sa naslovom B92 prenijeli su RTVBN, Srbin(.info), Infomedia Balkan, Banjaluka(.com), Gradiška Live, Big Portal, Bijeljina Press i World News(.net)

Portali 7dnevno, Raport i Intermagazin objavili su iste vijesti, ali uz različite verzije naslova:

ANGELA MERKEL PORUČILA DA SE NEĆE CIJEPITI ASTRAZENECOM! ‘Sigurno je, ali…(7dnevno)

U Njemačkoj milion doza AstraZenece stoji u skladištima. Merkel: Ja se ne bih s njom vakcinisala (Raport)

ANGELA MERKEL ŠOKIRALA EVROPU: „Ja se ne vakcinišem „ASTRAZENEKA“ VAKCINOM (Intermagazin)

Šta su činjenice? 

Njemačka kancelarka Angela Merkel dala je intervju 25.2.2021. godine listu Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) u kome je govorila o trećem talasu novog koronavirusa, testovima i vakcinaciji. Cijeli intervju se može pronaći na službenoj stranici njemačke vlade. Na pitanje o tome razumije li ljude koji se ne žele vakcinisati AstraZeneca vakcinom, Merkel je rekla kako  je “AstraZeneca pouzdana vakcina, djelotvorna i sigurna”. Na pitanje o tome ne bi li vakcinacijom trebala dati dobar primjer, rekla je kako ima 66 godina i “ne pripada grupi preporučenoj za AstraZenecu”.

FAZ: Razumijete li ljude koji se ne žele vakcinisati ovom vakcinom?
Merkel: AstraZeneca je pouzdana vakcina, djelotvorna i sigurna, koju je odobrila Europska medicinska agencija, a preporučuje se u Njemačkoj do 65 godina. Sve vlasti kažu nam da se ovoj vakcini može vjerovati. Sve dok su vakcine oskudne kao sada, ne možete birati s čime ćete se vakcinisati.
FAZ: Zar ne biste trebali dati dobar primjer s obzirom na ovaj problem prihvatanja i vakcinisati se?
Merkel: Imam 66 godina i ne pripadam grupi preporučenoj za AstraZeneca

Iz ovog citata je jasno da Angela Merkel nije izjavila da se “time neće vakcinisati”, odnosno “ja se ne vakcinišem  AstraZeneca vakcinom”. 

Jedino što zaista jeste rekla je da “ne pripada grupi preporučenoj za AstraZeneca” vakcinu. Njene riječi su izvučene iz konteksta te su joj mediji u naslovima članaka pripisali citat koji nije izgovorila. U samom tekstu svih članaka iz ove analize ispravno se prenose izjave njemačke kancelarke o tome da je vakcina pouzdana, djelotvorna i sigurna, te o tome da ona ne pripada grupi preporučenoj za AstraZeneca vakcinu. 

Ipak, svi portali su članke opremili manipulativnim naslovima, koji čitaoce navode na zaključak da se Merkel generalno protivi vakcinaciji, ili da ne podržava vakcinaciju AstraZeneca vakcinom.  Suprotno takvom zaključku, u člancima se navodi i rečenica u kojoj se navodi kako je Merkel stala iza naučnika: “Kancelarka je tako još jednom stala iza njemačkih znanstvenika koji ne predlažu osobama starijim od 65 godina da se cijepe AstraZenecom”.

U saopštenju, objavljenom 19.2.2021. na službenoj stranici njemačke vlade, može se pronaći više informacija o vakcini AstraZeneca. Tamo stoji da je ova vakcina, jedna od tri odobrene u Evropskoj uniji, “veoma djelotvorna i pouzdana”, te navodi službenu njemačku politiku o tome ko može primiti ovu vakcinu:

Trenutno se ljudima iz glavne prioritetne grupe koji imaju između 18 i 64 godine može dati vakcina AstraZeneca.

Kako Merkel ima 66 godina, ona ne pripada ovoj grupi. 

Kako navodi BBC u članku od 5.3.2021, Njemačka je u međuvremenu odobrila ovu vakcinu za osobe starije od 65 godina, kao što su to uradile i Francuska, Švedska i Belgija. Razlog za prvobitnu odluku o tome da se vakcina ne daje starijem stanovništvu bio je nedostatak podataka o učinkovitosti vakcine za tu populaciju. Kako je sada dostupno više podataka koji ukazuju na to da je vakcina sigurna za sve starosne grupe, njemačka vlada je promijenila odluku, kao i neke druge zemlje u Evropi.

Trenutno je vakcinacija prioritet u mnogim državama, a pisanje medija o vakcinama može pomoći izgraditi povjerenje prema vakcinama ili ga narušiti neodgovornim izvještavanjem. Zbog toga je važno ovoj temi ne pristupati senzacionalistički i informacije prenositi sa tačnim i što potpunijim kontekstom.

U međuvremenu je B92 promijenio naslov koji je dopunjen i sada glasi: 

Angela Merkel o Astrazenekinoj vakcini: Ja se njom vakcinisati neću. Zbog godina

 

Zbog senzacionalističkih naslova u kojima je manipulativno i netačno predstavljena izjava Angele Merkel koja je izvučena iz konteksta, svi članci dobijaju ocjenu klikbejt i dezinformaciju. Članak portala 7dnevno sa druge strane dobija samo ocjenu klikbejt zbog senzacionalističkog naslova.

Kako je portal B92 u međuvremenu ispravio naslov, njihov tekst dobija i ocjenu ispravljeno

Napomena, 17.03.2021.

Portal Slobodna Bosna je nakon objave ove analize ispravio netačne navode u svom članku, zbog čega je članak ocijenjen i kao ispravljeno.

Napomena

22.03.2021: Portal 7dnevno je nakon objave ove analize ispravio netačne navode u svom članku, zbog čega je članak ocijenjen i kao ispravljeno.

18.11.2021: Portal Alo je ispravio netačne navode u svom članku, zbog čega je članak ocijenjen i kao ispravljeno.

20.03.2023: Portal Gradiška Live je ispravio netačne navode u svom članku, zbog čega je članak ocijenjen i kao ispravljeno.

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Maida Salkanović Objavljeno: 10. 03. 2021 | Zadnji put osvježeno: prije 6 mjeseci

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Teorije zavjere o adrenohromu: “Bivši sotonista” i stare dezinformacije

Na Facebooku se ponovo dijeli videosnimak iz 2021. godine u kojem navodni b...

Lažna vijest Teorija zavjere
Lažna vijest
Stari snimci urušavanja zgrade nisu nastali za vrijeme razornog zemljotresa u Maroku

Stari snimci urušavanja dotrajale zgrade predstavljeni su u člancima brojni...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama
Rašireni mit: “Simpsoni” nisu predvidjeli prošle događaje

Kompilacija “predviđanja budućnosti” u animiranoj seriji “Simpsoni”, objavl...

Manipulisanje činjenicama
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me