Raskrinkavanje.ba

Angela Merkel nije izjavila da Bosanci i Hercegovci neće moći kući za praznike

Odluka njemačkih vlasti da uvedu tzv. strogi lockdown na nizu se domaćih portala pretvorila u senzacionalističke naslove u kojima se propituje hoće li građani regiona moći kući za praznike. Neki su otišli i korak dalje pa su u svojim člancima netačno ustvrdili da je Angela Merkel Bosancima poručila da ukoliko napuste zemlju - “ne moraju se ni vraćati”.

Na portalu Oslobođenje 9. decembra je objavljen članak sljedećeg naslova:

Nove mjere u Njemačkoj: Bosanci i Hercegovci neće moći kući za praznike? 

U ovom članku, preuzetom sa portala Večernji (.ba), između ostalog, stoji:

Angela Merkel danas se u Bundestagu zatražila pooštrenje mjera zatvaranja u periodu između Božića i Nove godine, ali i za drastično smanjenje kontakata već od sljedeće sedmice, kako bi se smanjila mogućnost zaraze tokom susreta s rodbinom preko Božića. To znači, ako se odluka donese, i da mnogi iz Bosne i Hercegovine neće moći praznike provesti sa svojima u rodnoj zemlji. 

– Hoćemo li se nekada, s pogledom na ovaj izazov stoljeća, pitati o tome da nam nije pošlo za rukom staviti situaciju pod kontrolu zbog ovih nekoliko dana, zapitala se kancelarka.

Članke s naslovima u kojima se propituje “hoće li Bosanci i Hercegovci moći kući za praznike” prenijeli su i portali Tuzlanski, Trend Radio, Radio Srebrenik, Kakanj-x (.com), USN, BH Dijaspora i Fresh Press.  

Već narednog dana, 10. decembra, isti je članak prenio portal Balkan Life Today, ali uz sljedeći naslov:

Merkelova odlučila: BOSANCI I SRBI neće moći kući za praznike – “Ako odluče ići, neka se ne vraćaju”

Članke s istim naslovom ubrzo su prenijeli i portali Savjeti za deset, Pretraga i Viralne vijesti.

Uz pomenute, članke o novim mjerama protiv širenja koronavirusa u Njemačkoj uz sljedeće je naslove prenio i niz drugih portala:

Merkelova ubila i poslednju nadu gastrabajterima: Zbog ove mere niko neće doći kući za praznike (Telegraf)

Nemačka presekla! Zbog novih mera niko ne može kući za praznike! (Vesti24s)

NEMAČKA PRESEKLA! GASTARBAJTERIMA SE NEĆE SVIDETI ODLUKA: Zbog novih mera nema dolaska kući za praznike (Srbija Danas)

 

Šta su činjenice?

U drugom valu pandemije koronavirusa njemačke vlasti su se odlučile na uvođenje blažih mjera protiv širenja zaraze, odnosno djelimičnog lockdowna. Kako vlade saveznih njemačkih pokrajina samostalno odlučuju o mjerama protiv širenja zaraze, ove se odluke donose nezavisno od državne vlade na čijem se čelu nalazi kancelarka Angela Merkel, inače zagovornica strožih mjera protiv širenja koronavirusa.

Ipak, početkom decembra premijeri saveznih pokrajina su postigli dogovor sa kancelarkom Merkel te su zbog konstantnog povećanja broja zaraženih donijeli odluku da se od srijede, 16. decembra, u Njemačkoj uvede strogi lockdown. 

Zbog brojnih nedoumica o putovanju izvan zemlje i povratku u Njemačku nakon zimskih praznika, Deutsche Welle je 15. decembra objavio članak pod naslovom "Putovanje u Njemačku: Šta trebate znati o koronavirus zabranama". U tom članku, između ostalog, stoji i sljedeće:

Njemačka je ušla u strogi lockdown. Putovanje nije zabranjeno, ali upućen je apel na suzdržavanje od neobaveznih putovanja. Granice ostaju otvorene. (...) Zemlja je zapravo zatvorena za turiste, ali kako granice ostaju otvorene, još uvijek je moguće ući u Njemačku. Karantinsko pravilo za dolaske iz stranih rizičnih područja ostaje na snazi. Ljudi koji stignu iz rizične zone moraju u karantinu ostati deset dana, ali to se može okončati negativnim testom na koronavirus najranije nakon pet dana. Test više nije besplatan za ljude koji dolaze iz rizičnih zona. Pored toga, povratnici iz rizičnih područja moraju se registrirati putem interneta na www.einreiseanmeldung.de. Nova web aplikacija zamjenjuje prethodne papirne izlazne kartice. 

U istom članku se navodi i da svaka osoba koja dolazi u Njemačku iz rizičnih područja mora na ulazu biti testirana na koronavirus i smještena u karantin dok se ne saznaju rezultati testiranja: 

Trenutno samo državljani zemalja Evropske unije i Šengenskog prostora smiju ući u Njemačku bez ograničenja. Svako ko želi ući iz treće zemlje mora imati valjano obrazloženje. Iz ove mjere isključeni su samo Australija, Novi Zeland, Tajland i Urugvaj. Ako je i vaša zemlja odlaska klasifikovana kao rizično područje, morate se pridržavati karantinskih mjera koji vrijede u Njemačkoj.

U suradnji s njemačkim Ministarstvom vanjskih poslova, Ministarstvom zdravstva i Ministarstvom unutarnjih poslova, Institut “Robert Koch” izrađuje listu rizičnih područja koja se neprestano ažurira. Stoga je prije početka putovanja neophodno utvrditi je li vaša zemlja ili regija odlaska klasificirana kao rizično područje. Čak i ako vaša zemlja porijekla nije klasificirana kao rizično područje, ali ste u bilo kojem trenutku boravili u rizičnom području u periodu od 14 dana prije ulaska u Njemačku, na vas se primjenjuju karantinske mjere.

Iz ovdje navedenog je jasno da putovanja iz Njemačke, kao i dolazak odnosno povratak u ovu zemlju nisu zabranjeni, nego da će svi oni koji se iz rizičnih zemalja vraćaju u Njemačku morati uraditi test i u karantinu provesti najviše deset dana.

Dalje, nije zabilježeno da je njemačka kancelarka Angela Merkel dala izjavu u kojoj tvrdi da se oni koji putuju "ne trebaju ni vraćati" u Njemačku ili da je takvo nešto poručila ljudima iz regiona koji žive i rade u ovoj zemlji.

Shodno utvrđenom, svi članci u čijim se naslovima propituje “da li će građani BiH i/ili ostatka regiona moći doći kući za praznike”, dok u tekstovima nema odgovora na ovo pitanje, dobijaju ocjenu klikbejt.

Tvrdnja iz naslova članka na portalu Telegraf u kojoj se eksplicitno tvrdi da zbog novih mjera u Njemačkoj “niko neće moći kući za praznike” dobija ocjenu lažna vijest, dok prenošenja iste tvrdnje na drugim portalima dobijaju ocjenu prenošenje lažne vijesti. Budući da se ova tvrdnja pominje samo u naslovima, no ne i u samim tekstovima, svaki od tih naslova dobija i ocjenu klikbejt.

Budući da Angela Merkel nije izjavila da se oni koji za praznike napuste Njemačku “ne trebaju ni vraćati”, ova tvrdnja iz članka na portalu Balkan Life Today dobija ocjenu lažna vijest. Sva medijska prenošenja u kojima se može pronaći ista tvrdnja dobijaju ocjenu prenošenje lažne vijesti. Kako se ova tvrdnja pominje samo u naslovima, ali ne i u člancima, svaki od ovih naslova dobija i ocjenu klikbejt.

Napomena, 23.12.2020.

Portal Telegraf(.rs) je u originalnom članku ispravio netačne navode, pa u skladu sa izmijenjenom metodologijom (link), članku ovog portala dodijeljena je i ocjena ispravljeno. 

Napomena, 25.12.2020.

Članak portala Tuzlanski je u međuvremenu izmijenjen tako da sadrži tačne informacije, te dobija i ocjenu ispravljeno.

Napomena, 11.01.2021.

Portal Srbija Danas je u originalnom članku ispravio netačne navode, pa u skladu sa izmijenjenom metodologijom (link), članku ovog portala dodijeljena je i ocjena ispravljeno. 

Napomena, 12.01.2021.

Portal BH Dijaspora je u originalnom članku ispravio netačne navode, pa u skladu sa izmijenjenom metodologijom (link), članku ovog portala dodijeljena je i ocjena ispravljeno. 

Napomena, 13.01.2021.

Portal Vesti24s je u originalnom članku ispravio netačne navode, pa u skladu sa izmijenjenom metodologijom (link), članku ovog portala dodijeljena je i ocjena ispravljeno. 

Napomena, 10.03.2021.

Portalima Freshpress, Kakanj-x, Tuzlanski, Radio Srebrenik, BH Dijaspora, Trend Radio i USN1 nenamjernom je greškom prilikom objavljivanja analize, uz ocjenu klikbejt, bila dodana i ocjena prenošenje lažne vijesti. Ta je ocjena naknadno uklonjena iz članaka pomenutih portala.

Napomena, 12.03.2021.

Portal Freshpress je u originalnom članku ispravio netačne navode, pa u skladu sa izmijenjenom metodologijom (link), članku ovog portala dodijeljena je i ocjena ispravljeno. 

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Klikbejt 09.12.2020

Oslobođenje: Nove mjere u Njemačkoj: Bosanci i Hercegovci neće moći kući za praznike?

Njemačka razmišlja o tvrdom lockdownu

 • Klikbejt
Klikbejt 13.12.2020

Telegraf: Merkelova ubila i poslednju nadu gastrabajterima: Zbog ove mere niko neće doći kući za praznike

Nemačka uvodi obavezan karantin po povratku iz "rizične države" u trajanju od deset dana

 • Klikbejt
 • Lažna vijest
 • Ispravljeno
Klikbejt 10.12.2020

Balkan Life Today: Merkelova odlučila: BOSANCI I SRBI neće moći kući za praznike – “Ako odluče ići, neka se ne vraćaju”

Kako sada stvari stoje čini se da Njemačka veoma ozbiljno razmišlja o čvrstom zatvaranju zemlje.

 • Klikbejt
 • Lažna vijest
Klikbejt 09.12.2020

Tuzlanski: Nove mjere u Njemačkoj: Bosanci i Hercegovci neće moći kući za praznike?

Njemačka razmišlja o tvrdom lockdownu.

 • Klikbejt
 • Ispravljeno
Klikbejt 13.12.2020

Srbija danas (.com): NEMAČKA PRESEKLA! GASTARBAJTERIMA SE NEĆE SVIDETI ODLUKA: Zbog novih mera nema dolaska kući za praznike

Nove mere za praznike uticaće znatno i na naše građane koji žive i rade u Nemačkoj

 • Klikbejt
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Klikbejt 11.12.2020

Viralne vijesti: Merkelova odlučila: BOSANCI I SRBI neće moći kući za praznike – “Ako odluče ići, neka se ne vraćaju”

Prema svemu sudeći izgleda kako Njemačka ima ozbiljne namjere o čvrstom zatvaranju zemlje. Angela Merkel je pozvala na uvođenje još oštrijih mjera zaš...

 • Klikbejt
 • Prenošenje lažnih vijesti
Klikbejt 13.12.2020

Vesti 24s: Nemačka presekla! Zbog novih mera niko ne može kući za praznike!

Nemačka je prelomila. Zbog konstantnog porasta broja zaraženih i preminulih od korona virusa, od srede 16. decembra uvodi se strogi lokdaun.

 • Klikbejt
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Klikbejt 12.12.2020

Savjeti za deset: Merkelova odlučila: BOSANCI I SRBI neće moći kući za praznike – “Ako odluče ići, neka se ne vraćaju”

Zbog sve teže situacije sa pandemijom korona virusa, Njemačka sve ozbiljnije razmišlja o zatvaranju svojih granica, te uvođenju još nekih drastičnijih...

 • Klikbejt
 • Prenošenje lažnih vijesti
Klikbejt 14.12.2020

Pretraga: Angela Merkel odlučila : BOSANCI I SRBI NEĆE MOĆI KUĆI ZA PRAZNIKE ! Ako odluče ići, neka se NE VRAĆAJU !!

Naime, kako stvari stoje Njemacka ozbiljno razmislja o cvrstom zatvaranju zemlje. Njemacka kancelarka Angela Merkel njena stranka i koalicijski partne...

 • Klikbejt
 • Prenošenje lažnih vijesti
Klikbejt 09.12.2020

BH dijaspora: Na pomolu nove strožije mjere u Njemačkoj: Da li će Bosanci i Hercegovci uopšte moći doći kući za praznike?!?

I dok se Merkel i akademija Leopoldina pozivaju na čvršće zatvaranje nakon Božića, zastupnik SPD-a Karl Lauterbach, zadužen za zdravstvenu politku, za...

 • Klikbejt
 • Ispravljeno
Klikbejt 11.12.2020

Fresh press: Na pomolu nove strožije mjere u Njemačkoj: Da li će Bosanci i Hercegovci uopšte moći doći kući za praznike?!?

Njemačka kancelarka Angela Merkel, akademija nauke Leopoldina i manjinski koalicijski partner u vladi SPD založili su se za uvođenje još strožih mjera...

 • Klikbejt
 • Ispravljeno
Klikbejt 11.12.2020

Trend Radio: NOVE MJERE U NJEMAČKOJ: BOSANCI I HERCEGOVCI NEĆE MOĆI KUĆI ZA PRAZNIKE?

Njemačka kancelarka Angela Merkel, akademija znanosti Leopoldina i manjinski koalicijski partner u vladi SPD založili su se u posljednja dva dana za u...

 • Klikbejt
Klikbejt 09.12.2020

Radio Srebrenik: Nove mjere u Njemačkoj: Bosanci i Hercegovci neće moći kući za praznike?

Angela Merkel danas se u Bundestagu zatražila pooštrenje mjera zatvaranja u periodu između Božića i Nove godine, ali i za drastično smanjenje kontakat...

 • Klikbejt
Klikbejt 09.12.2020

Kakanj-X: Nove mjere u Njemačkoj: Bosanci i Hercegovci neće moći kući za praznike?

Njemačka razmišlja o tvrdom lockdownu.

 • Klikbejt
Klikbejt 09.12.2020

USN1: Nove mjere u Njemačkoj: Bosanci i Hercegovci neće moći kući za praznike?

Njemačka razmišlja o tvrdom lockdownu.

 • Klikbejt