Angela Merkel nije izjavila da Bosanci i Hercegovci neće moći kući za praznike

Odluka njemačkih vlasti da uvedu tzv. strogi lockdown na nizu se domaćih portala pretvorila u senzacionalističke naslove u kojima se propituje hoće li građani regiona moći kući za praznike. Neki su otišli i korak dalje pa su u svojim člancima netačno ustvrdili da je Angela Merkel Bosancima poručila da ukoliko napuste zemlju - “ne moraju se ni vraćati”.

Na portalu Oslobođenje 9. decembra je objavljen članak sljedećeg naslova:

Nove mjere u Njemačkoj: Bosanci i Hercegovci neće moći kući za praznike? 

U ovom članku, preuzetom sa portala Večernji (.ba), između ostalog, stoji:

Angela Merkel danas se u Bundestagu zatražila pooštrenje mjera zatvaranja u periodu između Božića i Nove godine, ali i za drastično smanjenje kontakata već od sljedeće sedmice, kako bi se smanjila mogućnost zaraze tokom susreta s rodbinom preko Božića. To znači, ako se odluka donese, i da mnogi iz Bosne i Hercegovine neće moći praznike provesti sa svojima u rodnoj zemlji. 

– Hoćemo li se nekada, s pogledom na ovaj izazov stoljeća, pitati o tome da nam nije pošlo za rukom staviti situaciju pod kontrolu zbog ovih nekoliko dana, zapitala se kancelarka.

Članke s naslovima u kojima se propituje “hoće li Bosanci i Hercegovci moći kući za praznike” prenijeli su i portali Tuzlanski, Trend Radio, Radio Srebrenik, Kakanj-x (.com), USN, BH Dijaspora i Fresh Press.  

Već narednog dana, 10. decembra, isti je članak prenio portal Balkan Life Today, ali uz sljedeći naslov:

Merkelova odlučila: BOSANCI I SRBI neće moći kući za praznike – “Ako odluče ići, neka se ne vraćaju”

Članke s istim naslovom ubrzo su prenijeli i portali Savjeti za deset, Pretraga i Viralne vijesti.

Uz pomenute, članke o novim mjerama protiv širenja koronavirusa u Njemačkoj uz sljedeće je naslove prenio i niz drugih portala:

Merkelova ubila i poslednju nadu gastrabajterima: Zbog ove mere niko neće doći kući za praznike (Telegraf)

Nemačka presekla! Zbog novih mera niko ne može kući za praznike! (Vesti24s)

NEMAČKA PRESEKLA! GASTARBAJTERIMA SE NEĆE SVIDETI ODLUKA: Zbog novih mera nema dolaska kući za praznike (Srbija Danas)

 

Šta su činjenice?

U drugom valu pandemije koronavirusa njemačke vlasti su se odlučile na uvođenje blažih mjera protiv širenja zaraze, odnosno djelimičnog lockdowna. Kako vlade saveznih njemačkih pokrajina samostalno odlučuju o mjerama protiv širenja zaraze, ove se odluke donose nezavisno od državne vlade na čijem se čelu nalazi kancelarka Angela Merkel, inače zagovornica strožih mjera protiv širenja koronavirusa.

Ipak, početkom decembra premijeri saveznih pokrajina su postigli dogovor sa kancelarkom Merkel te su zbog konstantnog povećanja broja zaraženih donijeli odluku da se od srijede, 16. decembra, u Njemačkoj uvede strogi lockdown. 

Zbog brojnih nedoumica o putovanju izvan zemlje i povratku u Njemačku nakon zimskih praznika, Deutsche Welle je 15. decembra objavio članak pod naslovom "Putovanje u Njemačku: Šta trebate znati o koronavirus zabranama". U tom članku, između ostalog, stoji i sljedeće:

Njemačka je ušla u strogi lockdown. Putovanje nije zabranjeno, ali upućen je apel na suzdržavanje od neobaveznih putovanja. Granice ostaju otvorene. (...) Zemlja je zapravo zatvorena za turiste, ali kako granice ostaju otvorene, još uvijek je moguće ući u Njemačku. Karantinsko pravilo za dolaske iz stranih rizičnih područja ostaje na snazi. Ljudi koji stignu iz rizične zone moraju u karantinu ostati deset dana, ali to se može okončati negativnim testom na koronavirus najranije nakon pet dana. Test više nije besplatan za ljude koji dolaze iz rizičnih zona. Pored toga, povratnici iz rizičnih područja moraju se registrirati putem interneta na www.einreiseanmeldung.de. Nova web aplikacija zamjenjuje prethodne papirne izlazne kartice. 

U istom članku se navodi i da svaka osoba koja dolazi u Njemačku iz rizičnih područja mora na ulazu biti testirana na koronavirus i smještena u karantin dok se ne saznaju rezultati testiranja: 

Trenutno samo državljani zemalja Evropske unije i Šengenskog prostora smiju ući u Njemačku bez ograničenja. Svako ko želi ući iz treće zemlje mora imati valjano obrazloženje. Iz ove mjere isključeni su samo Australija, Novi Zeland, Tajland i Urugvaj. Ako je i vaša zemlja odlaska klasifikovana kao rizično područje, morate se pridržavati karantinskih mjera koji vrijede u Njemačkoj.

U suradnji s njemačkim Ministarstvom vanjskih poslova, Ministarstvom zdravstva i Ministarstvom unutarnjih poslova, Institut “Robert Koch” izrađuje listu rizičnih područja koja se neprestano ažurira. Stoga je prije početka putovanja neophodno utvrditi je li vaša zemlja ili regija odlaska klasificirana kao rizično područje. Čak i ako vaša zemlja porijekla nije klasificirana kao rizično područje, ali ste u bilo kojem trenutku boravili u rizičnom području u periodu od 14 dana prije ulaska u Njemačku, na vas se primjenjuju karantinske mjere.

Iz ovdje navedenog je jasno da putovanja iz Njemačke, kao i dolazak odnosno povratak u ovu zemlju nisu zabranjeni, nego da će svi oni koji se iz rizičnih zemalja vraćaju u Njemačku morati uraditi test i u karantinu provesti najviše deset dana.

Dalje, nije zabilježeno da je njemačka kancelarka Angela Merkel dala izjavu u kojoj tvrdi da se oni koji putuju "ne trebaju ni vraćati" u Njemačku ili da je takvo nešto poručila ljudima iz regiona koji žive i rade u ovoj zemlji.

Shodno utvrđenom, svi članci u čijim se naslovima propituje “da li će građani BiH i/ili ostatka regiona moći doći kući za praznike”, dok u tekstovima nema odgovora na ovo pitanje, dobijaju ocjenu klikbejt.

Tvrdnja iz naslova članka na portalu Telegraf u kojoj se eksplicitno tvrdi da zbog novih mjera u Njemačkoj “niko neće moći kući za praznike” dobija ocjenu lažna vijest, dok prenošenja iste tvrdnje na drugim portalima dobijaju ocjenu prenošenje lažne vijesti. Budući da se ova tvrdnja pominje samo u naslovima, no ne i u samim tekstovima, svaki od tih naslova dobija i ocjenu klikbejt.

Budući da Angela Merkel nije izjavila da se oni koji za praznike napuste Njemačku “ne trebaju ni vraćati”, ova tvrdnja iz članka na portalu Balkan Life Today dobija ocjenu lažna vijest. Sva medijska prenošenja u kojima se može pronaći ista tvrdnja dobijaju ocjenu prenošenje lažne vijesti. Kako se ova tvrdnja pominje samo u naslovima, ali ne i u člancima, svaki od ovih naslova dobija i ocjenu klikbejt.

Napomena, 23.12.2020.

Portal Telegraf(.rs) je u originalnom članku ispravio netačne navode, pa u skladu sa izmijenjenom metodologijom (link), članku ovog portala dodijeljena je i ocjena ispravljeno. 

Napomena, 25.12.2020.

Članak portala Tuzlanski je u međuvremenu izmijenjen tako da sadrži tačne informacije, te dobija i ocjenu ispravljeno.

Napomena, 11.01.2021.

Portal Srbija Danas je u originalnom članku ispravio netačne navode, pa u skladu sa izmijenjenom metodologijom (link), članku ovog portala dodijeljena je i ocjena ispravljeno. 

Napomena, 12.01.2021.

Portal BH Dijaspora je u originalnom članku ispravio netačne navode, pa u skladu sa izmijenjenom metodologijom (link), članku ovog portala dodijeljena je i ocjena ispravljeno. 

Napomena, 13.01.2021.

Portal Vesti24s je u originalnom članku ispravio netačne navode, pa u skladu sa izmijenjenom metodologijom (link), članku ovog portala dodijeljena je i ocjena ispravljeno. 

Napomena, 10.03.2021.

Portalima Freshpress, Kakanj-x, Tuzlanski, Radio Srebrenik, BH Dijaspora, Trend Radio i USN1 nenamjernom je greškom prilikom objavljivanja analize, uz ocjenu klikbejt, bila dodana i ocjena prenošenje lažne vijesti. Ta je ocjena naknadno uklonjena iz članaka pomenutih portala.

Napomena, 12.03.2021.

Portal Freshpress je u originalnom članku ispravio netačne navode, pa u skladu sa izmijenjenom metodologijom (link), članku ovog portala dodijeljena je i ocjena ispravljeno. 

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Elma Murić Objavljeno: 22. 12. 2020 | Zadnji put osvježeno: prije 2 godine

Posljednje objavljene analize

Klikbejt
Klikbejt naslovi s “otkrićem” o osobinama maloljetnog napadača iz Beograda

Izjave sudskog vještaka, pozvanog da komentariše javno dostupne informacije...

Klikbejt
Analiza
Pregled sedmice: Lažne vijesti o vakcinama, izmišljene izjave političara i “prvenstvo” u seksu

U prethodnoj sedmici, Raskrinkavanje se bavilo navodima o vakcinaciji proti...

Lažna vijest
Ne, seks nije sport u Švedskoj

Neki mediji su objavili “vijest” da je Švedska prva zemlja koja je “registr...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Manipulisanje činjenicama Ispravljeno
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me