Angelina Jolie ne “izlazi na crtu Trampu”

Nije istinita informacija o tome da se Angelina Jolie uključuje u utrku za predsjedničku, ili bilo kakvu drugu politiičku poziciju u SAD.

Portal “B92” objavio je 2. avgusta članak u čijem naslovu se nagovještava da će se glumica Angelina Jolie možda kandidovati za predsjednicu SAD na predstojećim izborima:

"Vrata nisu zatvorena": Anđelina protiv Trampa u trci za Belu kuću?

Članak su sa ovog portala prenijeli brojni regionalni mediji, uključujući “Oslobođenje, “Bolja Bosna”,”Zenit”, RTVBN, “24sata”, “Moj portal”, “Glas Srpske”, “Drukčiji”, “Net” i “Informer”.

U uvodu članka se navodi nekoliko tačnih informacija o tome da je u posljednjih nekoliko godina bilo špekulacija o tome da će se Angelia Jolie početi baviti politikom:

Poslednjih godina bilo je spekulacija da bi holivudska glumica Anđelina Džoli mogla da uđe u trku za novog predsednika Sjedinjenih Američkih Država. I sama Jolie je u nekoliko navrata nagoveštavala da ta "vrata nisu zatvorena".

“Nagovještavanje” koje se pominje u članku je zapravo bio odgovor Jolie na pitanja novinara vezana za politku a koja su joj postavljali tokom prethodnih godina. 

Dalje saznajemo kako je izvor ove vijesti “Sputnik”. Povod “Sputniku” za ovaj članak bio je Youtube kanal, koji je, kako tvrdni “Sputnik” - “jedna od najbolje plaćenih glumica u SAD i ambasadorka UN-a nedavno pokrenula”.

U komentaru - prilično seksističkom - autor članka navodi kako “na njemu sigurno neće biti tutorijala o šminkanju”, a potom se poziva na desničarsko glasilo “Breitbart”, koji tvrdi da je “glumica pokretanjem kanala zapravo ušla u predsedničku kampanju”.

Jedna od najbolje plaćenih glumica u SAD i ambasadorka UN-a nedavno je pokrenula svoj kanal na Jutjubu, a kako prenosi Sputnjik, na njemu sigurno neće biti tutorijala o šminkanju.
Naime, njen kanal se bavi humanitarnim radom i do sada već ima više od 8.400 pratilaca.
Anđelina Džoli (44), koja promoviše svoj novi film "Melifisent: Gospodarica zla", ima dva video-snimka na svom kanalu.
Desničarski Breitbart sugeriše da je glumica pokretanjem ovog kanala zapravo ušla u pripremu za predsedničku kampanju.

Iako “B92” taj dio članka nije preveo, “Sputnik” je naveo i koja dva video snimka su bila objavljena na Youtube kanalu - jedan je bio snimak koji je Jolie održala na Ministarskom sastanku Generalne skupštine 2019. godine, a drugi govor sa događaja “Hollywood Reporter's Women in Entertainment Breakfast 2017”.

A onda dolazimo do “nagovještavanja” i “špekulacija” pomenutih na početku, to jest izjave koju je Jolie dala za BBC Radio 4 u decembru 2018. godine:

"Iskreno, da ste me pitali pre 20 godina, samo bih se slatko nasmejala. Stvarno ne znam. Uvek kažem da ću ići tamo gde sam potrebna. Ne znam da li sam prikladna za politiku, ali kada pomislim da više nemam šta da sakrijem, tada pomislim da sam otvorena za takvu mogućnost. Mogu dosta toga da podnesem", rekla je glumica krajem prošle godine u intervjuu za BBC Radio 4 Today.
Tada joj je voditelj emisije Džastin Veb rekao da bi je predložio na listu potencijalnih kandidata za izbore 2020. godine, na šta se ona nasmejala i odgovorila: "Hvala!".

Jolie u intervju za BBC jeste rekla ono što je naveo “Sputnik”, preveo “B92”, pa onda prenio i niz drugih medija u regiji. 

Međutim, u članku nije navedeno pitanje novinara Justina Webba koje se nije odnosilo na predsjedničke izbore nego na politiku generalno, niti je citirana potpuna izjava Jolie. Na stranici BBC-a na kojoj je objavljen intervju, ispod zvučnog zapisa odgovora Jolie stoji pitanje “Može li Angelina Jolie imati budućnost u politici?”. Nastavak odgovora, ali i originalno pitanje koje je novinar Webb postavio Angelini Jolie, a koji “Sputnik” nije naveo u svom članku, glasi:

Na pitanje hoće li razmotriti da se uključi u politiku je odgovorila:
Iskreno, učinit ću sve ono što mislim da zaista može napraviti promjenu i upravo sada imam mogućnost raditi s UN-om, uraditi puno posla direktno s ljudima kojima je to potrebno. Također sam u mogućnosti da radim sa vladama. U mogućnosti sam raditi i s vojnicima, tako da se nalazim u veoma zanimljivoj poziciji  gdje imam mogućnost postići puno bez titule i bez priče o meni i mojim političkim pozicijama, tako da ću za sada šutjeti.

Izjava je, dakle, prenesena nepotpuno da bi se uklopila u zaključak članka. Iako se o tome i dalje piše, činjenica je da Jolie kandidaturu za predsjedničke, niti bilo koje druge izbore, nije objavila, niti je ikada pokazala takvu namjeru.

U međuvremenu, Youtube kanal koji je bio povod za “Sputnikov” članak je uklonjen, a  odluku je donio sam Youtube nakon što je utvrđeno da je u pitanju neautentičan kanal koji se lažno predstavljao kao Angelina Jolie. Tu informaciju je UNHCR podijelio sa Youtube-om, ali i “Sputnikom”, koji je nakon toga izmijenio svoj članak, koji sada sadrži ove informacije.

Ispravka: UNHCR je kontaktirao Sputnik rekavši da je YouTube ukinuo lažni profil sa imenom specijalne izaslanice Angeline Jolie, jer specijalna izaslanica nema nijedan nalog na društvenim medijima.

“Raskrinkavanje” je poslalo upit svim medijima koji su prenijeli članak, međutim nismo dobili niti jedan odgovor.

Tvrdnju da je Angelina Jolie pokrenula Youtube kanal, prvi put iznesenu na našem jeziku u članku “B92”, ocjenjujemo kao lažnu vijest, dok ista tvrdnja prenesena na drugim portalima dobija ocjenu prenošenje lažne vijesti. 

Sve članke ocjenjujemo i kao klikbejt zbog senzacionalističkih najava u naslovima, ali i kao manipulisanje činjenicama i dezinformaciju, obzirom da je izjava Jolije koju je dala za BBC Radio 4 prenesena nepotpuno i izvan konteksta, te da se pitanje novinara nije odnosilo na predsjedničke izbore. 

(Raskrinkavanje.ba)

Tagovano:   Donald Trump
Autor: Emir Zulejhić Objavljeno: 09. 09. 2019 | Zadnji put osvježeno: prije 3 godine

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Izmišljeni doktor s izmišljenog univerziteta preporučuje “lijek” Hyperdrops

Prodaja navodnog lijeka pod nazivom Hyperdrops nastoji se pospješiti objava...

Lažna vijest
Lažna vijest
Paralelna stvarnost teorije zavjere: Šta su činjenice, a šta izmišljotine o digitalnim valutama i ugljičnim kreditima?

Intervju s navodnom finansijskom investitoricom Melissom Cuimmei u kojem iz...

Lažna vijest Teorija zavjere
Lažna vijest
Branimir Nestorović i dalje promoviše teorije o tajnom postavljanju 5G opreme

Isječak gostovanja ljekara Branimira Nestorovića iz Srbije u kojem tvrdi da...

Lažna vijest
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me