Raskrinkavanje.ba

Anonimni portal Wallpapsy: Umjesto kulinarskih recepata, klikbejt naslovi za veću zaradu

Iako se u opisu navodi da je riječ o portalu za kulinarske recepte, sadržaj i “pop-up” prozori na člancima objavljenim na Wallpapsyju ukazuju da je riječ o još jednom portalu čiji je jedini cilj zarada.

Wallpapsy je dvije i po godine star anonimni portal koji objavom klikbejt naslova i manipulativnih sadržaja privlači čitatelje/ke da kliknu na članak koji ne sadrži informaciju obećanu u naslovu. Osim što su na taj način čitatelji i čitateljke obmanuti/e, “pop-up” reklamni prozori na člancima primoravaju ih da kliknu na reklamu u prozoru i da ga zatvore kako bi pročitali/e tekst zbog kojeg su tu. To se ipak ne dešava – prozor se ne zatvara klikom, a otvorena reklama donosi dodatnu zaradu portalu.

U ovoj analizi bavimo se sadržajem objavljenih članaka na portalu, kao i njegovim “biznis modelom”. 

 

Klikbejt naslovi

Na ovom portalu je 19.12.2022. objavljen naslov o navodnoj teškoj saobraćajnoj nezgodi u kojoj je učestvovao pjevač Halid Bešlić, koji je “u jako teškom stanju nakon udesa”.

Halid Bešlić imao TEŠKU saobraćajnu nesreću! Legendarni pjevač u jako teškom stanju nakon UDESA! “Sve se desilo brzo…!” (FOTO) 

U članku piše da je do nezgode došlo u Srbiji, na putu Loznica – Šabac, nakon koje su Halid Bešlić i drugi učesnik u nezgodi popunili evropski izvještaj o saobraćajnoj nezgodi. Za razliku od naslova, u članku piše da nije došlo do fizičkih povreda i da je Bešlić u dobrom stanju.

Ono što je sretna informacija je ta da nije došlo od neko fizičkog oštećenja ali pored toga materijalna šteta je malo veća na automobilima.

Kako će se sve ovo riješiti ostaje nam da vidimo u narednom periodu, a ono što je najbitnije je to da je Halid u dobrom stanju i da nije bilo povrijeđenih u toj saobraćajnoj nesreći.

O nezgodi u kojoj je učestvovao Bešlić 21.10.2022. godine izvijestio je hrvatski portal Index, također navodeći da nije bilo povrijeđenih u ovom udesu. 

Naslov ovog članka dobija ocjenu klikbejt.

Istog dana objavljen je naslov o žalosti u porodici Željka Samardžića zbog smrti njegovog sina. U naslovu je naglašena Samardžićeva izjava da se povlači s estrade, pa se stiče dojam da je riječ o nedavnom tragičnom događaju.

TUGA u porodici Željka Samardžića! SMRT sina ga je dotukla, ne mogu sa ovime da se izborim! Povlačim se sa ESTRADE! (FOTO)

Članak je zapravo o događaju iz pjevačeve prošlosti. Samardžićev sin preminuo je sa svega tri mjeseca, a navodi o povlačenju s estrade odnosili su se na taj period u životu, ne na sadašnjost.

U tekstu je to i objašnjeno: 

“To je bio period kada sam se povukao sa estrade te sam razmišljao da se nikada ne vratim jer nisam imao snage.” Međutim kroz neko vrijeme on je ponovo došao na scenu i to se sve krilo do sada.

Samardžić je o gubitku sina izvorno govorio za srbijanski Blic 24.11.2022. godine. Nakon što je sa suprugom Majom dobio prvo dijete, par je zadesila ova tragedija, nakon čega su dobili još dvije djevojčice.  

Budući da se Samardžić ne povlači s estrade u kontekstu tragičnog događaja iz prošlosti, i ovaj članak ocjenjujemo kao klikbejt

Wallpapsy je 18.12.2022. godine imao još jedan naslov u kojem se najavljuje povlačenje estradne ličnosti sa scene. Navedeno je da je pjevačica Nada Topčagić u teškom stanju.

Nada Topčagić u jako TEŠKOM stanju! Otkazala je sve nastupe i uputila TUŽNE riječi! “Povlačim se, ovo je KRAJ, ne mogu više da TRPIM…! (FOTO)

U članku se navodi da se pojavila šokantna informacija da je Topčagić otkazala nastupe, kazavši da je u teškoj depresiji te da se povlači na određeni period.

Međutim u medijima se pojavila jedna informacija koja je sve šokirala i kada su ovo vidjeli nisu mogli da vjeruju da joj se ovo desilo. Naime, radi se o tome da je ona otkazala sve svoje nastupe i mnogi su se zabrinuli za nju. Nakon toga ona se oglasila i rekla kako je u jako teškoj depresiji te ne može da se izbori sa nekim stvarima koje se dešavaju u društvu oko nje.

Također nije naglasila tačan razlog zbog čega se sve to desilo ali je rekla kako se povlači na određeni vremenski period te samim time nećemo je neko vrijeme viđati u medijima.

Google pretragom ključnih riječi iz naslova nismo uspjeli pronaći opisane medijske izvještaje o pjevačici u proteklih mjesec. Mediji iz Srbije su u novembru 2022. godine pisali o tome da je “pjevačica zavijena u crno” zbog smrti psa. 

Sudeći po objavi videosnimka sa snimanja emisije RTS-a “Šarenica” na Tari s Facebook profila Nade Topčagić 8.12.2022. godine, pjevačica se nije “povukla” (op.a. sa scene), kako stoji u naslovu i tekstu.

Ovaj članak portala Wallpapsy dobija ocjenu lažna vijest.

Na istom portalu je 10.12.2022. godine objavljen naslov o šokantnim vijestima u vezi s popularnim glumcem čije ime nije navedeno. Navodno se ljekari glumcu bore za život.

UPRAVO saopštene ŠOKANTNE vijesti! Poznati glumac hitno primljen u bolnicu, ljekare se bore za njega! (FOTO)

U članku je navedeno da je glumac Jay Leno (u tekstu Lay Leone) povrijeđen u garaži pored koje se desila eksplozija automobila. Nakon toga on je hitno prebačen u bolnicu.

U članku se ponavlja navod iz naslova o ozbiljnom stanju u kojem se Leone nalazi u bolnici:

Prema informacijama koje mi imamo on se nalazi u jako teškoj situaciji te se ljekari bore za njegov život. On je dobio ozljede lijeve strane glave, ali na sreću nije došlo do povrede oka i uha ali bez obzira i dalje je u teškoj situaciji.

Članak je opremljen videosnimkom s YouTube kanala televizije ABC7 (14.11.2022), u kojem se govori o nezgodi i opekotinama koje je Leno zadobio. Međutim, u snimku je navedeno da, iako je Leno primljen u Grossman centar za opekotine kako bi se zbrinule ozbiljne povrede koje je zadobio, on je u stabilnom stanju. Dakle, navodi o “borbi za život” su neutemeljeni.

Ovaj članak ocjenjujemo kao dezinformaciju

 

O “portalu”

Wallpapsy je anonimni portal. Na njegovim stranicama ne nalazi se impresum s vlasničkim podacima ili imenima urednika/ca i novinara/ki koji/e kreiraju sadržaj na portalu. Kontakt-podaci nisu dostupni na portalu, iako postoji kontakt-forma

Pretragom podataka o registraciji domene portala putem alata Whoxy nismo uspjeli pronaći informacije o osobi ili organizaciji koja ju je registrovala, budući da su ti podaci namjerno skriveni. 

U odjeljku “O nama” navedeno je da je riječ o portalu gdje je moguće pronaći mnoštvo recepata i njihovih odgovarajućih slika. Navedeno je da tim Wallpapsyja čine “domaćice sa prostora bivše Jugoslavije koje nam šalju svoje recepte i slike putem KONTAKT forme”. Na osnovu analiziranog sadržaja jasno je da portal ne prati navode iz sekcije “O nama”. 

Prema podacima CrowdTangle alata kompanije Meta, linkovi na članke portala Wallpapsy dijele se na 11 Facebook stranica: Domaći lijekovi, Balkanska muzika , Uređenje doma i dizajn, Dom po mjeri, Recepti naših čitatelja, Slatkiši, Moj dom i moje dvorište, Prirodni Lijekovi 2, Slatka Kuhinja, Alternativa Balkanski info i Alternativa Balkanski info 1

Na ovim stranicama dijele se linkovi portala Infopedija, Dizajn doma i Alternativa online. 

 

“Pop-up” reklame

Na svim člancima portala Wallpapsy prikazuju se “pop-up” prozori koji ometaju u čitanju i korisnike/ce navode da kliknu na sliku u prozoru kako bi ga zatvorili/e. 

 

Umjesto zatvaranja prozora, klik na sliku otvara stranicu s reklamom u novom prozoru, dok prvi “pop-up” prozor i dalje ostaje na stranici članka, navodeći korisnike/ce da ponove ovu akciju. 

“Pop-up” ili iskačući prozor oblik je online oglašavanja, odnosno sadržaj koji se pojavljuje u prozoru internet-pretraživača i sadrži reklame. The Guardian ga je u članku 2001. godine opisao kao online ekvivalent prodavačima na kućnom pragu: nasrtljivi, uporni i teški za riješiti ih se.

“Pop-up” prozori s reklamama služe za monetizaciju sadržaja na portalu, koji je, u slučaju Wallpapsyja, senzacionalistički, klikbejt i dezinformativan. Korisnici/e društvenih mreža, gdje se linkovi članaka dijele, privučeni/e su da kliknu na link zbog atraktivnih, ali obmanjujućih naslova, a onda ih portal “tjera” da kliknu na reklamu u “pop-up” prozoru očekujući da će ga time zatvoriti i moći pročitati članak. 

Raskrinkavanje je o istom načinu ostvarivanja zarade pisalo u ovoj analizi, i to na primjeru spomenutog portala Alternativa online. 

 

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Klikbejt 19.12.2022

Wallpapsy: Halid Bešlić imao TEŠKU saobraćajnu nesreću! Legendarni pjevač u jako teškom stanju nakon UDESA! “Sve se desilo brzo…!” (FOTO)

Pjevač iz Bosne i Hercegovine koji je jako poznat širom Balkana te je jedan od najboljih bosanskohercegovačkih pjevača je Halid Bešlić. To je pjevač k...

  • Klikbejt
Klikbejt 19.12.2022

Wallpapsy: TUGA u porodici Željka Samardžića! SMRT sina ga je dotukla, ne mogu sa ovime da se izborim! Povlačim se sa ESTRADE! (FOTO)

Pjevač Željko Samardžić je pjevač sa jako bogatom karijerom koji je jako poznat kako starijoj tako i mlađoj generaciji te samim time prije par dana do...

  • Klikbejt
Lažna vijest 18.12.2022

Wallpapsy: Nada Topčagić u jako TEŠKOM stanju! Otkazala je sve nastupe i uputila TUŽNE riječi! “Povlačim se, ovo je KRAJ, ne mogu više da TRPIM…! (FOTO)

Nada Topčagić je pjevačica koja iza sebe ima jako veliku karijeru i za nju možemo reći da je to zvijezda narodne muzike koja je jedna od legendi. Tako...

  • Lažna vijest
Dezinformacija 10.12.2022

Wallpapsy: UPRAVO saopštene ŠOKANTNE vijesti! Poznati glumac hitno primljen u bolnicu, ljekare se bore za njega! (FOTO)

Razne su informacije koje svakodnevno dolaze do te ovog puta do nas je došla informacija koja se jako brzo proširila u svim medijima te mnogi kada su...

  • Dezinformacija