Raskrinkavanje.ba

Anonimni portal Zvono: “Zazvonio” kada su izbori raspisani, a “odzvonio” kada je kampanja završila

Ova analiza je označena kao: Razabiranje

Portal Zvono nastao je nedugo nakon raspisivanja Općih izbora u BiH, a prestao je s radom na dan njihovog održavanja. Tvrdi se da je prestao s objavljivanjem nakon što je uredništvo dobilo prijetnje smrću – iako ne znamo ni ko čini uredništvo, ni ko je prijetnje uputio.

Foto: Facebook stranica Zvono.ba - portal koji glasno priča

Putem obrasca za prijavu članaka koji je dostupan na našoj web stranici čitatelji/ke su nam prijavili/e sadržaj portala Zvono. U pitanju je anonimni portal nastao ove godine, a koji je sve do izbora izvještavao o temama vezanim uglavnom za Kanton 10. Na dan Općih izbora s portala je uklonjen sav do tada objavljen sadržaj, a novi više nije objavljivan.


Pokrenut kada su raspisani izbori, a prestao s radom čim je završila kampanja

Prema podacima web stranice Nic, koju vodi Univerzitetski teleinformatički centar, koji je ovlašten za prodaju nacionalne .ba domene, domena portala Zvono registrovana je u maju ove godine.

Riječ je o anonimnom portalu koji nema impresum, odnosno podatke o vlasnicima/ama, urednicima/ama i autorima/cama sadržaja koji se na njemu objavljuje. Sadržaj ovog portala dijeli se na istoimenoj Facebook stranici. Iz odjeljka “Transparentnost stranice” vidi se da je nastala 12. maja ove godine.

Međutim, od dana održavanja Općih izbora u BiH, 2.10.2022. godine, na ovom portalu stoji “obavijest o prestanku objavljivanja” zbog, kako se navodi, otvorenih prijetnji smrću. Iako je u pitanju potpuno anonimni portal na kojem ne postoji nijedno jedino ime, navedeno je da su prijetnje smrću dobile “osobe i cijele obitelji koje nemaju nikakve veze s portalom”, kao i “uredništvo portala”.


Kako je Zvono izvještavalo u predizbornoj kampanji?

Sadržaj objavljen na portalu Zvono bio je podijeljen na rubrike “Pozitiva”, “Korupcija”, “Vijesti” i “Politika”. U ovim je rubrikama, od početka zvanične predizborne kampanje do 29. septembra,  objavljeno 36 članaka u kojima se spominju političke partije i/ili njihovi/e akteri/ke.

S izuzetkom članka objavljenog u rubrici “Politika” 5.9.2022. godine, u kojem se govori o Željku Komšiću, predmet interesa ovog portala su isključivo bile stranke koje imaju svoje predstavnike/ce u Skupštini Kantona 10, članovi/ice tih stranaka i dešavanja u ovom kantonu.

Ko čini Skupštinu i Vladu Kantona 10?

Kako se navodi u članku Al Jazeere, u decembru 2020. godine, dakle tek dvije godine nakon održavanja Općih izbora 2018. godine, došlo je do formiranja Vlade u Kantonu 10. Vladu u Kantonu 10, naime, trenutno čine članovi i članice stranaka Hrvatskog nacionalnog pomaka, Hrvatske demokratske zajednice 1990, Socijaldemokratske partije BiH, Stranke demokratske akcije BiH, Županijske nezavisne liste i Hrvatskih zvona, kao i dvije osobe koje nisu članice nijedne stranke. 

Funkciju premijera trenutno obnaša Ivan Vukadin iz Hrvatskog nacionalnog pomaka, stranke koju je osnovao 2020. godine, nakon što je izbačen iz HDZ-a BiH s još nekoliko osoba. Kako navodi Istinomjer, izglasavanje nove vlade su na sjednici kantonalne Skupštine iz decembra 2020. godine podržali zastupnici/e Hrvatskog nacionalnog pomaka, Županijske nezavisne liste, HDZ-a 1990, HRS-a, SDP-a BiH, SDA, Srpske liste, kao i dva zastupnika SNSD-a koji su zbog te odluke sankcionisani isključivanjem iz stranke. Tada se, kako navodi Istinomjer, prvi put u ovom kantonu desilo da je formirana vlada bez HDZ-a BiH. 

Dakle, nakon što je HDZ BiH izbacio nekoliko članova stranke upravo zbog neslaganja oko imenovanja nove kantonalne vlade, koja nije imenovana ni dvije godine nakon održavanja izbora, izbačeni članovi osnovali su novu stranku i oformili novu skupštinsku većinu u ovom kantonu, koja je HDZ BiH po prvi put poslala u opoziciju.

U člancima portala Zvono tako se spominju Hrvatska demokratska zajednica BiH (HDZ BiH), Hrvatska nezavisna lista (HNL), Hrvatska demokratska zajednica 1990 (HDZ 1990), Hrvatska republikanska stranka (HRS), Hrvatski nacionalni pomak (HNP), Hrvatska zvona i Županijska nezavisna lista. Sve stranke osim prve dvije, HDZ-a BiH i HNL, dio su trenutne skupštinske većine u Kantonu 10.

Upravo stranke trenutne skupštinske većine i jesu najčešća meta kritika u člancima objavljenim od 2. do 29. septembra na ovom portalu. Najviše članaka kritikuje upravo trenutnog premijera i njegovu stranku Hrvatski nacionalni pomak, nastalu nakon što je on izbačen iz HDZ-a BiH. U tri spomenute rubrike objavljeno je ukupno 13 članaka u kojima se akteri/ke ove stranke, najčešće Ivan Vukadin, nastoje predstaviti u negativnom svjetlu:

GROBARI HRVATSTVA Ivan Vukadin (pro)dao biračke odbore Bošnjacima u hrvatskom Jajcu. Pored toliko Hrvata, predstavljat će ih Suljo, Salko, Hazim, Safeta, Ajla, Ehlimana…

POLITIČKI KRPELJ Ivan Ivić: “Samo zlobnici napadaju ekipu koja vodi ‘HB Šume’. Meni nisu podignuli cijenu prošle godine pa sam mogao dobro ZARADITI!”

EKSKLUZIVNO “Profesoru” Robertu Bagariću sud presudio da je “doktor” za NEPOTIZAM! Ali bi on opet u vlast da još malo svojih uhljebi

INTERVJU Vukadin: “Za lošu demografsku sliku su krivi neoženjeni HRVATSKI BRANITELJI! Od Bošnjaka na našim listama ne očekujemo puno”

Osim navedenih, HNP se kritikuje u još devet članaka (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9).

U pet članaka negativno se govori i o Hrvatskoj republikanskoj stranci (HRS) i njenim članovima/cama:

OBJAVI DOKAZE LAŽLJIVČE Perica Grabovac još uvijek bježi od istine i opet prijeti ZVONU! Zašto se boji objaviti dokaze?

PILA NAOPAKO Prljava kampanja ili (ponovna) manipulacija javnosti HRS-a?

EKSLUZIVNO VIDEO Ivica Brešić javno LAGAO da su ga na prosvjedu specijalci TUKLI – a on stajao na zidiću s mobitelom i “dirigirao” ženama u prvom redu. Je li išta što on priča istina?

POLITIČKI (NE)MORALNO Ivica Brešić urednik stranice Relax Livno? To je razlog da nisu dijelili naše tekstove o njegovom i Grabovčevom kriminalu?

VIDEO Bivši ministar poslao jasnu poruku LAŽLJIVCU Perici Grabovcu

Meta kritike u šest članaka bio je i HDZ 1990:

GADLJIVO Dječju humanitarnu pomoć prodavali po internet oglasnicima? Danas na izbornim listama i hoće u vlast

OTKRIVAMO Krađa u srednjoj školi u Glamoču. Sve uz blagoslov i prikrivanje ravnateljice. U priču su uključeni i “humanitarci” Soldati

NAUČILO IH SVEMU Pogledajte ova poznata lica na stranačkoj akademiji HDZ 1990 – dokazali su da im i praksa ide dobro! Stranka ih okuražila

IMA SE, MOŽE SE Vlada HBŽ i ministar Božo Perić nabavljaju vozilo od 40 tisuća KM. Ali drva za ljude još uvijek nema

NJIMA JE TO SMIJEŠNO Ivana Soldat izbrisala objave o prodaji robe nakon naše objave. Ipak se radilo o prodaji humanitarne robe?

KOMENTAR NA INTERVJU Je li nas netko ovdje za*ebava?

Stranke Hrvatska zvona i Županijska nezavisna lista također su po jednom bile meta kritika portala Zvono (1, 2).

U članku od 13.9.2022. godine kritikuje se više vladajućih stranaka u ovom kantonu – HNP, HDZ 1990, HŽL i HRS – i to zbog nepružanja podrške kandidatkinji HDZ-a BiH za članicu Predsjedništva BiH Borjani Krišto, odnosno zbog nepostojana zajedništva u borbi za prava Hrvata, kako se navodi. U još dva članka se istovremeno kritikuje više stranaka, odnosno HNP, HRS i HDZ 1990 (1, 2).

HDZ BiH, s druge strane, kritikuje se u dva članka (1, 2), a podjednak broj posvećen je HNL-u, koji također nije dio vladajuće koalicije u Kantonu 10 (1, 2). 

Dva članka, jedan u kojem se upućuje izvinjenje za prethodno napisane dezinformacije o političaru Goranu Pravdiću i drugi u kojem se prenosi saopštenje HDZ-a BiH, svrstani su u kategoriju “neutralno” (1, 2). 


Prijetnje smrću ili zloupotrebe ovog ozbiljnog problema zarad političkih interesa?

Na osnovu analize političkog sadržaja portala Zvono u periodu kampanje za Opće izbore jasno je da su neke stranke puno češće bile na meti ovog portala od nekih drugih. Dok su o jedine dvije stranke koje trenutno ne participiraju u vlasti u Kantonu objavljena svega četiri članka, o strankama na vlasti objavljeno je 29 članka. 

Gotovo svi politički članci objavljeni na portalu Zvono imaju kritički ton i nastoje ukazati na propuste, korupcijske afere i manjkavosti navedenih stranaka i njihovih aktera/ki. Pojedini članci imaju i ostrašćen ton i sadrže uvrede upućene njihovim glavnim akterima/kama. Ipak, analiza pokazuje i da nijedan članak kritički nastrojen prema HDZ-u BiH ne sadrži otvoreno vrijeđanje i pogrdne izraze upućene njenim članovima/cama, što se ne može reći za članke o drugim strankama koje su na vlasti u ovom kantonu.

Sve ove činjenice, kao i to da je portal Zvono potpuno anoniman, da je pokrenut u mjesecu kada su raspisani Opći izbori, a da je prestao s radom na dan održavanja izbora, ukazuju na mogućnost da je pozadina kreiranja ovog portala politička, a ne pokušaj kredibilnog medijskog izvještavanja.

Također, ovaj slučaj navodnih prijetnji smrću novinarima/kama nije poznat široj javnosti, te nije poznato da li je slučaj prijavljen, a imena ljudi kojima je prijećeno, kao ni onih koji su prijetili – ne znamo.

Ono što je još problematičnije od zloupotrebe medija i novinarstva zarad političkih interesa jeste mogućnost da se radi i o vjerovatnoj zloupotrebi problema prijetnji smrću novinarima/kama zarad istih tih političkih ciljeva.

Ukoliko je zaista došlo do prijetnji smrću, uredništvo portala Zvono trebalo bi se javno predstaviti te prijaviti počinitelje i javnosti obznaniti njihova imena – ukoliko su ona poznata.

Mediji i javnost trebali bi reagovati, kao i nadležne institucije. Međutim, bez informacija o identitetima onih kojima se navodno prijetilo i onih koji su prijetili, teško je znati da li se prijetnja stvarno dogodila i da li treba reagovati ozbiljno, ili je u pitanju nešto drugo.

(Emir Zulejhić i Nerma Šehović, Raskrinkavanje.ba)

Analizirano na osnovu sugestije:
Portal HDZ-a →