Raskrinkavanje.ba

Anti-ženski Žena portal: Manipulisanje emocijama čitatelja/ki i sramoćenje žena zbog izgleda

Žena portal u “lovu na klikove” učestalo koristi razne manipulativne taktike.

Na anonimnom portalu Žena portal, u svrhu povećanja čitanosti, svakodnevno se objavljuju dezinformativni članci opremljeni senzacionalističkim naslovima.

Sadržajem koji se objavljuje na ovom portalu nastoji se manipulisati emocijama čitatelja/ki, uz pomoć nekoliko različitih taktika.

Prva od njih jeste objavljivanje senzacionalističkih naslova koji obećavaju “šokantne” vijesti u članku, a nerijetko stvaraju strah i paniku:

POŽURITE SE! IMATE ROK JOŠ NEKOLIKO DANA ZA PLAĆANJE! Ako to ne uradite, KAZNA JE I DO 50.000… (10.11.2021.)

SVI hrvatski gradovi će da budu poplavljeni.. Voda će da stigne do Mostara, OVAKO će Hrvatska obala izgledati za par godina (FOTO) (11.11.2021.)

PRELEŽALI STE VIRUS, NAJGORE NIJE PROŠLO: Evo šta morate da znate o postkovid sindromu: REAGUJTE ODMAH! (17.11.2021.)

Nasuprot naslovima koji šalju poruku hitnosti, članci objavljeni na ovom portalu uglavnom ne sadrže do sada nepoznate informacije.

U članku objavljenom 10. novembra, nakon dugačkog uvoda o tome kako je teško živjeti na Balkanu, u kratkom pasusu na dnu članka navodi se saopštenje u vezi s plaćanjem poreza za imovinu za treći kvartal, koji građani/ke Srbije trebaju platiti do 15. novembra. Navodna kazna od 50.000, koja se spominje u naslovu, ne spominje se u samom članku.

Sada jedno obaveštenje a tiče se plaćanja, poreza na imovinu za treći kvartal, a rok za plaćanje je još samo par dana, to jeste do 15 novembra. Poreski obveznici su imali mogućnost da sve plaćaju na vreme to jeste u 4 jednake rate.

U članku objavljenom na portalu N1(.rs) 17.5.2021. godine, objašnjeno je da, osim zatezne kamate, dužnici koji porez ne plate na vrijeme rizikuju i novčanu kaznu koja iznosi polovinu neplaćenog poreza, a minimalno 5.000 dinara. U članku se također navodi da je ova kazna prije nekoliko godina iznosila 50.000 dinara.

U naslovu članka objavljenog 11. novembra, dramatično se tvrdi da će svi hrvatski gradovi biti poplavljeni i da će voda doći do bh. grada Mostara. Članak, pak, govori o globalnom zatopljenju, te se u njemu navodi kako naučnici procjenjuju da bi se u narednih 50 godina nivo mora mogao podići za devet metara, što bi potencijalno moglo značiti da će gradovi uz obalu Jadranskog mora biti poplavljeni. U tekstu članka se ne navodi da će poplaviti “svi hrvatski gradovi” niti da će voda doći do Mostara. Mostar se nalazi na nadmorskoj visini od 60 metara, stoga ne bi bio potopljen kada bi se nivo mora podigao za devet metara.

Članak o post-Covid sindromu, objavljen 17. novembra, također ne sadrži nikakve eksluzivne informacije, kako sugerira naslov. U članku koji, kao i ostali članci objavljeni na ovom portalu, uopšte nema strukturu vijesti, govori se o različitim reakcijama pojedinaca na infekciju virusom SARS-CoV-2 i navodi se da pojedini pacijenti posljedice bolesti osjete i mjesecima nakon oporavka. Ne daju se nikakve instrukcije za “reagovanje”, kako stoji u naslovu.

Iako se ovaj portal zove Žena, sadržaj koji je na njemu dostupan često je usmjeren upravo protiv žena. Mizogine dosjetke u naslovima i sramoćenje žena zbog njihovog izgleda ili ponašanja učestala je pojava na ovoj web stranici.

Jest dugo i čekala… PA ŠTA URADI CRNA ŽENO?! Ovaj Oliverin potez SVE ŠOKIRAO – EVO ŠTA JE URADILA…JAVNOST U NEVERICI! (FOTO) 14.11.2021.

OD DEVOJKE KOJU NIJEDAN MUŠKARAC NIJE HTEO DO RIBETINE: Mija smršala 76 kg i sve ostavila bez teksta – kako je moguće? (11.9.2021.)

OVOG LETA NIJEDNA ŽENA NE ŽELI OVAKO IZGLEDATI NA PLAŽI: Hit metoda za brisanje strija i celulita, ODMAH ISPROBAJTE!  (31.7.2021.)

U članku objavljenom 14. novembra, Olivera Balašević naziva se “sujetnom” jer je navodno “zabranila” rad Balašević Tribute benda. U drugim člancima žene se sramote zbog prekomjerne težine i celulita.

U nastavku možete pročitati načine pomoću kojih se možete rešiti obog problema prirodnim putem za sva vremena. Zar ima išta gore nego na plaži izgledati loše pred stotinama pa čak i hiljadama ljudi.

U članku od 11. septembra, navodi se:

Mi se danas fokusiramo na glavni problem koji muči većinu žena, a to je svakako višak kilaže. On se itekako ne primeti u zimskom periodu, kada svako od nas ima jako puno odeće na sebi, ali kada dođe toplije vreme, onda je kasno za kajanje, i vidi se šta se sve nataložilo tokom hladnih zimskih dana. 
(...)
Ime ove dvojke je Mija Dan, ima 22 godine, a Engleskinja se za samo 3 godine od bucke simpatičnog lica pretvorila u manekenku, a na društvenim mrežama su je prozvali ribetinom. Ova devojka koja je imala 144 kg, danas je istopila bukvalno jednu osobu sa sebe.

Retorikom koja omalovažava žene zbog njihovog fizičkog izgleda, ovaj portal promovira seksističke standarde ljepote i sistem vrijednosti u kojem je vrijednost žene inherentno povezana sa njenim fizičkim izgledom.

Shodno činjenicama, članak na portalu Žena, koji u naslovu upozorava čitatelje/ke da odmah reaguju u vezi sa post-Covid sindromom, ocjenjujemo kao klikbejt.

Članak u čijem se naslovu tvrdi da će građani biti kažnjeni sa 50.000 dinara ukoliko ne plate porez za treći kvartal ocjenjujemo kao klikbejt i lažnu vijest.

Članak u čijem naslovu se tvrdi da će svi hrvatski gradovi biti potopljeni, a koji je preuzet sa portala Extra vijesti 24h, ocjenjujemo kao klikbejt i prenošenje lažnih vijesti.

Napomena

1.12.2021.
Nakon objave ove analize, Žena portal ispravio je netačne navode u svojim člancima, stoga im dajemo i ocjenu ispravljeno.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Klikbejt 10.11.2021

Žena Portal: POŽURITE SE! IMATE ROK JOŠ NEKOLIKO DANA ZA PLAĆANJE! Ako to ne uradite, KAZNA JE I DO 50.000…

balkan je svakako jako nezgodno i teško mesto za život, jer se ovde samo još zrak za disanje ne plaća, a pitanje je kada će i to krenuti da naplaćuju....

 • Klikbejt
 • Lažna vijest
 • Ispravljeno
Klikbejt 11.11.2021

Žena Portal: SVI hrvatski gradovi će da budu poplavljeni.. Voda će da stigne do Mostara, OVAKO će Hrvatska obala izgledati za par godina (FOTO)

Kada je Bil Gejts prošle godine kada je krenula cela priča oko korona virusa govorio da je covid 19 u stvari mali kašalj za ono što sledi našim genera...

 • Klikbejt
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Klikbejt 17.11.2021

Žena Portal: PRELEŽALI STE VIRUS, NAJGORE NIJE PROŠLO: Evo šta morate da znate o postkovid sindromu: REAGUJTE ODMAH!

I danas se malo fokusiramo na covid 19 koji je opet sa dolaskom hladnijih dana krenuo da uzima maha. Sve je veći broj zaraženih, a na žalost i dalje i...

 • Klikbejt
 • Ispravljeno
Lažna vijest 11.11.2021

Vaš glas: POŽURITE SE, ODMAH U POŠTU! IMATE ROK JOŠ SAMO NEKOLIKO DANA ZA PLAĆANJE! AKO TO NE URADITE, KAZNA JE I DO 50.000…

BALKAN SE OD DAVNINA SMATRA NESTABILNIM PODRUČJEM I TO JE ISTINA I DANAS, SAMO ŠTO SMO PRIJE 30 GODINA IZAŠLI IZ NEKOLIKO DECENIJA STABILNOSTI I PROSP...

 • Lažna vijest
Klikbejt 28.08.2020

Otprilike novo: Svi hrvatski gradovi će da budu POPLAVLJENI, voda će stići čak do Mostara; OVAKO će hrvatska obala izgledati za PAR GODINA

I danas govorimo o vrlo teškim temama koje su neizostavan dio svih vijesti koje možete gledati na TV-u ili pronaći na internetskim portalima ili društ...

 • Klikbejt
 • Prenošenje lažnih vijesti
Klikbejt 28.08.2020

Extra-vijesti24h: SVI HRVATSKI GRADOVI ĆE DA BUDU POPLAVLJENI, VODA ĆE STIĆI ČAK DO MOSTARA; OVAKO ĆE HRVATSKA OBALA IZGLEDATI ZA PAR GODINA(FOTO)

Već neko vrijeme, Britanski naučnici upozoravaju na globalno zatopljenje, te da bi se Arktik do 2029. godine mogao totalno otopiti i tada bi po svim...

 • Klikbejt
 • Lažna vijest