"Antički recept" ne može izliječiti dijabetes

Portal “Sehara” je u naslovu obećao recept kojim je moguće izliječiti dijabetes, što u šest rečenica teksta nije isporučio.

Dijabetes je hronična bolest sa kojom žive milioni ljudi u nadi da će jednog dana moći živjeti bez svakodnevnih doza inzulina. Upravo zato su ovakvi naslovi neprihvatljivi:

Nevjerovatni ANTIČKI RECEPT može izliječiti DIJABETES, a do danas su potrošeni milioni da on nestane!

Nismo sigurni na šta su potošeni milioni da nestane: dijabetes ili “antički recept”, ali jedno sigurno - to nećemo saznati u članku koji se sastoji od ukupno šest rečenica.

Mnogi stručnjaci ukazuju na to da promjene načina života su najefikasnija stvar protiv dijabetesa. Kako bi se izliječio, trebalo bi jesti više mahunarki i žitarica. One mogu smanjiti otpor inzulina u tijelu, što je glavni uzrok dijabetesa tipa 2. Mahunarke su zaista jedan od najboljih lijekova za dijabetes. Slanutak je dao najbolje rezultate, dok je crni pasulj dao bolje rezultate nego običan grah. Redovno konzumiranje pasulja može normalizirati Hemoglobin A1C gotovo kao i bilo koji drugi lijek, što čini sastojak velikim prirodnim lijekom protiv dijabetesa.

Mahunarke i cjelovite žitarice nisu nikakav “antički recept”, već namirnice sa niskim glikemijskim indeksom koje ne uzrokuju nagle i dugotrajne skokove glukoze u krvi, pa kao takve poboljšavaju kontrolu glukoze u krvi. Kada se govori o žitaricama, važno je napomenuti da one imaju nizak glikemijski indeks samo ako ih se konzumira u obliku cjelovitog zrna.

U jednom od članaka na stranici Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga, pobrojano je deset namirnica koje se preporučuju dijabetičarima, gdje je grah stavljen na prvo mjesto.

Zdrava i uravnotežena prehrana, kombinovana sa fizičkom aktivnošću je jedina prevencija dijabetesa tipa 2, dok se za prevenciju dijabetesa tipa 1 ne može mnogo toga učiniti, jer je riječ o autoimunoj bolesti.

Dakle, i grah i cjelovite žitarice predstavljaju dio zdrave ishrane koja se preporučuje osobama oboljelim od oba tipa dijabetesa, ali one nisu lijek ni za jedan od njih, tako da ovaj članak ocjenjujemo kao klikbejt i dezinformaciju.

(raskrinkavanje.ba)

Autorica: Biljana Livančić-Milić Objavljeno: 11. 08. 2018 | Zadnji put osvježeno: prije 5 godina

Posljednje objavljene analize

Prenošenje lažnih vijesti
Ne postoji “novo Facebookovo pravilo” o korištenju objavljenih sadržaja korisnika/ca

Korisnici/e Facebooka godinama objavljuju “izjave” u kojima ovoj mreži zabr...

Prenošenje lažnih vijesti
Lažna vijest
Viralni AI snimak o “Elonu Musku iz Šipova” dijeljen kao autentičan

Iako su prošle više od dvije godine otkako su šale o “Elonu Musku iz Republ...

Lažna vijest
Analiza
Pregled sedmice: Negiranje državnosti, rat u Gazi i porijeklo “crnog petka”

U posljednjoj sedmici novembra bavili smo se netačnim navodima u vezi s Dan...

Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me