"Antički recept" ne može izliječiti dijabetes

Portal “Sehara” je u naslovu obećao recept kojim je moguće izliječiti dijabetes, što u šest rečenica teksta nije isporučio.

Raskrinkali smo
Sehara Dezinformacija; Klikbejt;

Dijabetes je hronična bolest sa kojom žive milioni ljudi u nadi da će jednog dana moći živjeti bez svakodnevnih doza inzulina. Upravo zato su ovakvi naslovi neprihvatljivi:

Nevjerovatni ANTIČKI RECEPT može izliječiti DIJABETES, a do danas su potrošeni milioni da on nestane!

Nismo sigurni na šta su potošeni milioni da nestane: dijabetes ili “antički recept”, ali jedno sigurno - to nećemo saznati u članku koji se sastoji od ukupno šest rečenica.

Mnogi stručnjaci ukazuju na to da promjene načina života su najefikasnija stvar protiv dijabetesa. Kako bi se izliječio, trebalo bi jesti više mahunarki i žitarica. One mogu smanjiti otpor inzulina u tijelu, što je glavni uzrok dijabetesa tipa 2. Mahunarke su zaista jedan od najboljih lijekova za dijabetes. Slanutak je dao najbolje rezultate, dok je crni pasulj dao bolje rezultate nego običan grah. Redovno konzumiranje pasulja može normalizirati Hemoglobin A1C gotovo kao i bilo koji drugi lijek, što čini sastojak velikim prirodnim lijekom protiv dijabetesa.

Mahunarke i cjelovite žitarice nisu nikakav “antički recept”, već namirnice sa niskim glikemijskim indeksom koje ne uzrokuju nagle i dugotrajne skokove glukoze u krvi, pa kao takve poboljšavaju kontrolu glukoze u krvi. Kada se govori o žitaricama, važno je napomenuti da one imaju nizak glikemijski indeks samo ako ih se konzumira u obliku cjelovitog zrna.

U jednom od članaka na stranici Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga, pobrojano je deset namirnica koje se preporučuju dijabetičarima, gdje je grah stavljen na prvo mjesto.

Zdrava i uravnotežena prehrana, kombinovana sa fizičkom aktivnošću je jedina prevencija dijabetesa tipa 2, dok se za prevenciju dijabetesa tipa 1 ne može mnogo toga učiniti, jer je riječ o autoimunoj bolesti.

Dakle, i grah i cjelovite žitarice predstavljaju dio zdrave ishrane koja se preporučuje osobama oboljelim od oba tipa dijabetesa, ali one nisu lijek ni za jedan od njih, tako da ovaj članak ocjenjujemo kao klikbejt i dezinformaciju.

(raskrinkavanje.ba)

Autorica: Biljana Livančić-Milić Objavljeno: 11. 08. 2018 | Zadnji put osvježeno: prije 11 mjeseci

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Nezvanične informacije, dobro obaviješteni izvori i nevidljivi dokazi 

Špekulacije o prelasku Dragana Mektića iz stranke SDS u DF potekle su iz nezvaničnih...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Dezinformacija Klikbejt Demantirano
Lažna vijest
Ne, djevojka iz Irana nije imala 50 plastičnih operacija kako bi ličina na Angelinu Jolie

Većina članaka sadrži netačne tvrdnje koje govore da je Tabar imala 50 plastičnih...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Dezinformacija Manipulisanje činjenicama Klikbejt Demantirano
Lažna vijest
Ne, Ronaldo nije govorio o Palestini

Već godinama se u različitim medijima recikliraju članci, odnosno naslovi,...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me