Raskrinkavanje.ba

Antivakcinacijska i antisemitska teorija zavjere o “ubistvu” srpskih vojnika na Krfu

Tvrdnje srbijanske promoterke teorija zavjere Jovanke Jolić da je gotovo 5.000 vojnika Kraljevine Srbije ubijeno u Prvom svjetskom ratu vakcinama koje je napravio “Jevrej iz Poljske” aktuelizirane su na društvenim mrežama u julu.

Foto: Vakcinacija vojnika u vojnoj medicinskoj školi. Izvor: Flickr

Na Facebook profilu Aleksandar Jovanović (Александар Јовановић) 6.7.2022. godine objavljeni su snimak intervjua s internet-konspiratorkom Jovankom Jolić i crno-bijela fotografija vakcinacije vojnika. Objava je opisana sljedećom tvrdnjom: 

5000 vojnika na Krfu vakcinisano i ubijeno a u istoriji podatak da su pomrli od prejedanja.

Jovanka Jolić u objavljenom snimku tvrdi da je gotovo 5.000 vakcinisanih vojnika (op.a. vojske Kraljevine Jugoslavije) na Krfu umrlo od posljedica vakcinacije, a ne od “prejedanja”, kako to “istorija predstavlja”.

Pre neki dan sam pročitala, nisam znala, da je 4874 srpska vojnika (1)916-e godine na Krfu primilo vakcine koje je napravio Ludwik Hirszfeld, Jevrej iz Poljske, i da su svi umrli, a nama je istorija prezentovala da su se oni prejeli i umrli. Znači oni su pobijeni. Zašto naši istoričari ne kažu ko je pobio skoro 5.000 Srba koji su prošli balkansku golgotu? Dakle, ta jezuitska gimnazija je dala kadar koji ovo ne da da izađe u javnost. Da ovo narod zna sad ne bi zasuko rukave i išao da primi od istih tih Jevreja vakcine.

Vlastitu interpretaciju događaja iz historije Jolić je postavila u kontekst pandemije Covid-19, koristeći antisemitski narativ da Jevreji ubijaju ljude putem vakcinacije. 

Ova objava ostvarila je više od 1.800 interakcija na Facebooku, a sam videoisječak iz objave gotovo 400 interakcija i više od 41.000 pregleda. Tvrdnje koje je iznijela Jolić pronašli smo u još jednoj objavi na Facebooku. 

Napisi u kojima se implicira da je vakcina doktora Ludwika Hirszfelda razlog smrti 5.000 vojnika ukopanih u “Plavoj Grobnici” na Krfu objavljivani su i ranije. Na portalu PRAVDA-ISTINA takvi su napisi bili opremljeni naslovom u kojem se tvrdi da je riječ o “Istoriji p(l)andemija koja se ponavlja”.

Jednako sugestivni navodi objavljivani su od maja na Facebooku i Twitteru (1, 2), a radilo se o screenshotu objave s Facebook profila Milana Zarića, “zavjerologa” s interneta koji se predstavljao kao “Plandemiolog” na sada suspendovanim profilima na društvenim mrežama (1, 2, 3).

Međutim, u opisu ovog screenshota, objavljenog 8. maja na profilu AS Kurdjel Deda, tvrdi se da je austrougarski doktor ubijao srpske vojnike na Krfu:

KOJI SMO MI GLUPACI I IDIOTI I NEZNALICE. BEZIMO OD AUSTROUGARSKE A AUSTROUGARSKI DOKTOR NAS VAKCINISE NA KRFU I DODATNO UBIJA SRBSKE VOJNIKE.

 

Intervju s Jovankom Jolić

Videosnimak iz navedenih Facebook objava je, ustvari, isječak iz intervjua s Jovankom Jolić, objavljen pod naslovom “DUBOKA DRŽAVA VLADA SRBIJOM - JOVANKA JOLIĆ” na YouTube kanalu portala Glas javnosti 4. maja 2021. godine.

Dio u kojem Jolić govori o uzroku smrti vakcinisanih vojnika na Krfu može se čuti ovdje

Fotografija vakcinacije vojnika iz objave pojavljuje se u dokumentarcu o historiji vakcinacije u Srbiji “Kako smo se pelcovali”, kojeg je proizvela produkcijska grupa Mreža.

Srpska vojska i civili su 1916. godine završili na grčkom otoku Krf nakon strateškog povlačenja preko Crne Gore i Albanije od invazije Centralnih sila (Njemačke, Austro-Ugarske, Osmanskog Carstva i Bugarske). 

Slika: Screenshot thumbnaila dokumentarca “Kako smo se pelcovali - Istorija vakcinacije u Srbiji”. Izvor: YouTube

 

Ko je Jovanka Jolić?

Jovanka Jolić je u opisu intervjua na YouTube kanalu Glas javnosti predstavljena kao “istoričar umjetnosti i istraživač”. Navodi se da se bavi konspirologijom kroz istraživanje duboke države i njenog rada kroz bezbjednosne službe i državne institucije. 

Međutim, Jovanka Jolić je, ustvari, internet-ličnost koja promoviše teorije zavjere i alternativne historijske narative. Na društvenoj mreži Facebook postoji nekoliko profila s njenim imenom, no čini se da je trenutno najaktivnija na ovom profilu. Vidljivost na internetu ostvarila je zahvaljujući gostovanjima u podcastima na YouTube kanalima Balkan Info, Glas javnosti, Nauka i misterije Balkan i slično. Dijapazon “zavjeroloških” narativa koje promoviše ispunjen je različitim teorijama zavjere protiv Srba, a glavni “zavjerenici” su joj Vatikan i Jevreji.

Van kruga internet-konspiratora Jolić je postala poznata zahvaljujući izjavi da je Elon Musk, američki poduzetnik porijeklom iz Južnoafričke Republike, ustvari, Srbin iz Republike Srpske, nakon čega je postala predmet i inspiracija pošalica na društvenim mrežama (1, 2, 3). Ovu tvrdnju, za koju je dobila potvrde od prijatelja na Facebooku, dodatno je elaborirala time da je Musk iz “plemena ljudi koji mijenjaju ime i prezime kad prelaze iz jedne u drugu državu”.

 

Tvrdnje o pomoru vojnika zbog vakcina

Pretragom (1, 2) nismo uspjeli doći do izvora tvrdnji da je gotovo 5.000 vojnika vojske Kraljevine Srbije umrlo na Krfu 1916. godine zbog vakcinacije. 

Prema biografiji doktora Ludwika Hirszfelda, koju je objavio dnevni list Danas u članku od  26.7.2017. godine, ovaj Jevrej porijeklom iz Poljske bio je zamoljen da nakon dolaska vojske na Krf i uspostavljanja Srpske bakteriološke laboratorije, dođe tamo sa suprugom i opremom za rad laboratorije.

Posle dolaska srpske vojske na Krf, pri Sanitetskom odeljenju Vrhovne komande je osnovana Srpska bakteriološka laboratorija. Dr Hiršfeld je zamoljen da u Švajcarskoj kupi svu neophodnu opremu za rad jedne vojne bakteriološke laboratorije i sa ženom doputuje odmah na grčko ostrvo.

Supružnici su se odazvali i Dr Hiršfeld je 1916. u Solunu izolovao iz krvi jednog vojnika do tada nepoznati soj paratifusa, a novu bakteriju nazvao Bacillus paratyphi C. Danas se ovaj izazivač paratifusa naziva Salmonella hirszfeldi.

Ovo je bio njegov drugi dolazak i pomoć srpskoj vojsci tokom Prvog svjetskog rata, nakon što je 1915. dobrovoljno došao u žarište epidemije tri tifusa u Valjevu, navodi se u članku lista Danas. 

Nasuprot tvrdnjama Jovanke Jolić, Hirszfeld je petovalentnu vakcinu protiv trbušnog tifusa, kolere i paratifusa A, B i C, ustvari, napravio tek u proljeće 1917, dakle, godinu nakon navodnog pomora vojnika uzrokovanog vakcinom ovog doktora. 

U proleće 1917. je Hiršfeld je u laboratoriji proizveo vakcinu koja je štitila od trbušnog tifusa, paratifusa A, B i C, te kolere. Njome je vakcinisano preko 110.000 boraca, a prvi vakcinisani vojnik bio je vojvoda Živojin Mišić.

Štaviše, u biografiji je navedeno su se vojnici, upravo zahvaljujući ovoj vakcini, bili u mogućnosti vratiti u Srbiju bez zaraznih bolesti od kojih ih je štitila: 

Zahvaljujući ovoj vakcini srpska vojska je bez trbušnog tifusa, paratifusa i kolere ušla u otadžbinu.

Ove podatke o životu dr. Ludwika istraživao je dr. Zoran Vacić, predsjednik sekcije za historiju Srpskog lekarskog društva, navodi Danas: 

Dr Zoran Vacić, predsednik Sekcije za istoriju SLD je godinama istraživao životni i naučni put dr. Hiršfelda i njegove četiri godine provedene među Srbima tokom njihovog stradanja u Velikom ratu. 

Sudeći po ovim podacima, upravo je vakcina doktora Hirszfelda bila spasonosna za vojnike Kraljevine Srbije na Krfu. 

Gotovo ironično djeluje činjenica da je nešto više od mjesec prije objave intervjua s Jovankom Jolić, tačnije 15.4.2021. godine, portal Glas javnosti prenio tekst lista Danas u kojem se slave doprinosi doktora Hirszfelda. 

Ocjene lažna vijest i teorija zavjere dajemo tvrdnji Jovanke Jolić, iznesenoj u intervjuu za Glas javnosti, da je skoro 5.000 srpskih vojnika na Krfu ubijeno vakcinom “Jevreja Ludwika Hirszfelda” 1916. godine, a da se poslije tvrdilo da su umrli od prejedanja.

Ocjene prenošenje lažnih vijesti i teorija zavjere dobijaju kasnije objave koje sadrže tvrdnje Jovanke Jolić analizirane u ovom tekstu.  

Napomena

14.10.2022: Screenshotovi ranijih objava u kojima se sugeriše da je za smrt gotovo 5.000 vojnika Vojske Kraljevine Srbije na Krfu odgovorna vakcina doktora Ludwika Hirszfelda podijeljeni su na dva Facebook profila u septembru i oktobru (1, 2). Objava od 14.10. u nekoliko sati ostvarila je gotovo 250 interakcija. Shodno činjenicama iz ove analize, navedene objave dobijaju ocjenu prenošenje lažnih vijesti, ali i teorija zavjere, budući da se u njima insinuira da je pravi razlog smrti vojnika vakcinacija i da se to prikriva.

13.10.2023: Članak portala Pravda-istina, koji je ocijenjen u ovoj analizi naknadno je povezan sa analizom zbog tehničkih razloga.

 

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Teorija zavjere 06.07.2022

Facebook profili i stranice: Facebook profil Александар Јовановић Krf

 • Teorija zavjere
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 08.07.2022

Facebook profili i stranice: Facebook profil Jadranka Spremo Kovacevic Krf

 • Teorija zavjere
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 04.05.2021

YouTube kanal: Glas javnosti: DUBOKA DRŽAVA VLADA SRBIJOM - JOVANKA JOLIĆ

 • Teorija zavjere
 • Lažna vijest
Teorija zavjere 18.07.2022

Twitter profil: Twitter profil @zavarivach Krf

Није вакцина од јуче.

 • Teorija zavjere
Teorija zavjere 08.05.2022

Facebook profili i stranice: Facebook profil AS Kurdjel Deda Krf

 • Teorija zavjere
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 29.04.2021

Facebook profili i stranice: Facebook profil Zdenko Bajo Krf

 • Teorija zavjere
Teorija zavjere 30.04.2021

Pravda-istina: ISTORIJA P(L)ANDEMIJA KOJA SE PONAVLJA

MENI JE OVO FASCINANTNO, ZAISTA FASCINANTNO…

 • Teorija zavjere
Teorija zavjere 13.10.2022

Facebook profili i stranice: Facebook profil: Srpski vojnici na Krfu

 • Teorija zavjere
 • Prenošenje lažnih vijesti