Raskrinkavanje.ba

Antony Blinken u izvještaju nije naveo da su SDA i Izetbegović na “sivoj listi”

Izvještavajući o godišnjem izvještaju o vjerskim slobodama, jedan domaći portal netačno je naveo da je državni sekretar SAD-a na sivu listu stavio Bakira Izetbegovića i njegovu stranku.

Foto: Flickr/U.S. Department of State

ABC portal je 3.6.2022. godine objavio članak pod naslovom:

Blinken u izvješću naveo da su SDA i Bakir Izetbegović na sivoj američkoj listi, korak do crne

U članku se izvještava o tome da je Antony Blinken, državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država, predstavio Izvještaj o vjerskim slobodama. 

Dalje se navodi dio izvještaja o rezoluciji, neobavezujućeg karaktera, koju je Predstavnički dom Bosne i Hercegovine 2021. godine usvojio u vezi s izmjenama naziva ulica, trgova, parkova i škola koji nose ime po nacistima. Navodi se i kako su Stranka demokratske akcije (SDA) i njen lider Bakir Izetbegović kritikovali ovu rezoluciju.

“11. siječnja, Zastupnički dom BiH usvojio je neobavezujuću rezoluciju koju je uputio Damir Arnaut (Naša stranka) kojom se traži izmjena naziva ulica, parkova, trgova i škola koji nose ime po nacistima iz Drugog svjetskog rata, prenosi Raport.ba.
Rezolucija je bila neobvezujuća, jer bi lokalne općine, a ne parlament, imale ovlasti da je implementiraju. Ubrzo nakon donošenja rezolucije, Stranka demokratske akcije (SDA), koja je glasala za nju, promijenila je svoj stav i kritizirala inicijativu za uvrštavanje Bošnjaka na listu suradnika nacista.
Lider SDA Bakir Izetbegović izjavio je da izbore koje su napravili bošnjački nacistički suradnici Husein Đozo, Mustafa Busuladžić i hafiz Muhamed Pandža treba vrednovati u njihovom “globalnom i povijesnom kontekstu”. Tisak sklon SDA označila je Arnauta kao izdajnika i branila Bošnjake koji su radili s nacistima. Dom naroda BiH nije postupio po rezoluciji do kraja godine”, navodi se u izvještaju.

Potom ABC portal navodi kako je Damir Arnaut, zastupnik u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, komentarisao dio izvještaja. ABC portal u svom članku Arnauta opisuje i kao “radikalnog unitarističkog ekstremistu” bez obrazloženja takvog opisa. Nije navedeno ni kada ni kome je Arnaut dao komentar u vezi s Izvještajem o vjerskim slobodama.

Arnaut, koji je također radikalni unitaristički ekstremist, je taj dio izvještaja kratko prokomentirao:
“I tako se Bakir raspravljao sa mnom, branio Đozu, Panđu i Busuladžića, i završio na sivoj listi State Departmenta. Iduća je crna?”, naveo je Arnaut.

Šta su činjenice?

 

SAD objavljuju godišnji Izvještaj o internacionalnim religijskim slobodama. Kako je navedeno na zvaničnoj stranici, ovi izvještaji “opisuju status vjerskih sloboda, vladine politike koje krše vjerska uvjerenja i prakse grupa, vjerskih denominacija i pojedinaca, te politike SAD-a koje zagovaraju vjerske slobode u gotovo svakoj zemlji i teritoriji širom svijeta”.

Izvještaji se odnose na period od 1. januara do 31. decembra prethodne kalendarske godine. U Izvještaju za 2021. godinu, koji je dostupan na linku ovdje, nalazi se i dio posvećen BiH (link). 

U poglavlju "Government practices", odnosno "Vladine prakse", zaista se navodi ono što je i ABC portal tačno prenio i preveo. U izvještaju se, međutim, nigdje ne navodi da su SDA i Bakir Izetbegović na sivoj listi, kako se tvrdi u naslovu analiziranog članka.

Pretragom ključnih riječi za pojmove “SAD”, “siva lista” i “pojedinci” na engleskom jeziku očito je da SAD za političke partije i/ili pojedince nemaju “sivu listu” u formalnom, institucionalnom smislu.

Budući da iz članka ABC portala nije jasno kada i gdje je Arnaut komentarisao Izvještaj o vjerskim slobodama, pretragom njegovog citata ustanovili smo da je taj komentar objavio na svom Twitter nalogu 3.6.2022. godine.

I tako se Bakir raspravljao sa mnom, branio Đozu, Panđu i Busuladžića, i završio na sivoj listi State Departmenta. Iduća je crna? 🙂 #IntlReligiousFreedomReport2021

I Arnautove riječi su, dakle, autentične i on u svom tweetu jeste naveo da je “Bakir završio na sivoj listi” SAD-a. Arnaut u svom tweetu ne tvrdi da je “Blinken u izvješću naveo da su SDA i Bakir Izetbegović na sivoj američkoj listi, korak do crne”, kako se to tvrdi u naslovu članka ABC portala.

Očito je da se radi o mišljenju Damira Arnauta i njegovom tumačenju da pominjanje SDA i njenog predsjednika u Izvještaju o vjerskim slobodama SAD-a u opisanom kontekstu znači da je on na “sivoj listi”.

Posve je netačno da je Blinken to naveo u Izvještaju.

Shodno navedenim činjenicama, tvrdnju iz naslova ABC portala da je ”Blinken u izvješću naveo da su SDA i Bakir Izetbegović na sivoj američkoj listi, korak do crne” ocjenjujemo kao lažnu vijest

Blinken u Izvještaju o vjerskim slobodama za 2021. u poglavlju o BiH nigdje nije naveo da su SDA i Izetbegović na “sivoj listi” niti takva lista formalno postoji.

Budući da naslov ne odgovara sadržaju članka, tvrdnju ocjenjujemo i kao klikbejt.

(Raskrinkavanje.ba)

 

Pogledajte originalne članke
Klikbejt 27.05.2022

ABC Portal: Blinken u izvješću naveo da su SDA i Bakir Izetbegović na sivoj američkoj listi, korak do crne

Američki državni tajnik Antony Blinken sinoć je objavio izvještaj o vjerskim slobodama u kojem je obrađena i situacija u BiH.

  • Klikbejt
  • Lažna vijest