Apokalipsa danas - sutra

Na osnovu prijave čitatelja, analizirali smo članak koji tvrdi da Kalifornija pokušava “zakonski zabraniti Bibliju i krišćane”.

Najave kraja svijeta nisu rijetkost - samo u zadnjih osam godina najavljeno je više od 10 “smakova svijeta”. Ove godine smo već “preživjeli” jedan, zakazan za 23. april, a prema tvrdnjama portala “Dnevno.hr”, naredni je već počeo. Njihov tekst prenijeli su i portali “Dnevno.ba”, “Živa riječ”, “Freshpress” i “7dnevno”.

VIDEO: Početak apokalipse – Kalifornija zakonski zabranjuje Bibliju i kršćane!
(...)
LGBTQ zajednica u Kaliforniji traži zakonsku zabranu Biblije, i svih kršćanskih knjiga i materijala jer tvrde da kršćani potiču mržnju i govor mržnje prema homoseksualnim i transrodnim osobama.
Zakon broj 2943 koji opasno prijeti slobodi vjeroispovijesti i pravima kršćana iz Prvog amandmana u Kaliforniji već je prošao državni parlament te je dan Senatu na glasovanje.
Kontroverzni zakon, koji također zabranjuje bilo koji oblik govora ili pisanog materijala koji promiče tradicionalna kršćanska gledišta o braku i seksualnosti iznimno je opasan i otvara vrata nevjerojatnom progonu kršćana na svim razinama.

Članak dalje navodi niz vjerskih dogmi pomoću kojih gore navedenu tvrdnju pokušava predstaviti kao “najavu apokalipse”. U ovoj analizi se nećemo baviti vjerskim dogmama na koje se referira u članku, već samo navodnim “kontroverznim zakonom” koji je predstavljen kao znak “početka apokalipse”.

Gore navedeni “Zakon br. 2943”, je zapravo dopuna Građanskog zakonika o nezakonitim poslovnim praksama (sekcije 1761 i 1770), kojom se na popis poslovnih praksi koje se smatraju nezakonitim dodaje “liječenje homoseksualnost”, za koje je utvrđeno da nema nikakvo medicinsko utemeljenje, budući da seksualna orijentacija, kako se navodi i u obrazloženju amandmana, nije ni bolest, niti poremećaj. U Kaliforniji je 2012. godine već zabranjena praksa “liječenja homoseksualnosti” kod maloljetnika, to jest kod osoba koje nisu u stanju same da donesu odluku o tome žele li se podvrći takvim “terapijama”. Takva praksa je bila zabranjena licenciranim terapeutima, ali su je sprovodile različite religijske zajednice. Novim prijedlogom se zabranjuje bilo kome da naplaćuje “liječenje homoseksualnosti”, to jest da isto predstavlja kao terapiju i da za nju uzima novac. Ukoliko prijedlog bude usvojen, zabranjeno će biti i oglašavanje takvog “liječenja”.

Biblija, niti bilo koji drugi vjerski tekstovi, uopšte nisu predmet ovog zakonskog dokumenta, a o njihovoj zabrani u njemu nema ni riječi. Tvrdnja da on predstavlja “zabranu Biblije” potiče od konzervativnih medija i komentatora iz SAD, koji tvrde da bi se zakon mogao tumačiti tako da će biti “ilegalno prodavati tu knjigu, jer sadrži odlomke koje radikalna ljevica smatra neprihvatljivim.” Evan Low, zastupnik koji je predložio dopunu Zakona, već se osvrnuo na ovakve interpretacije i tvrdnje da se radi o zabrani vjerskih sloboda:

Crkva ili individue i dalje mogu vršiti terapiju ”liječenja homoseksualnosti” pod uslovom da takvu šarlatansku praksu ne naplaćuju. (Amandman) ne zabranjuje Bibliju niti zabranjuje prodaju bilo kakvih knjiga, u šta vas neki pokušavaju ubijediti.

U članku se dalje navodi:

Sve crkve, sve kršćanske obitelji, sve kršćanske knjige i materijali ovim bi zakonom mogli biti zabranjeni (ilegalni), a djeca bi kršćanskim obiteljima mogla biti oduzimana zbog kršćanske ‘indoktrinacije’ što se već događa primjerice u Norveškoj i nekim drugim skandinavskim zemljama.

Obratili smo se portalu “Dnevno” sa upitom o izvoru ovakvih tvrdnji, te za komentar o pogrešno interpretiranom sadržaju “Zakona 2943”. Do objave članka nismo dobili nikakav odgovor ni od ovog, niti od drugih portala koji su ga objavili, osim bosanske inačice “Dnevno”, koji su nam poslali odgovor sljedećeg sadržaja:

Ni priča o oduzimanju djece zbog “krišćanske indoktrinacije” nema nikakvog činjeničnog, a ni razumskog utemeljenja. Ona se najvjerovatnije odnosi na slučaj gdje je norveška socijalna služba oduzela petero djece roditeljima zato što su ih fizički kažnjavali - što je u toj zemlji strogo zabranjeno. S obzirom na to da su roditelji pentekostalci, u borbu za vraćanje djece uključili su evangelistički krišćani širom svijeta, te je priča, u njihovoj globalnoj kampanji, predstavljena kao oduzimanje djece zbog vjerskih uvjerenja. Norveška socijalna služba “Barnevernet” je nekoliko puta bila u žiži javnosti zbog rigidne prakse gdje je naglasak na oduzimanju djece, a ne na rješavanju problema koji je doveo do toga. No, ništa od toga nema veze sa navodnim “otimanjem djece od krišćanskih porodica”.

Dakle, Kalifornija ne razmatra nikakav zakon kojim bi se zabranjivale bilo kakve vjerske knjige ili doktrine, već zakon kojim bi se bilo kome - pa i vjerskim zajednicama - zabranilo da profitiraju na navodnoj “terapiji” za koju su sva relevantna medicinska tijela utvrdila da je besmislena i prevarantska.

S obzirom na to da niti jedna od naedenih tvrdnji u ovim člancima nije tačna, ocjenjujemo ih kao lažnu vijest i prenošenje lažnih vijesti.

(raskrinkavanje.ba)

Autorica: Biljana Livančić-Milić Objavljeno: 30. 04. 2018 | Zadnji put osvježeno: prije 5 godina

Posljednje objavljene analize

Analiza
Pregled sedmice: Negiranje državnosti, rat u Gazi i porijeklo “crnog petka”

U posljednjoj sedmici novembra bavili smo se netačnim navodima u vezi s Dan...

Teorija zavjere
Nema medikamenata za sterilizaciju u brzoj hrani

Teoretičari/ke zavjere koji šire izmišljene priče o “planovima elite” da dr...

Teorija zavjere
Dezinformacija
Protest ispred francuskog McDonald’sa nema veze s Gazom

Farmeri su nedavno istresli kamion stajskog đubriva ispred restorana McDona...

Dezinformacija
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me