Raskrinkavanje.ba

Apsurdne glasine predstavljene kao činjenice: Brigitte Macron nije “rođena kao muškarac”

Na društvenim mrežama kruži teorija zavjere u kojoj se tvrdi da je Brigitte Macron rođena kao muškarac i da je njeno “pravo ime” Jean-Michel Trogneux.

Na Facebook profilu Draga Ana, 2.2.2022. godine objavljen je status u kojem se, između ostalog, tvrdi da je Brigitte Macron, supruga francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, transrodna osoba:

SKANDAL TRESE FRANCUSKU …TVITER GORI !!

BRIŽIT MAKRON JE U STVARI TRANSEKSUALAC… 

I ZOVE SE ŽAN-MIŠEL

ONA JE USTVARI OTAC, A NE MAJKA SVOJOJ DECI

Dva ozbiljna novinara Xavier Poussard et Natacha Rey , istraživali su biografiju o Emanuelu Makronu, i Brižiti Makron. 
(...)
Oni tvrde da je Brižit ustvari Žan-Mišel koji je ustvari sigurno otac dece koja se pripisuju Brižit. … 

Obilazili su opštine i tražili izvode iz knjige rođenih…Nigde nisu našli izvod iz matične knjige rođenih ženskog lica pod imenom Brižit Trogneux, već izvesnog Jean Michela Trognea.

Pronašli su slike Jean Mišela koje vidite, i sličnost je frapantna .

U prilogu se nalaze i fotografije koje navodno dokazuju tvrdnju da je Brigitte Macron promijenila spol:

Do datuma pisanja ove analize, objava na profilu Draga Ana podijeljena je 396 puta, a iste tvrdnje objavljene su na još nekoliko Facebook profila, kao i na portalu Epoha, u formi članka.

U decembru 2021. godine, kada je ova teorija zavjere postala popularna na društvenim mrežama u Francuskoj, mediji iz regiona su se također osvrnuli na nju. Pojedini portali objasnili su da je riječ o apsurdnim tvrdnjama, neki su članke “ukrasili” senzacionalističkim naslovima u svrhu prikupljanja klikova, dok su neki manje ili više eksplicitno podržali besmislenu teoriju zavjere o tome da je Brigitte Macron promijenila spol.

Tako je, recimo, na portalu Izvorno 24.12.2021. godine objavljen članak u kojem se navodi:

Emanuel Makron, premijer Francuske, poznat je po svojim šokantnim izjavam i još gorim postupcima i odlukama ali nadali smo se da barem u privatnom životu nije toliko loš. Ispostavilo se da je u tom polju ipak najgori.

Emanuel Markon izabrao je djevojku ili bolje rečeno baku koja je od njeg starija čak 24 godine i oženio je. Mnogi su to teško prihvatili ali smo se složile da godine ne moraju značiti ništa u ljubavi. Međutim, ne samo da je njegova supruga od njeg toliko starija, nego je rođena kao muškarac. Barem je to otkriveno u istraživanju koje je sprovedeno od strane desničarskog časopisa a koje je trajalo 3 godine.

Prva dama Francuske rođena je kao Žan Mišel Trožneu. Brižit Markon je rekla da su informacije lažne i da će podiću tužbu protiv onih koji izmišljaju takve informacije.

Slične tvrdnje mogu se pronaći i u člancima portala Lifestyle i Extra Vijesti 24h.


Šta su činjenice?

Brigitte Macron (djev. Trogneux) je supruga francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, rođena 1953. godine u francuskom gradu Amiensu. Porodica Trogneux se bavi proizvodnjom čokolade. Na web stranici Geneanet predstavljeno je njeno porodično stablo. Navodi se da je, prije nego što je stupila u brak sa Macronom 2007. godine, Brigitte Trogneux bila u braku sa Andreom Auzierom, od 1974. do 2006. godine, te da sa njim ima troje djece. Također se navodi da je Trogneux-Macron imala petero braće i sestara, od kojih je dvoje preminulo. Ime Jean-Michel Trogneux, za koje se u spomenutoj Facebook objavi navodi da je “pravo” ime Brigitte Macron, zapravo je ime njenog brata rođenog 1945. godine.

Fotografija dječaka u kariranoj košulji, objavljena na profilu Draga Ana kao “dokaz” za ove apsurdne tvrdnje, prikazuje njenog brata Jean Michela Trogneuxa, a ne Brigitte Macron.

Druga fotografija koja se prilaže kao “dokaz” ove teorije zavjere, koja prikazuje osobu sa šeširom na glavi za koju se implicira da je Brigitte Macron, slikana je na prvoj pariškoj Povorci ponosa 1977. godine. Sa same fotografije je jasno da se ne radi o Brigitte Macron niti postoje dokazi da prikazuje bilo koga iz njene porodice.

Povorka ponosa u Parizu, 1977/Izvor: Stubborn

Druge dvije fotografije iz “kolaža” prikazuju Brigitte Macron u mlađim danima (1, 2), a zadnja fotografija u nizu vjerovatno je nastala uz pomoć neke od mnogobrojnih aplikacija za modifikaciju izgleda na osnovu spola, dobi i slično i nije sasvim jasno šta bi trebalo da “dokaže”.

Dakle, Jean-Michel Trogneux je ime starijeg brata Brigitte Trogneux-Macron, a ne njeno ime po rođenju. Ne postoje nikakvi dokazi koji bi potkrijepili tvrdnju da je supruga francuskog predsjednika rođena kao muškarac.


Kako su počele glasine?

Kako se navodi u članku portala EuroNews objavljenom 23.12.2021. godine, autorica ove teorije zavjere je samoprozvana novinarka Natascha Rey, koja je “otkrića” svoje istrage sredinom oktobra 2021. godine objavila u članku radikalno desničarskog francuskog časopisa Činjenice i dokumenti (Faits et Documents). Nakon što je članak objavljen, teorija zavjere postala je iznimno popularna na društvenim mrežama. Natacha Rey je, kako se navodi u članku, i ranije promovirala mnogobrojne teorije zavjere, uključujući i narative o “lažnoj pandemiji”. 

Brigitte Macron, zajedno sa svoje troje djece iz prvog braka, podnijela je tužbu protiv Natache Rey i žene koja ju je intervjuisala u viralnom YouTube videu objavljenom u decembru 2021, navodi se u članku portala France24 od 18.2.2022. godine. Prvo saslušanje zakazano je za juni ove godine. Kako je naveo advokat koji će zastupati Macron, njen brat je također podnio tužbu.

U članku EuroNewsa se navodi da je bračni par Macron i ranije bio žrtva glasina u vezi sa spolom i seksualnom orijentacijom. Tokom predsjedničke kampanje 2017. godine, Emmanuel Macron demantovao je glasine da je gej, koje su kružile u tom periodu. Također, nije prvi put da se za žene iz svijeta politike tvrdi da su transrodne osobe koje to skrivaju. Neke od metatransfobičnih teorija zavjere do sada bile su supruga bivšeg američkog predsjednika Baracka Obame Michelle Obama, američka potpredsjednica Kamala Harris i premijerka Novog Zelanda Jacinda Arden. 

Shodno činjenicama, tvrdnju da je Brigitte Macron rođena kao muškarac pod imenom Jean-Michel Trogneux ocjenjujemo kao lažnu vijest i teoriju zavjere. Sva prenošenja ovih tvrdnji ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti i teoriju zavjere.

Člancima objavljenim na portalima Izvorno, Lifestyle Dom i Extra Vijesti 24h također dajemo ocjenu lažna vijest.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Teorija zavjere 02.02.2022

Facebook profili i stranice: Draga Ana: Bridžit Makron je ustvari transeksualac

  • Teorija zavjere
  • Lažna vijest
Teorija zavjere 07.02.2022

Epoha: Ugledni francuski novinari Xavier Poussard i Natacha Rey, tvrde kako je supruga predsjednika Macrona Brigitte Macron zapravo muškarac

Dvoje uglednih francuskih novinara Xavier Poussard i Natacha Rey , detaljno su istraživali biografiju o Emmanuelu Macronu i njegovoj supruzi Brigitte...

  • Teorija zavjere
  • Lažna vijest
Lažna vijest 24.12.2021

Izvorno: SKANDAL! PA ČOVEK JE OŽENIO MUŠKARCA?! Prva žena Francuske ROĐENA JE KAO MUŠKARAC? Priča o Brižit Makron zapalila je javnost, a onda je progovorila… (VIDEO)

Emanuel Makron, premijer Francuske, poznat je po svojim šokantnim izjavam i još gorim postupcima i odlukama ali nadali smo se da barem u privatnom živ...

  • Lažna vijest
Lažna vijest 25.12.2021

Lifestyle Dom: VELIKI SKANDAL! ON JE OŽENIO MUŠKARCA?! PRVA ŽENA FRANCUSKE JE ROĐENA KAO MUŠKARAC? PRIČA O BRIŽIT MAKRON JE ZAPALILA JAVNOST… (VIDEO)

Kao što ste mogli zaključiti po naslovu, danas se bavimo novostima koje nam dolaze iz svijeta, a naša je tema je predsjednik Francuske. Naime, baviti...

  • Lažna vijest
Lažna vijest 24.12.2021

Extra-vijesti24h: SKANDAL! PA ČOVEK JE OŽENIO MUŠKARCA?! PRVA ŽENA FRANCUSKE ROĐENA JE KAO MUŠKARAC? PRIČA O BRIŽIT MAKRON ZAPALILA JE JAVNOST, A ONDA JE PROGOVORILA… (VIDEO)

Jedan od najčudnijih poznatih parova u svijetu su definitivno predsjednik Francuske i njegova supruga.

  • Lažna vijest