“Arheolog iz Iraka” nije plakao u berlinskom muzeju zbog krađe

Društvenim mrežama dijeli se fotografija koja navodno prikazuje arheologa iz Iraka koji je tokom posjete berlinskom muzeju plakao zbog ukradenih iračkih antikviteta. Riječ je o izmišljenom navodu.

Foto: Eksponati iz Nimruda u Nacionalnom muzeju Iraka/Osama Shukir Muhammed Amin

Na Twitter profilu Србин bez granica 14.6.2022. godine objavljena je fotografija za koju se tvrdi da prikazuje iračkog arheologa u posjeti berlinskom muzeju. Fotografija je objavljena sa sljedećim opisom:

Ovaj snimak iračkog arheologa kada je posetio Berlinski muzej i bio iznenađen prisustvom iračkih antikviteta tamo, srušio se u suzama i rekao: "Ukrali su te, Iraku" 💔

Do trenutka pisanja ove analize tweet s profila Srbin bez granica retweetovan je 233 puta i zabilježio je 1.451 sviđanje.

Prema našoj pretrazi, ove tvrdnje je prvi objavio Facebook profil Samir Al-Abbasi u nešto manje viralnom postu u grupi 🌍PLANETA❤ZANIMLJIVOSTI🌎 13.6.2022. godine. 

Identičnu objavu dijelili/e su i korisnici/e Facebooka, uglavnom na privatnim profilima i grupama.

 

Šta su činjenice?

Koristeći obrnutu Google pretragu fotografije pronašli smo da je fotografiju izvorno objavio Reuters 7.3.2003. godine. U opisu fotografije na stranici Reutersa navodi se:

Emotivni Iračanin briznuo je u plač tokom posjete Asirca galeriji 3. jula 2003, tokom kratkog ponovnog otvaranja bagdadskog muzeja, gdje su izložena drevna Nimrudska blaga. Jedno od najznačajnijih arheoloških nalaza 20. vijeka, Nimrudsko blago, iskopano je u drevnom asirskom gradu Nimrudu, blizu današnjeg Mosula.  Nalazište je pronađeno sigurno i neoštećeno u trezoru banke u Bagdadu ranije ove sedmice. Nimrudsko blago datira iz 900. godine prije Krista i sastoji se od zlatnih artefakta i dragocjenog dragog kamenja koji nisu viđeni od ranih 1990-ih.

Foto: Screenshot fotografije i njenog opisa sa servisa Reuters Pictures

Dakle, iz opisa Reutersove fotografije jasno je da je ona nastala u Iraku, a ne u berlinskom muzeju. Također, Reutersov opis fotografije ukazuje na to da je riječ o jednom od posjetilaca izložbe bagdadskog muzeja, bez informacije o tome da li je u pitanju arheolog ili ne.

Obrnuta Google pretraga fotografije pokazala je i da su se tvrdnje kako je na fotografiji arheolog iz Iraka koji je zaplakao zbog “blaga koje je ukradeno u Iraku” dijelile društvenim mrežama tog područja 2019. godine. Za razliku od objava u ovoj analizi, u kojima se tvrdi da je fotografija nastala u berlinskom muzeju, u takvim objavama iz 2019. tvrdilo se da se posjeta navodno desila u britanskom muzeju. O tome da je riječ o netačnim tvrdnjama pisao je The Logical Indian u analizi objavljenoj 11.11.2019. godine.

U takvim se objavama tvrdilo i to da je na fotografiji iračka pjesnikinja Amal Al-Jabouri. Komentarišući jednu od objava na Facebooku u kojoj se tvrdilo da je fotografija snimljena u Velikoj Britaniji, a čijom se analizom bavio fact-checking portal Factly, Al-Jabouri je potvrdila da je na fotografiji upravo ona. U komentaru je navela da je na fotografiji zajedno sa dr. Muwaffaqijem Tikritijem, za kojeg turski fact-checking portal Teyit navodi da je po zanimanju farmaceut, pozivajući se na podatke s njegovih LinkedIn i Facebook profila. 

Očito je da je fotografija nastala u Iraku 2003. godine, a ne u berlinskom muzeju, kako se navodi u objavi na Twitter profilu Srbin bez granica. Isto tako, jasno je da ovdje nije riječ o arheologu koji je “u suzama rekao “‘Ukrali su te, Iraku’”, već o posjetiocu muzeja koji je, prema analizama inostranih fact-checkera, po zanimanju farmaceut. 

Shodno navedenim činjenicama, najraniju objavu analiziranih tvrdnji ocjenjujemo kao lažnu vijest. Sve kasnije objave ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti.

 

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Mladen Lakić Objavljeno: 28. 06. 2022 | Zadnji put osvježeno: prije 7 mjeseci

Posljednje objavljene analize

Dezinformacija
Zbog čega je voditeljka izgubila svijest u programu uživo?

U člancima i objavama na društvenim mrežama se slučaj gubitka svijesti vodi...

Dezinformacija Manipulisanje činjenicama Neprovjereno
Lažna vijest
Fauci, Gates i Covid-19: Nepresušna inspiracija za teoretičare/ke zavjere

Portal poznat po prenošenju teorija zavjere objavio je članak prepun tvrdnj...

Lažna vijest Teorija zavjere Klikbejt
Lažna vijest
AI fotografije hapšenja američkih političara/ki predstavljene kao stvarne

Korisnici/e Facebooka dijele fotografije koje navodno prikazuju hapšenja am...

Lažna vijest Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me