Ateistima nije zabranjen ulazak u RS 

Dokument “Odluke” kojom se ateistima zabranjuje ulaz u Republiku Srpsku, a koji je potekao iz Viber grupa, došao je i do medijskih naslova bez ikakve provjere autentičnosti. 

Ocijenjeni članci
Regional Lažna vijest; Espreso.rs Prenošenje lažnih vijesti; Ispravljeno; Kutaknet Prenošenje lažnih vijesti; Srbija24 Prenošenje lažnih vijesti; Dijaspora.news Prenošenje lažnih vijesti;

Na poluanonimnom tuzlanskom portalu “Regional” 24.9.2019. godine objavljen je članak pod naslovom: 

NEKRŠTENIM LJUDIMA I ATEISTIMA ZABRANJEN ULAZAK U RS: Krivično će da gone sve koji ne poštuju ODLUKU

Članak koji slijedi nakon ovakvog naslova govori o sadržaju dokumenta, ali ne i o njegovom porijeklu. Naime, riječ je o navodnom “upozorenju” koje je istovremeno i “odluka” o provođenju gorespomenute zabrane.

Jugoslovenski pokret za za zaštitu pravoslavlja i hrišćanstva “Časni krst”, na osnovu člana 127/18 Javnog zakona RS jednoglasno je donio odluku kojom se brani prilazak svim nevjernicima svetoj zemlji, Republici Srpskoj. (...)

Autor/ica objavljenog članka dalje utvrđuje da ne postoji spomenuti zakon na koji se “odluka” poziva, no to nije bilo dovoljno za sumnju u autentičnost dokumenta. 

Iako je ovo očigledno neki njima znani zakon, Ustav RS-a, tačnije u Članu 21 se navodi “Građani se mogu slobodno kretati, nastanjivati i boraviti na teritoriji Republike, slobodno napuštati tu teritoriju i na nju se slobodno vraćati. Zakonom se mogu uvesti ograničenja kretanja samo ako je to neophodno radi vođenja krivičnog postupka ili radi zaštite bezbjednosti i zdravlja ljudi. Nikakva ograničenja iz političkih razloga ne mogu biti ustanovljena.” 
Zabrane koje je “Časni Krst” naveo su dovoljan materijal da se uključi i Republičko tužilaštvo, kao i MUP RS-a.

Kontaktirali smo redakciju portala “Regional” sa upitom odakle su dobili/preuzeli dokument, ali do objave ove analize nismo dobili odgovor.

Dan nakon što je članak objavio “Regional”, isti se pojavio i na portalu “Espreso”, odakle su ga preuzeli “Dijaspora News” i “KutakNet”. 

ATEISTIMA ZABRANJEN ULAZ U REPUBLIKU SRPSKU! Časni krst zavodi red u Srpskoj, LJUDI SE KRSTE ZBOG GLUPOSTI! (Espreso)

O porijeklu dokumenta

Najranije pojavljivanje dokumenta na Internetu bilježimo na Twitteru, a 18 minuta kasnije objavljen je  članak na portalu “Regional”. U komunikaciji sa tviterašom koji je objavio sliku, saznali smo da je ista potekla iz grupne Viber prepiske.

O sadržaju dokumenta

Na početku dokumenta stoji da je “Odluku” donio “Jugoslovenski pokret za zaštitu pravoslavlja i hrišćanstva ‘Časni krst’”, dok u potpisu stoji “Udruženje Verskih Građana ‘Časni Krst’”. Ipak, u Zbirnom e-registru udruženja i fondacija u BiH, ne postoji ni jedna organizacija sa ovakvim verzijama naziva. Također, iako stoji da je dokument napravljen u Bratuncu 20.9.2019. godine, na vidljivom dijelu pečata kojim je ovjeren potpis stoji “Notary Services”, dok preko sredine piše “State of Georgia”. U tekstu obrazloženja je dalje naveden i izmišljeni citat apostola Pavla u kojem se navodno kaže: "čojstvo i junaštvo Srbina mora da se čuva jedino verom u pravoslavlje". 

Članak na portalu “Regional” nastao je na osnovu dokumenta nepotvrđene autentičnosti koje je izdalo nepostojeće udruženje, te će zbog toga dobiti ocjenu lažna vijest

Objave na portalu “Espreso” te sva ostala prenošenja, bit će biti ocijenjena kao prenošenje lažne vijesti

Napomena: 22.01.2021.

Nakon objave naše analize, portal Espreso objavio je ispravke u članku zbog čega dobija i ocjenu ispravljeno. 

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Biljana Livančić-Milić Objavljeno: 07. 10. 2019 | Zadnji put osvježeno: prije 1 mjesec

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Bill Gates nije govorio o “depopulizaciji putem prisilne vakcinacije” kao rješenju za klimatske promjene

Fotografija naslovne stranice starog “zavjerološkog” časopisa stigla je i d...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere
Lažna vijest
Od anonimnog izvora do lažne vijesti: Haris Silajdžić ne osniva novu stranku

Portal Slobodna Bosna objavio je da Haris Silajdžić osniva novu političku s...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Ispravljeno
Lažna vijest
PCR testovi opet meta neukih teoretičara zavjere

Dezinformacije o PCR testovima se od samog početka pandemije šire medijskim...

Lažna vijest Pseudonauka Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me