ATV i matematika: 4.7 je duplo više od 2.9 milijardi KM

“Alternativna televizija” tvrdi da je spoljni dug Federacije BiH duplo veći od duga Republike Srpske, iako iz priloženih brojki vidimo da to nije tako.

Ocijenjeni članci
Alternativna televizija Lažna vijest; Manipulisanje činjenicama; Info Bijeljina Prenošenje lažnih vijesti; Manipulisanje činjenicama; Cafe Prenošenje lažnih vijesti; Manipulisanje činjenicama; Glas Srpske Prenošenje lažnih vijesti; Manipulisanje činjenicama; Fresh press Prenošenje lažnih vijesti; Manipulisanje činjenicama; Poslovni dnevnik Prenošenje lažnih vijesti; Manipulisanje činjenicama;

[1]„Spoljni dug Federacije duplo veći od duga Srpske“

Autor članka poziva se na dokument Ministarstva finansija i trezora BiH pod naslovom „Informacija o stanju javne zaduženosti Bosne i Hercegovine zaključeno s danom 31.12.2017“. Međutim, u samom članku se nigdje ne navodi koliki je ustvari vanjski dug entiteta, odnosno osnov za tvrdnju iz naslova.

„Ko se u BiH najviše zadužuje pokazuju i zvanični podaci Ministarstva finansija i trezora BIH. Samo prošle godine spoljni dug Federacije BIH bio je duplo veći od duga Srpske, dok je dio milionskog kolača otišao i u Brčko Distrikt.“

Zanimljivo je i da su konkretne brojke o zaduženosti oba entiteta prikazane u prilogu Centralnih vijesti ove televizije čiji je snimak priložen u članku, a gdje je informacija prvi put i plasirana. Na osnovu priloga nastao je članak, međutim u njemu nema svih detalja iz samog priloga:

Tokom priloga u vijestima predstavljeno je kako dug Federacije iznosi 4.707,69 miliona, a dug Republike Srpske 2.903,14 miliona KM.

U dokumentu na koji se i sam autor poziva, jasno je vidljivo da ni iznesene cifre o zaduženosti nisu tačne.

Tamo stoji da je dug Federacije BiH 4.786,92 miliona maraka, a dug Republike Srpske 2.954,12 miliona maraka.

Podaci koje je iznijela “ATV” ustvari su državni dug podijeljen po entitetima, međutim u cjelokupne entitetske dugove nisu uračunali i drugu stavku u tabeli - pojedinačni entitetski dugovi. Iz razloga što su pogrešno predstavljeni dugovi dva entiteta, članak dobija ocjenu manipulacija činjenicama.

Međutim, ni prema podacima koje je iznijela “ATV”, a ni prema zvaničnim podacima na koje se članak poziva, zaduženost Federacije BiH nije ni blizu dvostruko veća od zaduženosti Republike Srpske.

Upravo zbog netačne tvrdnje da je dug Federacije dvostruko veći od duga Republike Srpske, čak i prema netačnim podacima koji su izneseni u članku, članak ocjenjujemo kao lažnu vijest.

Članci na svim portalima koji su prenijeli ovu vijest ocijenjeni su kao manipulacija činjenicama i prenošenje lažne vijesti.

ATV?

Redakcija "Raskrinkavanja" obratila se Alternativnoj televiziji sa upitom, međutim do trenutka objavljivanja ove analize, nismo dobili odgovor. 

(Raskrinkavanje.ba)

Footnotes

  1. ^ Citat: "ATV"
Autor: Emir Zulejhić Objavljeno: 27. 06. 2018 | Zadnji put osvježeno: prije 2 godine

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Nije tačno da PCR testovi ne mogu razlikovati SARS-CoV od drugih virusnih infekcija

Iako je PCR test dokazano najpouzdaniji test za otkrivanje zaraze virusom S...

Lažna vijest
Lažna vijest
Ne, Coca-Cola ne organizuje nagradnu igru sa posuđem

Facebookom se dijeli poziv za učešće u nagradnoj igri u kojoj navodno koris...

Lažna vijest
Lažna vijest
Lažna vijest o smrti Radovana Karadžića

Na anonimnom portalu “Krvavi Balkan” objavljen je članak u kojem stoji info...

Lažna vijest
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me