Australija ne usvaja zakon koji će braniti ljudima da sami uzgajaju hranu

Korisnici/e društvenih mreža dijele objave u kojima se netačno tvrdi da Australija usvaja zakon prema kojem će uzgoj sopstvene hrane, to jest biljaka i životinja, biti zabranjen u ovoj zemlji.

Foto: kirahoffmann/Pixabay

Društvenim mrežama dijeli se tvrdnja da Australija usvaja zakon koji će spriječiti ljude da sami uzgajaju hranu. Na Telegram kanalu QAnon Srbija 8. maja 2022. objavljena je fotografija premijera australske države Viktorija Daniela Andrewsa, sa sljedećim tekstom:

U budućnosti više nećemo moći sami da gajimo ni svoju hranu!?
Viktorija, Australija, 5. maj 2022. godine. Premijer Den Endruz usvaja zakon koji zabranjuje ljudima da sami uzgajaju hranu. Predlog zakona o izmenama i dopunama zakona o poljoprivredi iz 2022. godine prošao je drugo čitanje u Skupštini. Kao razlog promena navodi se biobezbednost.

Na Facebooku se identične tvrdnje objavljuju mahom na privatnim profilima, i to najčešće u formi screenshota s Telegram grupe QAnon-Srbija.

Šta su činjenice?

Tvrdnju da je premijer Australije odobrio zakon prema kojem će uzgoj sopstvene hrane biti zabranjen provjeravao je naš partnerski portal Istinomer iz Srbije. Navod o zabrani uzgoja hrane potekao je, kako navodi Istinomer, s Twitter naloga Apex World News.

U analizi objavljenoj 9.5.2022. godine Istinomer navodi da se u izmjenama australskog zakona o poljoprivredi nigdje ne navodi zabrana uzgoja hrane niti se takva opcija predviđa u bilo kojem obliku.

Ono što je novina u zakonu jeste da će ovlaštena službena lica moći bez naloga da pretraže lokacije za koje vjeruju da se koriste u nedozvoljene svrhe.

(...)Ne samo da zakon još uvek nije usvojen, već se ovde radi o pogrešno izvedenom zaključku - to što nadležni imaju ovlašćenja da bez naloga pretražuju farmerske posede, ne znači da se farmerski posedi ukidaju. Upravo je suprotno.
U samim izmenama ovog zakona o poljoprivredi koji se može naći ovde, nigde ne stoji da je ljudima zabranjeno da na svojim posedima uzgajaju biljke i životinje.
Ono što stoji, a što je uneto kao izmena starog zakona je sledeće:
„Ovlašćeni službenik može, u bilo koje vreme bez naloga, da pretraži bilo koju parcelu, korpu, torbu, kutiju ili posudu za bilo koju stvar za koju službenik osnovano veruje da se koristi za uvoz, čuvanje, trgovinu ili puštanje štetnih životinja ili korova u suprotnosti sa ovim aktom“, piše u izmenama zakona. (...)

Identične tvrdnje analizirao je i naš partnerski portal Raskrinkavanje iz Crne Gore te je takođe ustanovljeno da je riječ o netačnim navodima. Crnogorsko Raskrinkavanje u analizi objavljenoj 12.5.2022. godine navodi da vladin prijedlog nije stupio na snagu te da je cilj pružiti veću zaštitu farmerima.

(...) Vladin predlog još nije stupio na snagu već se nalazi na drugom čitanju u parlamentu  i u njemu se ne može naći informacija o navodnoj „zabrani uzgajanja hrane i da se kao razlog navodi biobezbjednost“.
Predsjednica Viktorijanske farmerske federacije (VFF), Ema Germano u decembru prošle godine je pozdravila novi predlog zakona, za koji je rekla da daje farmerima veću zaštitu u skladu sa planovima upravljanja biobezbjednošću (BMP) koji bi mogli da zahtijevaju saglasnost farmera prije ulaska na imanje. (...)

U obje analize navodi se i da je Federacija farmera države Viktorija svjesna netačnih navoda koji su se pojavili u vezi s novim prijedlogom izmjena zakona te su se iz ovog tijela oglasili saopštenjem u kojem se navodi da je riječ o netačnom tumačenju.

 (...) Iz Federacije farmera države Viktorija naveli su da su svesni dezinformacija koje kruže u vezi sa ovim izmenama zakona i da podržavaju i izmene koje se tiču biosigurnosti.
„Dezinformacija o zakonu sugeriše da će ovlašćeni službenik moći da pretresa bez naloga, bez saglasnosti i bez obaveze da se legitimiše. Federacija farmera veruje da ovo ne odražava tačno ovaj amandman i da se radi o pogrešnoj interpretaciji“, istakli su i dodali da se očekuju više informacija koje će pojasniti neke delove novog zakona.(...) Istinomer, 9. maj 2022. godine

Istinomer u svojoj analizi pojašnjava da zbog specifičnosti biljnog i životinjskog svijeta na australijskom kontinentu tamošnje vlasti imaju precizno razrađenu regulativu u pogledu zaštite autohtonih biljnih i životinjskih vrsta. Neke životinjske vrste klasifikovane su kao potencijalne štetočine koje se ne mogu slobodno ni uvoziti ni uzgajati kako se ne bi ugrožavale brojne autohtone vrste koje tamo postoje. 

(...)Na primer, kako se objašnjava na sajtu vlade Novog južnog Velsa, države u Australiji, od vremena kolonizacije su mnoge životinjske vrste dovedene u Australiju iz drugih zemalja - žabe, koze, jeleni, zečevi, svinje, mačke, psi i konji. Neke od njih - poput lisica i divljih mačaka - predstavljaju opasnost za postojeći prirodni balans ovog kontinenta.
„Mnoge autohtone životinje se suočavaju sa istrebljenjem ukoliko se uticaj uvezenih predatora ne kontroliše“, navodi se. (...)

Tvrdnje da poljoprivredni zakon zabranjuje Australijancima da uzgajaju svoju hranu analizirao je i portal AFP Provera činjenica te došao do istog zaključka.
 

Dakle, u Australiji ne postoji niti se usvaja zakon kojim će se zabraniti ljudima da uzgajaju svoju hranu. Riječ je o dopunama zakona kojim će se omogućiti efikasnija kontrola nad prostorima koji se koriste za uvoz, čuvanje, trgovinu ili puštanje štetnih životinja ili korova.

Shodno navedenim činjenicama, tvrdnju da se takav zakon usvaja u Australiji ocjenjujemo kao dezinformaciju.

(Raskrinkavanje.ba)

 

Autor: Mladen Lakić Objavljeno: 27. 05. 2022 | Zadnji put osvježeno: prije 3 sedmicu

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Od teorije zavjere do satire i nazad: Njemačka ne "obustavlja chemtrailse"

Satirični videosnimak iz 2016. godine o “obustavljanju chemtrailsa” u Njema...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere
Lažna vijest
Evropska unija nije rekla da na Twitteru ima “previše slobode govora” niti da treba angažovati više “cenzora”

Pojedini portali prenijeli su članak Financial Timesa, “ukrasivši” ga netač...

Lažna vijest Dezinformacija Manipulisanje činjenicama Klikbejt
Lažna vijest
Slike mesa s naljepnicama upozorenja ne prikazuju proizvode koji se prodaju u Australiji

Facebook korisnici/e dijelili/e su sliku na kojoj su prikazana pakovanja me...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me