Raskrinkavanje.ba

Avaz i RTRS udruženo protiv Mektića

Serija članaka u “Dnevnom avazu” posvećena državnom ministru sigurnosti Draganu Mektiću predstavlja knjiški primjer pristrasnog izvještavanja.

Od 22. do 31. maja, “Dnevni avaz” posvetio je Draganu Mektiću, državnom ministru sigurnosti devet članaka, od kojih je jedna kolumna a ostalih osam predstavljaju vijesti. Niti u jednom od tih članaka ne poštuje se pravilo druge strane, a izbor navoda objavljenih o Mektiću je vidno selektivan.

Prvi u nizu članaka, pod naslovom „Ministar (ne)sigurnosti: Od hapšenja krupnih riba ostale samo psovke na Twitteru“, praćen je dvominutnim videom, u kojem se navodi kako je Mektić „ministar sa najvećim brojem tužbi“, dok se s neistomišljenicima „obračunava“ putem socijalnih medija.

U tehničkom mandatu Dragan Mektić pažnju privlači na društvenim mrežama. Nakon Facebooka, prije mjesec otkrio je i čari Twittera. S političkim neistomišljenicima se obračunava svojim tvitovima, a koji često imaju vulgarnu konotaciju.

Na stranu netačan navodi – naime, Ustav i relevantni zakoni u BiH ne prepoznaju „tehnički mandat“ i svaka Vlada, u ovom slučaju Vijeće ministara, radi u punom mandatu sve dok ne bude zamijenjena drugom i novom – Mektićevi odgovori iskorišteni za video prilog su dekontekstualizirani. Dalje se navodi kako Mektić “nije donio nijedan zakon”:

Interesantan je podatak da u četverogodišnjem mandatu ministar Mektić nije uspio donijeti nijedan zakon koji se odnosi na sigurnost građana BiH.

Svako ministarstvo sa ministrom načelu predstavlja izvršni dio vlasti. Sa druge strane, parlament je taj koji donosi zakone i predstavlja zakonodavnu vlast. Vijeće minstara može upututi inicijativu ili prijedlog, tako da nije jasno kako je ministar Mektić mogao “donijeti” bilo kakav zakon.

Dvadesetpetog maja, Avaz je Mektiću posvetio tri članka:

 • „Ne laje cuko sela radi, nego zbog sebe: Zašto Mektić poziva na demonstracije pred Sudom, Tužilaštvom BiH i VSTV-om“

 • „Mektić nije obišao mjesta ubistava naših policajaca, a sada hoće demonstracije“

 • „Ministar sigurnosti BiH pogubio konce: Mektić poziva na proteste u Sarajevu“

Sva tri članka su (in)direktno povezani sa Mektićevim pozivom na proteste pred zgradom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) nakon afere „Potkivanje“. Članak pod naslovom „Ne laje cuko sela radi...“ zajedno sa prilogom, u potpunosti je preuzet prilog sa RTRS. Prilog i vijest govore o navodnim sumnjivim poslovima Ministarstva (i ministra) sigurnosti u okviru „projekta prekogranične saradnje BiH i Crne Gore“, odnosno navodne „pobune“ državnih službenika u ministarstvu. Jedini dokaz za tvrdnje iznesene u članku su navodi anonimnog i neimenovanog „izvora RTRS-a“.

Kako izvor RTRS navodi, trenutno je u toku saslušanje svjedoka koji su bili uključeni u realizaciju projekta prekogranične saradnje BiH i Crne Gore, kroz koju je Dragan Mektić sa svojim šefom kabineta Igorom Golijaninom nezakonito omogućio sklapanje ugovora sa jednom firmom iz Republike Srpske u iznosu od 200.000 eura.
Međutim, dešava se nešto što nisu mogli ni sanjati. Došlo je do tihe pobune službenika u Ministarstvu, tako da su, kako bi se zaustavilo nezakonito napredovanje probranih i onih koji su slijepo služili u Mektićevom mandatu, ADS je u žalbenom periodu primio na desetine žalbi, koje su već dovele do poništenja dijelova oglasa jer Mektić sada ima problem sastava komisije za provođenje oglasa - navodi izvor RTRS.

Ovakav kakav je, članak ne samo da ne zadovoljava osnovne profesionalne standarde (objašnjenje zašto je izvor anoniman, pružanje drugih dokaza osim izjave navodnog izvora, materijalni dokazi za navode) nego predstavlja i klevetu.

Za drugi članak, „Mektić nije obišao mjesta ubistava naših policajaca...“, utemeljen u cjelosti na Radončićevom intervjuu Senadu Hadžifejzoviću, moglo bi se reći da predstavlja svojevrsni predmet spina. Radončić naime kao profesionalni političar ima pravo da komentariše, pa i „spinuje“ poteze drugih političara. Ali “Dnevni avaz” kao profesionalni medij, ne može barem ne upražnjavajući „pravilo druge strane“ prenositi navode da je Mektićev poziv na proteste pred VSTV-om pokušaj da skrene pažnju sa krivičnih prijava protiv njega. Jer, to je ustvari ništa drugo nego skretanje pažnje sa afere „Potkivanje“.

Gospodin Mektić je ministar kojeg ja nikada nisam htio komentirati, ali sada hoću. Taj čovjek kao ministar sigurnosti nije otišao na lice mjesta kada su ubijena naša dvojica policajaca na Alipašinom Polju i nije otišao na lice mjesta gdje je ubijen policajac u Suhodolu. Nije htio pomjeriti, da ne kažem šta, da ode na lice mjesta, a sada hoće da bude pred VSTV-om. Gospodin Mektić ima realne krivične prijave. Imao sam ih i ja, mnogo teže, i vi znate da nikada kao ministar sigurnosti nisam htio da progovorim niti jednu ružnu riječ na tužioce, sudije, VSTV, itd.

U trećem članku svi navodi o Mektiću stoje u naslovu „Ministar sigurnosti BiH pogubio konce: Mektić poziva na proteste u Sarajevu“, dok se u članku nalazi samo sadržaj Mektićevog naloga na Twitteru. Zašto bi poziv na proteste značio da je bilo ko, uključujući i Mektića, „pogubio konce“ “Avaz” nije objasnio.

Četvrti u nizu članaka, objavljen 26. maja, je zapravo „follow up“ Radončićevog intervjua u formi polemičkog „komentara“ članka objavljenog u “Slobodnoj Bosni”.

POLITIČKA ANALIZA Portparol pravosudne hobotnice opet 'prosvirao': Zašto propali Avdić udara Radončića, a brani Mektića

Članak obiluje mišljenjima i stavovima predstavljenim kao činjenice, ali se Mektićem bavi taman onoliko koliko i novinarskom konkurencijom Avazu.

Urednik propale „Slobodne Bosne“, po principu akcije „Selefije“, kada su potpuno nepotrebno probali ukaljati ime poznatog novinara Mate Đakovića, sada iz istog centra pokušava uplašiti sve one koji se ne slažu s pokušajima nepotističko-političkih struktura da ponovo preuzmu pravosuđe BiH. Nije nikakva tajna - Mektić je s tim „patriotima“ član istog klana.

Naredni dan, 27. maj donio je dva članka o Mektiću: „Ko to tamo tvita: Politički klovn naspram kolega iz regiona“ i „Mektića optužuju za zapošljavanje porodice, diskriminaciju Bošnjaka u Ministarstvu sigurnosti, igre s maloljetnicama...“
I pored toga što se barem u jednom od ova dva članka radi o vrlo ozbiljnim navodima, nije ponuđeno ništa u obliku dokaza za bilo koji od njih.

Osnov za tvrdnje u naslovu je „pismo“ anonimnih službenika.

Uposlenici Ministarstva sigurnosti BiH uputili su „Avazu“ pismo u kojem teško optužuju ministra Dragana Mektića za nepotizam, diskriminaciju Bošnjaka, kao i da ništa nije poduzeo po pitanju postrojavanja četnika u Višegradu.

Ni u samom članku nije ponuđeno ništa više, osim navodnog faksimila pisma, ustvari bijelog lista papira sa ispisanim tekstom, bez bilo kakvog dokaza o porijeklu dokumenta. S obzirom na težinu navoda iznesenih u članku, barem dokazi i informacije o porijeklu dokumenta na koji Avaz tvrdi da se poziva bi bili minimum.

Posljednji u nizu od osam članaka objavljen je 29. maja, pod naslovom:

Mektić demantirao sam sebe: Tvrdi da nije organizator protesta, ali će doći.

Na stranu, za trenutak, semantičko cjepidlačenje, odnosno da li je onaj koji poziva na protest obavezno i organizator protesta, u samom članku ne postoji ništa što bi pokazalo da je Mektić „demantovao“ sam sebe. Riječ je ustvari o djelomičnom transkriptu njegovog intervjua za “N1” televiziju, u kojem Mektić objašnjava kako ne postoji formalna organizacija i organizator protesta pred sjedištem VTSV-a.

Da budem iskren, nisam se bavio organizacijom skupa, koliko imam informaciju, dolazi do spontanih okupljanja građana ispred VSTV-a, ja ću se priključiti svakom okupljanju građana i insistirati da to bude u skladu sa zakonom. Ovo je spontano, ali ja ću se svakako pojaviti na tom skupu - kazao je Mektić.

Drugim riječima, ovakva izjava ne pruža nikakav osnov za ovakav naslov članka.

Posljednjeg dana mjeseca maja, akicji diskreditacije Dragana Mektića priključio se i Bakir Hadžiomerović. On trenutno u svojoj online video kolumni “60 sekundi” komentariše političke događaje. Ovako je komentarisao aferu “Potkivanje” i Mektićev poziv na proteste:

Omiljeni ministar nedavno se prikačio na društvene mreže. Odatle psuje, provocira, vrijeđa, općenito, pravi svinjarije nespojive sa funkcijom koju obavlja. Nanijetio je organizirati i proteste protiv hronično očajnog bh. pravosuđa.
Ne znam da li je uopšte važno za ovu priču, ali realno nisam poštovalac Milana Tegeltije. Rekao bih da je tip mutan k'o Vardar. Osim toga, stajlingom neodoljivo podsjeća na krotitelja lavova u cirkusu.
Baška, dakle, grozno stanje u pravosuđu, međutim, iskreno se pitam kako je došlo do toga da Mektićeve današnje fanove ne zanima odgovor na važno pitanje: Ko je poubijao i protjerao prnjavorske Bošnjake i Hrvate upravo u vrijeme kada je takozvani pravednik bio važna policijska čivija u tom gradiću? Među brojnim počinjenim zvjerstvima, Momčilo Krajišnik pravosnažno je osuđen i zbog ratnih zločina u Mektićevom Prnjavoru. Da li je Mektić, živo me zanima, nešto konkretno poduzeo da zaštiti nevine žrtve, zlikovce da uhapsi? I zašto nije?

Definicija pristrasnog izvještavanja je favoriziranje navoda, stavova i zaključaka koji odgovaraju određenom narativu, često ne poštujući pravilo kontaktiranja druge strane kada se radi o tvrdnjama koje su štetne po nečiji ugled, ili koje određene aktera prikazuju u negativnom svjetlu. U ovom slučaju, bez sumnje, to je i jedna moguća ocjena za Avazovo izvještavanje o Draganu Mektiću.

Svi članci u ovoj analizi će dobiti i ocjenu spin, obzirom da optužbama za različite stvari i širenjem negativne slike o Mektiću, “Avaz” zapravo skreće pažnju sa navoda o korupciji u pravosudnim institucijama u BiH.

S obzirom na to da je emisija “60 sekundi” zapravo kolumna, neće biti ocijenjena u ovoj analizi.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Spin 26.05.2019

Avaz: Zašto propali Avdić udara Radončića, a brani Mektića

Pravo na demonstracije i neometano okupljanje je neotuđivo i to je sredstvo koje je shvatljivo kada su u pitanju inicijatori u liku oštećenih porodica...

 • Spin
 • Pristrasno izvještavanje
Spin 25.05.2019

Avaz: Mektić nije obišao mjesta ubistava naših policajaca, a sada hoće demonstracije

Čak i kada sam bio u pritvoru, a „Zelene beretke“ su tražile proteste, rekao sam: „Ne, sve mora da se riješi u institucijama sistema“, podsjetio je Ra...

 • Spin
 • Pristrasno izvještavanje
Spin 25.05.2019

Avaz: Ne laje cuko sela radi, nego zbog sebe: Zašto Mektić poziva na demonstracije pred Sudom, Tužilaštvom BiH i VSTV-om

Rekorder po broju krivičnih prijava u svom radu

 • Spin
 • Pristrasno izvještavanje
Spin 25.05.2019

Avaz: Ministar sigurnosti BiH pogubio konce: Mektić poziva na proteste u Sarajevu

Odgovor na aferu "Potkivanje"

 • Spin
 • Pristrasno izvještavanje
Spin 22.05.2019

Avaz: Ministar (ne)sigurnosti: Od hapšenja krupnih riba ostale samo psovke na Twitteru

Bez ijednog zakona tokom cijelog mandata

 • Spin
 • Pristrasno izvještavanje
Spin 29.05.2019

Avaz: Mektić demantirao sam sebe: Tvrdi da nije organizator protesta, ali će doći

MINISTAR (NE)SIGURNOSTI Zaboravio na svoj tvit

 • Spin
 • Pristrasno izvještavanje
Spin 27.05.2019

Avaz: Ko to tamo tvita: Politički klovn naspram kolega iz regiona

Obraćanje javne ličnosti mora biti promišljeno

 • Spin
 • Pristrasno izvještavanje
Spin 27.05.2019

Avaz: Mektića optužuju za zapošljavanje porodice, diskriminaciju Bošnjaka u Ministarstvu sigurnosti, igre s maloljetnicama...

Kako su se u Ministarstvu preko noći pojavili novi službenici, supruga od Mektićevog pratioca Svetlana Š., zatim supruga SDS-ovog funkcionera iz Istoč...

 • Spin
 • Pristrasno izvještavanje