Raskrinkavanje.ba

Avaz piše o "pobuni" zbog Džeke bez ikakvog osnova

Mediji pišu kako će Edin Džeko najvjerovatnije preći u engleski "Chelsea". Iako je sve je uvijek nezvanično, “Avaz” je izvijestio o “mogućoj pobuni” u svlačionici ovog engleskog kluba povodom dolaska našeg reprezentativca.

Pretragom smo ustanovili da je članak zapravo pogrešna interpretacija članka britanskog “Independent”-a.

Avaz” je 24. januara objavio članak sa naslovom:

Pobuna u svlačionici: Četiri zvijezde Čelzija protiv dolaska Džeke u London

U članku se govori o tome da bi "mogla izbiti pobuna", iako u naslovu stoji da se "četiri zvijezde protive" dolasku Džeke:

Ukoliko Edin Džeko potpiše za Čelzi, u svlačionici na Stamford bridžu mogla bi izbiti prava pobuna igrača.
Nekadašnji napadač Mančester sitija nalazi se nadomak povratka u Premier ligu Engleske, a Čelzi je spreman zbog Džeke prekršiti klupska pravila o transferima.
Džeko je zahtijevao od Čelzija ugovor na tri godine, što se kosi sa politikom kluba da se igračima starijim od 30 godina ugovori daju na godinu dana, uz opciju produživanja na još jednu godinu.
U ovom trenutku u svlačionici Čelzija ne postoji niti jedan igrač stariji od 30 godina koji ima višegodišnji ugovor sa londonskom ekipom.
Zvijezde kluba sa Stamford bridža, poput Gerija Kejhila (Gary Cahill), Seska (Cesc) Fabregasa, Pedra i Davida Luiza mogli bi se pobuniti što je Čelzi izašao u susret Džeki, ali ne i njima, a to im se sigurno neće svidjeti, navodi Independent britanski mediji.
Kako piše ugledni britanski Independent, Čelzi je Džeki ponudio ugovor na dvije i po godine, sa sedmičnom platom u visini od 100.000 funti, a njegov dolazak u London, tvrde engelski mediji, mogao bi izazvati pobunu u svlačionici.

 

Kao što je navedeno u samom tekstu članka, izvor ove vijesti je britanski “Independent”.

U članku objavljenom na ovom britanskom portalu navodi se da je potpisivanje Džekinog ugovora nešto komplikovanije iz razloga što zahtijeva ugovor duži od jedne godine, što u ovom klubu inače ne nude igračima starijim od 30 godina.

Navodi se da je Džeki ponuđen ugovor od dvije i po godine, iako je politika kluba limitirati starije igrače od 30 godina jednogodišnjim ugovorom.

“Cesc Fabregas, Gary Cahill, David Luiz i Pedro su stariji od 30 godina i imaju ugovore koji ističu za 18 mjeseci. Fabregas je prioritet i imati će 32 kada mu istekne ugovor, ali Džekin ugovor bi mogao signalizirati popuštanje po tom pitanju.”

Čitanjem originalnog članka dolazimo do zaključka da “pobuna u svlačionici” najavljena u naslovu uopće ne postoji, niti se iko protivi dolasku Edina Džeke u ovaj klub.

U samom “Avazovom” tekstu se navodi da su u pitanju špekulacije, ali je tvrdnja u naslovu predstavljena kao činjenica, zbog čega ovaj članak ocjenjujemo kao klikbejt.

Pogledajte originalne članke
Klikbejt 24.01.2018

Avaz: Pobuna u svlačionici: Četiri zvijezde Čelzija protiv dolaska Džeke u London

Ukoliko Edin Džeko potpiše za Čelzi, u svlačionici na Stamford bridžu mogla bi izbiti prava pobuna igrača.

  • Klikbejt