Raskrinkavanje.ba

“Avazove” lažne vijesti o migrantima u Sarajevu

Ova analiza je označena kao: Razabiranje Preko margine

“Avaz” je objavio članak u kojemu je “naguravanje” oko podjele porcija hrane predstavio kao dokaz navodnog nasilničkog i kriminalnog ponašanja migranata.

Portal “Avaz” je 6. maja objavio članak u kojem iznosi ozbiljne optužbe na račun migranata u Sarajevu, uključujući i to da među njima “ima droge” - što nam je MUP KS demantovao.

Senzacionalistički naslov je bio više nego dovoljan da privuče pažnju čitalaštva.  

[1]Dramatično u centru Sarajeva: Migranti tuku i pljačkaju

Ovim Avazovim člankom detaljno su se pozabavile kolege sa portala “Analiziraj” u tekstu autora Aleksandra Brezara, naslovljenom “Kako su izbjeglice i imigranti postali rulja”, čije najvažnije dijelove prenosimo uz dozvolu autora:

[2]Već u samom naslovu, autor ili autorica S. Kurt kod čitaoca stvara osjećaj straha koji je, pokazat će se, potpuno neosnovan. Tekst je odmah nakon naslova ilustrovan fotografijom izbjeglica i imigranata, pretežno mlađih muškaraca tamnije puti, kako od bijelca u sredini fotografije uzimaju predmet ili predmete zaklonjene tijelima, pa se na prvi pogled, a nakon pročitanog naslova i nadnaslova “Na licu mjesta” čini da svjedočimo činu nasilja. (...)

Fotografije koje je napravio fotoreporter sa lica mjesta zaista oslikavaju tešku situaciju, ali ne zbog “droge i nasilja”:

[3]Dalje u tekstu autor navodi da je fotoreporter Avaza prisustvovao nasrtaju i otimanju novčanika od neimenovanog stranca, te se detaljno opisuje scena nasilja gdje “rulja” prati “stranca” nakon otimanja novčanika i galame “nekih pola kilometra” do tramvajske stanice Baščaršija, kada, po navodima autora, domaći momci “rastjeruju migrante”. Već tu imamo problematičnu faktografsku grešku, jer od parka kod Vijećnice do stanice Baščaršija nema “nekih pola kilometra”. Također, fotografije kojima je tekst ilustrovan, kada se analizira čitava galerija, osim dramatičnog efekta okruženog neimenovanog čovjeka u sredini kadra, ne ukazuju na to da se radilo o napadu. Na fotografijama od 5 do 16 postaje jasno da se radi o poprilično normalnom razgovoru. Daljim pregledom sadržaja fotografija, muškarac u sivo-ljubičastoj jakni s lijeve strane čovjeka u sredini oko kojeg su okupljeni imigranti u prvom je planu fotografija 14 i 15, na kojima se vidi kako od osobe koja dijeli hranu traži dvije porcije, pa bi se dalo zaključiti da su “dramatične” fotografije nastale tokom podjele obroka. Istinu, ipak, znaju samo autor i fotoreporter, ali ovakve fotografije definitivno nisu dokaz tvrdnjama na samom početku teksta, te uz faktografsku grešku i senzacionalistički rječnik dovode u pitanje istinitost navedenog.

Na udaru Avazovog članka našli su se i volonteri koji su tu da pomognu.

[4]Kada volonterku Denisu, koja je navodno došla iz Njemačke i voli medijima pričati da od jutra do mraka pravi sendviče, pitamo zašto nije zaštitila stranca koji je bio napadnut, vrlo drsko nam kaže:
- Pa šta im ja tu mogu!
(...)
Na klupi sjedi jedna grupica, oni se čine kao najglasniji, ali u jednom momentu počinje ponovo problem. Tuča, sijevaju pesnice.... Jedan od volontera, koji s Denisom radi, sjedi mirno na zidiću i pita nas zašto ne sprečavamo tuču.

Iako ne postoji nikakav razlog da jedna volonterka zaustavlja kriminalne radnje, članak je tu dužnost indirektno stavio njoj na teret:

[5]I ostatak teksta obiluje redom vrlo upitnim implikacijama, konstatacijama i sudovima, što definitivno ne potpada pod kategoriju objektivnog izvještavanja. Primjera radi, autor/ica teksta sebi dozvoljava da sagovornicu volonterku imenuje samo kao “Denisa”, i spekuliše istinitošću njene izjave da je došla iz Njemačke umetnuvši riječ “navodno” bez prijeke potrebe. Dalje, kvalificira njenu funkciju opisom da “voli medijima pričati da od jutra do mraka pravi sendviče”, te karakteriše njen odgovor na pitanje zašto nije zaštitila napadnutog stranca kao “drzak”. Samim tim, autor/ica dovodi u pitanje legitimitet volonterke bez ikakvih konkretnih dokaza da navedena osoba nije tu u funkciji u kojoj tvrdi da jeste, te stvara prostor za negativni sud i kod čitaoca samo na osnovu vlastitog mišljenja.

Tekst nam nudi i podnaslov koji kaže da “Ima droge”, a koji temelje na izjavi neimenovane komšinice, koja je, opet, informaciju dobila od neimenovanih “mlađih”:

[6](...) Kažu mi ovi mlađi da ima i droge.

“Analiziraj” o tome piše sljedeće:

[7]A ove tvrdnje su lako provjerljive. Tako smo osmog maja kontaktirali glasnogovornicu MUP-a Kantona Sarajevo Suvadu Kuldiju, koja je demantovala navode iz teksta. U međuvremenu, Dnevni avaz je istog jutra u svom printanom izdanju objavio tekst naslova “Kod migranata pronađeni 15.000 eura, opijum, spid…” autora/ice E. Trako, po kojem su inspektori MUP-a KS “u nedavnoj akciji” u istom parku pronašli navedene opijate “kod Afganistanaca i Pakistanaca”. Glasnogovornica MUP-a KS je ove navode također negirala, pojasnivši da nikakve akcije, bilo iz Odjeljenja za borbu protiv zloupotrebe opojnih droga ili Policijske uprave Stari Grad, nije bilo. Kuldija je također pojasnila da su jedini fizički sukobi oni među samim izbjeglicama i imigrantima, jer se radi o ljudima iz različitih država, pa povremeno dođe do međusobnih konflikata, kao i u vrijeme podjele obroka, jer su količine hrane nedovoljne za broj prisutnih izbjeglica i imigranata, ali da svejedno ne postoji niti jedna prijava policiji. Također, još jedan navod iz teksta od šestog maja pao je u vodu jer se tvrdilo da se parkom tek povremeno patrolira, dok je informacija iz MUP-a KS da u parku postoji konstantno fizičko prisustvo policije, te da je formiran i policijski punkt na licu mjesta.

Identične informacije od policije smo i sami dobili kada smo tražili komentar na “Avazove” tvrdnje. Pored toga što nam je Odjel za odnose sa javnošću Ureda policijskog komesara  MUP-a KS je potvrdili da nikakva droga nije pronađena kod ljudi koji, silom prilika, borave u parku kod Vijećnice, rečeno nam je također da im niko nije prijavio ni bilo kakvu krađu - novčanika, ili bilo čega drugog.

Članak objavljen u “Avazu” ocjenjujmo kao lažnu vijest i pristrasno izvještavanje.

(Raskrinkavanje.ba)

 

Footnotes

  1. ^ Avaz.ba
  2. ^ Analiziraj.ba
  3. ^ Analiziraj.ba
  4. ^ Analiziraj.ba
  5. ^ Analiziraj.ba
  6. ^ Avaz.ba
  7. ^ Analiziraj.ba
Pogledajte originalne članke
Pristrasno izvještavanje 06.05.2018

Avaz: Dramatično u centru Sarajeva: Migranti tuku i pljačkaju

Park prekoputa sarajevske Vijećnice, koji je već nekoliko mjeseci šatorsko naselje u kojem su se smjestili migranti s Istoka, polako postaje opasnost,...

  • Pristrasno izvještavanje
  • Lažna vijest