Bajram ove godine nije “prvi put” službeni praznik u New Yorku

Brojni mediji prenijeli su vijest da je ove godine Bajram prvi put službeni praznik u New Yorku. Ovaj je praznik, međutim, u gradu New Yorku već nekoliko godina priznat kao datum kada učenici državnih škola nemaju nastavu, ali to i dalje nije slučaj u cijeloj saveznoj državi.

Na portalu Senzor 6.5.2021. godine objavljen je članak autorice Azre Ahmic, u kojem se tvrdi da je ove godine Bajram prvi put u historiji New Yorka službeni praznik. Članak je objavljen sa sljedećim naslovom:

Prvi put u historiji Njujorka Bajram je službeni praznik

Članak se poziva na Facebook status Amre Sabic El-Rayess.

Doktorica Amra Šabić El-Rayess podijelila je sa svojim pratiocima zanimljivu vijest. Naime, prvi put je u Njujorku Bajram uvršten kao oficijelni praznik.

“Od ove godine je po prvi put u školi moje djece, u Njujorku, oficijalno i Bajram praznik i nema nastave – jedna fantastična promjena i pomak naprijed ka prepoznavanju muslimana u SAD-u kao populacije koja zaslužuje jednak tretman i poštovanje kao i sve druge religijske grupe u ovoj bogatoj i šarolikoj zemlji”, napisala je Amra.

Ovaj članak su prenijeli sljedeći portali: Islam press, Tutinske novine, Ilijas(.net), Blic News, Cazin(.net), Haberhana, Iskra islama i Prozorski. Svi portali, osim Blic Newsa i Ilijasa (.net), kao izvor su naveli Senzor.

Šta su činjenice?

Bosanska autorica i profesorica sa adresom u New Yorku Amra Sabic-El-Rayess je 5.5.2021. godine objavila Facebook status u kojem navodi: 

Od ove godine je po prvi put u skoli moje djece, u Njujorku, oficijalno i Bajram praznik i nema nastave - jedna fantasticna promjena i pomak naprijed ka prepoznavanju Muslimana u SAD-u kao populacije koja zasluzuje jednak tretman i postovanje kao i sve druge religijske grupe u ovoj bogatoj i sarolikoj zemlji.


Sabic-El-Rayess u statusu piše o školi koju pohađaju njena djeca, te iz ličnog iskustva tvrdi da je Bajram u toj školi prvi put i službeno praznik na koji nema nastave. Kako je objasnila u komentaru na drugi status, radi se o privatnoj školi. 

Iz dokumenta “Državna regulacija privatnih škola” američkog Ministarstva obrazovanja može se zaključiti da privatne škole u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) imaju pravo da odrede vlastite školske kalendare, s obzirom na to da su upute za školsku godinu nespecifične i ostavlja se sloboda da škole odrede svoje vlastite kalendare. Kako se vidi na web stranici koja sadrži školske kalendare svih javnih škola u saveznoj državi New York, većina ih nema Bajram kao neradni dan u školskoj 2020/2021. godini. Razlike u školskim kalendarima u istoj saveznoj državi moguće su jer se većina bitnih odluka koje utječu na javno obrazovanje donosi na lokalnom nivou.

Dakle, Bajram nije uvršten u službene praznike u svim školama u državi New York. Bajram, ipak, jeste službeni praznik u javnim školama u gradu New Yorku. Međutim, ovo nije “prvi put u historiji New Yorka” da je Bajram službeni praznik, kako se tvrdi u analiziranim člancima. Kako se navodi u članku Guardiana od 4.3.2015. godine, oba Bajrama (Ramazanski i Kurban-bajram, odnosno Eid al-Adha i Eid al-Fitr) te su godine dodati u službeni kalendar praznika javnog školskog sistema grada New Yorka za 2016. godinu. 

Škole u New Yorku dodale su u svoj kalendar za službene slobodne dane dva muslimanska praznika, izjavio je gradonačelnik Bill de Blasio.

Sve javne škole u najvećem američkom sistemu bit će zatvorene za Ramazanski bajram počevši od 2016, rekao je De Blasio u izjavi. Više od milion djece obrazuje se kroz školski sistem grada New Yorka, najveći u SAD-u.

“Danas ćemo objaviti dodavanje Ramazanskog i Kurban-bajrama u raspored praznika u @NYCSchools, što je promjena koja prepoznaje raznolikost našeg grada”, napisao je gradonačelnik u tweetu.

Kao što je navedeno u članku Guardiana, ova odredba odnosi se na javne škole, a na službenoj stranici javnog školskog sistema u gradu New Yorku može se vidjeti da je odredba na snazi i ove godine. Škole nisu bile zatvorene za Bajram 2020. godine, budući da je praznik bio tokom vikenda, ali se iz kalendara za 2019, 2018, 2017. i 2016. vidi da su tih godina škole bile zatvorene za Bajrame koji nisu padali na vikend. 

Dakle, Bajram nije službeni praznik u svim javnim školama u saveznoj državi New York. U gradu New Yorku jeste, ali školska 2020/2021. godina nije prva u kojoj nije bilo nastave na ovaj muslimanski praznik. Stoga tvrdnji da je prvi put u historiji New Yorka Bajram službeni praznik, objavljenoj na portalu Senzor, dajemo ocjenu lažna vijest. Člancima portala koji su prenijeli ovu tvrdnju dajemo ocjenu prenošenje lažne vijesti.

Napomena

28.5.2021: Portal Cazin(.net) je nakon objave ove analize ispravio netačne navode u svom članku, zbog čega je članak ocijenjen i kao ispravljeno. 

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Maida Salkanović Objavljeno: 21. 05. 2021 | Zadnji put osvježeno: prije 2 godine

Posljednje objavljene analize

Analiza
Pregled sedmice: Negiranje državnosti, rat u Gazi i porijeklo “crnog petka”

U posljednjoj sedmici novembra bavili smo se netačnim navodima u vezi s Dan...

Teorija zavjere
Nema medikamenata za sterilizaciju u brzoj hrani

Teoretičari/ke zavjere koji šire izmišljene priče o “planovima elite” da dr...

Teorija zavjere
Dezinformacija
Protest ispred francuskog McDonald’sa nema veze s Gazom

Farmeri su nedavno istresli kamion stajskog đubriva ispred restorana McDona...

Dezinformacija
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me