Bakir i Sebija Izetbegović u Tešanjskoj 24a

Narod.ba objavio je nepotpisan članak u kojem se tvrdi da Bakir i Sebija Izetbegović sele u Tursku. Tvrdnja nije potkrijepljena nikakvim izvorima niti dokazima te je vijest ocijenjena kao "pristrasno izvještavanje".

„Radi sve većih pritisaka na Sebiju Izetbegović zbog katastrofalnog stanja u KCUS-u, ali i straha Bakira Izetbegovića od rezultata narednih izbora, najpoznatiji bračni par Bosne i Hercegovine polako, ali sigurno sprema kofere i planira napustiti BiH, tvrde izvori bliski Predsjedništvu SDA i Turskoj ambasadi.“

Autor/ka ničim ne potkrepljuje iznesenu tvrdnju o namjerama ili planovima bračnog para Izetbegović da napuste Bosnu i Hercegovinu.

U članku nema podataka o tome da li su Bakir ili Sebija Izetbegović kontaktirani za komentar, ne navode se izvori za ovu tvrdnju osim anonimnih "izvora bliskih predsjedništvu i ambasadi".  

Ko je narod.ba?

Vlasnik portala narod.ba je Vienna digital d.o.o., na čijoj stranici se navodi da joj je sjedište u Beču u Garnisongasse 3, 1090, u Odžaku na adresi Redže Porobića bb i u Sarajevu na adresi Tešanjska 24a. Na istoj adresi nalazi se redakcija Dnevnog avaza i sjedište Saveza za bolju budućnost.

Obratili smo se redakciji portala narod.ba sa upitom o izvorima ovih tvrdnji, te pitanjem da li su kontaktirali porodicu Izetbegović kako bi provjerili informacije prije objave.  

Odgovor portala narod.ba:

“Poštovani, zahvaljujemo se na upitu. izvor od kojeg smo dobili ovu informaciju želio je ostati anoniman. Shodno novinarskom kodeksu dužni smo štititi izvor informacija i nismo u mogućnosti otkriti identitet te osobe.

Više puta smo pokušavali dobiti press službu, ali nažalost nismo uspjeli uspostaviti kontakt. Moramo dodati da iz našeg iskustva, na ovu vrstu pitanja koja su vezana za privatni život bh.političara uglavnom ne dobijamo komentar. Poznato vam je da još od 2013. godine bh. mediji izvještavaju o kupovini velikog broja nekretnina bh. političara u Turskoj (npr. https://stage.cazin.net/vijesti-novi/vise-stotina-nekretnina-prodato-bh-drzavljanima-bosnjacka-elita-kupuje-vile-i-stanove-u-turskoj/) i do sada naš medij nije uspio dobiti komentar na ovu temu niti jednog političara.

S  poštovanjem,

Redakcija”

 

(Raskrinkavanje.ba)

 

 

Autor: Emir Zulejhić Objavljeno: 16. 11. 2017 | Zadnji put osvježeno: prije 4 godine

Posljednje objavljene analize

Analiza
Pregled sedmice: Netačne i opasne tvrdnje o tumorima, teorije zavjere i lažne nagradne igre

Tokom prethodne sedmice predmet naše pažnje bile su netačne tvrdnje o tumor...

Lažna vijest
Fotografija Ronalda s Kur’anom je fotošopirana

Na društvenim mrežama kruži fotošopirana fotografija fudbalera Cristiana Ro...

Lažna vijest
Lažna vijest
Snimak prikazuje vojnu opremu koja se iz Evrope vraća u SAD, ne obratno

Na društvenim mrežama dijeli se snimak koji navodno prikazuje vojnu opremu...

Lažna vijest
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me