Raskrinkavanje.ba

Bakir i Sebija Izetbegović u Tešanjskoj 24a

Narod.ba objavio je nepotpisan članak u kojem se tvrdi da Bakir i Sebija Izetbegović sele u Tursku. Tvrdnja nije potkrijepljena nikakvim izvorima niti dokazima te je vijest ocijenjena kao "pristrasno izvještavanje".

„Radi sve većih pritisaka na Sebiju Izetbegović zbog katastrofalnog stanja u KCUS-u, ali i straha Bakira Izetbegovića od rezultata narednih izbora, najpoznatiji bračni par Bosne i Hercegovine polako, ali sigurno sprema kofere i planira napustiti BiH, tvrde izvori bliski Predsjedništvu SDA i Turskoj ambasadi.“

Autor/ka ničim ne potkrepljuje iznesenu tvrdnju o namjerama ili planovima bračnog para Izetbegović da napuste Bosnu i Hercegovinu.

U članku nema podataka o tome da li su Bakir ili Sebija Izetbegović kontaktirani za komentar, ne navode se izvori za ovu tvrdnju osim anonimnih "izvora bliskih predsjedništvu i ambasadi".  

Ko je narod.ba?

Vlasnik portala narod.ba je Vienna digital d.o.o., na čijoj stranici se navodi da joj je sjedište u Beču u Garnisongasse 3, 1090, u Odžaku na adresi Redže Porobića bb i u Sarajevu na adresi Tešanjska 24a. Na istoj adresi nalazi se redakcija Dnevnog avaza i sjedište Saveza za bolju budućnost.

Obratili smo se redakciji portala narod.ba sa upitom o izvorima ovih tvrdnji, te pitanjem da li su kontaktirali porodicu Izetbegović kako bi provjerili informacije prije objave.  

Odgovor portala narod.ba:

“Poštovani, zahvaljujemo se na upitu. izvor od kojeg smo dobili ovu informaciju želio je ostati anoniman. Shodno novinarskom kodeksu dužni smo štititi izvor informacija i nismo u mogućnosti otkriti identitet te osobe.

Više puta smo pokušavali dobiti press službu, ali nažalost nismo uspjeli uspostaviti kontakt. Moramo dodati da iz našeg iskustva, na ovu vrstu pitanja koja su vezana za privatni život bh.političara uglavnom ne dobijamo komentar. Poznato vam je da još od 2013. godine bh. mediji izvještavaju o kupovini velikog broja nekretnina bh. političara u Turskoj (npr. https://stage.cazin.net/vijesti-novi/vise-stotina-nekretnina-prodato-bh-drzavljanima-bosnjacka-elita-kupuje-vile-i-stanove-u-turskoj/) i do sada naš medij nije uspio dobiti komentar na ovu temu niti jednog političara.

S  poštovanjem,

Redakcija”

 

(Raskrinkavanje.ba)

 

 

Pogledajte originalne članke
Pristrasno izvještavanje 26.09.2017

Narod.ba: Bakir i Sebija Izetbegović uskoro sele u Tursku?

Radi sve većih pritisaka na Sebiju Izetbegović zbog katastrofalnog stanja u KCUS-u, ali i straha Bakira Izetbegovića od rezultata narednih izbora, naj...

  • Pristrasno izvještavanje