Bakir i Sebija Izetbegović u Tešanjskoj 24a

Narod.ba objavio je nepotpisan članak u kojem se tvrdi da Bakir i Sebija Izetbegović sele u Tursku. Tvrdnja nije potkrijepljena nikakvim izvorima niti dokazima te je vijest ocijenjena kao "pristrasno izvještavanje".

Ocijenjeni članci
Narod Pristrasno izvještavanje;

„Radi sve većih pritisaka na Sebiju Izetbegović zbog katastrofalnog stanja u KCUS-u, ali i straha Bakira Izetbegovića od rezultata narednih izbora, najpoznatiji bračni par Bosne i Hercegovine polako, ali sigurno sprema kofere i planira napustiti BiH, tvrde izvori bliski Predsjedništvu SDA i Turskoj ambasadi.“

Autor/ka ničim ne potkrepljuje iznesenu tvrdnju o namjerama ili planovima bračnog para Izetbegović da napuste Bosnu i Hercegovinu.

U članku nema podataka o tome da li su Bakir ili Sebija Izetbegović kontaktirani za komentar, ne navode se izvori za ovu tvrdnju osim anonimnih "izvora bliskih predsjedništvu i ambasadi".  

Ko je narod.ba?

Vlasnik portala narod.ba je Vienna digital d.o.o., na čijoj stranici se navodi da joj je sjedište u Beču u Garnisongasse 3, 1090, u Odžaku na adresi Redže Porobića bb i u Sarajevu na adresi Tešanjska 24a. Na istoj adresi nalazi se redakcija Dnevnog avaza i sjedište Saveza za bolju budućnost.

Obratili smo se redakciji portala narod.ba sa upitom o izvorima ovih tvrdnji, te pitanjem da li su kontaktirali porodicu Izetbegović kako bi provjerili informacije prije objave.  

Odgovor portala narod.ba:

“Poštovani, zahvaljujemo se na upitu. izvor od kojeg smo dobili ovu informaciju želio je ostati anoniman. Shodno novinarskom kodeksu dužni smo štititi izvor informacija i nismo u mogućnosti otkriti identitet te osobe.

Više puta smo pokušavali dobiti press službu, ali nažalost nismo uspjeli uspostaviti kontakt. Moramo dodati da iz našeg iskustva, na ovu vrstu pitanja koja su vezana za privatni život bh.političara uglavnom ne dobijamo komentar. Poznato vam je da još od 2013. godine bh. mediji izvještavaju o kupovini velikog broja nekretnina bh. političara u Turskoj (npr. https://stage.cazin.net/vijesti-novi/vise-stotina-nekretnina-prodato-bh-drzavljanima-bosnjacka-elita-kupuje-vile-i-stanove-u-turskoj/) i do sada naš medij nije uspio dobiti komentar na ovu temu niti jednog političara.

S  poštovanjem,

Redakcija”

 

(Raskrinkavanje.ba)

 

 

Autor: Emir Zulejhić Objavljeno: 16. 11. 2017 | Zadnji put osvježeno: prije 10 mjeseci

Posljednje objavljene analize

Klikbejt
Kobe Bryant nije govorio o Srbiji, Kosovu i Crnoj Gori

Kobe Bryant nikada nije izjavio da su “Kosovo i Metohija i Crna Gora neospo...

Klikbejt
Analiza
Pregled sedmice: Lažne izjave, pogrešni pečati, nepostojeći zakoni i izmišljeni porezi

Sedmicu iza nas obilježili su klikbejt naslovi u kojima su "gostovali" novo...

Lažna vijest
Laž ponavljanjem ne postaje istina: (Malo) sutra u Njemačku bez vize III

Iako to anonimni portali tvrde već 4 godine, u Njemačkoj nije, niti će biti...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Klikbejt
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me