„Balkan-list“ – kad su i laži nepismene

Ova analiza je označena kao: Razabiranje

Na preuzeti članak sa portala “N1”, portal “Balkan-List” dodao je lažnu tvrdnju u naslov, i time dobio ocjenu klikbejt i lažna vijest.

Ocijenjeni članci
Balkan-list Lažna vijest; Klikbejt;

Nepismenost i mediji koji objavljuju lažne vijesti idu zajedno kao šipka i bubanj, što bi se u poslovici reklo.  Tako je i u slučaju članka koji je predmet ove analize. Portal „Balkan-List“ prenio je članak – zapravo izvještaj sa konferencije za medije koji je HDZ održala u noći izbora – i „okitila“ ga gramatički neispravnim naslovom koji je pritom bez bilo kakvog utemeljenja u članku. Stoga ga prenosimo u integralnom obliku:

“Dragan Covic- Zelim da se ponove izbore imao sam vise glasova od Komsica ,pokraden sam ne prihvatam ovo!!”

“Balkan-List” prenio je regularan članak, kojeg su također objavili i mnogi drugi mediji, uključujući legitimne medije poput "N1" i "Oslobođenja", ali je u tom procesu pribjegao jednom, skoro poslovičnom triku lažnih medija. Naime, „uredničkom intervencijom“, članak je dobio naslov čija je tvrdnja potpuno izmišljena i nema uporište niti u članku, niti u sadržaju konferencije za medije na kojoj je u ime HDZ-a govorio predsjednik stranke, Dragan Čović. Čović tvrdnju iz naslova članka nije izgovorio u šta se moguće uvjeriti vrlo prostim uvidom u članak.

"Žalosti me što to naši prijatelji Bošnjaci nisu razumjeli i što su se kroz svoj projekat evidentno, prema glasovima koje imamo, opredijelili da izaberu dva člana Predsjedništva BiH. Duboko sam vjerovao da to neće uraditi jer ova naša potpora je bila toliko dominanta unutar hrvatskog glasačkog tijela. Ne možete Hrvatima birati legitimne predstavnike. To je put nazadovanja, to nije europski put", rekao je Čović, a okupljeni u izbornom stožeru prekinuli su ga pljeskom.

Usto, naslov članka mijenja njegovu suštinu, odnosno poruku. U zaključku, kombinacija laži i nepismenosti očito se, barem nekima, čini dobitnom kada je riječ o „proizvodnji“, odnosno privlačenju klikova.

Zbog izmišljene tvrdnje u naslovu članka, koja nema uporište u tekstu, članak dobija ocjenu klikbejt, a zbog u potpunosti izmišljene izjave i ocjenu lažna vijest.

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Emir Zulejhić Objavljeno: 24. 10. 2018 | Zadnji put osvježeno: prije 10 mjeseci

Posljednje objavljene analize

Prenošenje lažnih vijesti
Fotografija masovnih demonstracija u bivšem Sovjetskom Savezu predstavljena kao prizor sa nedavnog protesta u Beču

Fotografija sa protesta u Moskvi, snimljena prije 30 godina, netačno je pre...

Prenošenje lažnih vijesti
Analiza
Lažna vijest
“Medicinske sestre” sa protesta u Australiji šire netačne tvrdnje o vakcinisanima u toj zemlji

Videosnimci u kojima navodno bivše medicinske sestre iz Australije iznose m...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Manipulisanje činjenicama
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me