„Balkan-list“ – kad su i laži nepismene

Ova analiza je označena kao: Razabiranje

Na preuzeti članak sa portala “N1”, portal “Balkan-List” dodao je lažnu tvrdnju u naslov, i time dobio ocjenu klikbejt i lažna vijest.

Nepismenost i mediji koji objavljuju lažne vijesti idu zajedno kao šipka i bubanj, što bi se u poslovici reklo.  Tako je i u slučaju članka koji je predmet ove analize. Portal „Balkan-List“ prenio je članak – zapravo izvještaj sa konferencije za medije koji je HDZ održala u noći izbora – i „okitila“ ga gramatički neispravnim naslovom koji je pritom bez bilo kakvog utemeljenja u članku. Stoga ga prenosimo u integralnom obliku:

“Dragan Covic- Zelim da se ponove izbore imao sam vise glasova od Komsica ,pokraden sam ne prihvatam ovo!!”

“Balkan-List” prenio je regularan članak, kojeg su također objavili i mnogi drugi mediji, uključujući legitimne medije poput "N1" i "Oslobođenja", ali je u tom procesu pribjegao jednom, skoro poslovičnom triku lažnih medija. Naime, „uredničkom intervencijom“, članak je dobio naslov čija je tvrdnja potpuno izmišljena i nema uporište niti u članku, niti u sadržaju konferencije za medije na kojoj je u ime HDZ-a govorio predsjednik stranke, Dragan Čović. Čović tvrdnju iz naslova članka nije izgovorio u šta se moguće uvjeriti vrlo prostim uvidom u članak.

"Žalosti me što to naši prijatelji Bošnjaci nisu razumjeli i što su se kroz svoj projekat evidentno, prema glasovima koje imamo, opredijelili da izaberu dva člana Predsjedništva BiH. Duboko sam vjerovao da to neće uraditi jer ova naša potpora je bila toliko dominanta unutar hrvatskog glasačkog tijela. Ne možete Hrvatima birati legitimne predstavnike. To je put nazadovanja, to nije europski put", rekao je Čović, a okupljeni u izbornom stožeru prekinuli su ga pljeskom.

Usto, naslov članka mijenja njegovu suštinu, odnosno poruku. U zaključku, kombinacija laži i nepismenosti očito se, barem nekima, čini dobitnom kada je riječ o „proizvodnji“, odnosno privlačenju klikova.

Zbog izmišljene tvrdnje u naslovu članka, koja nema uporište u tekstu, članak dobija ocjenu klikbejt, a zbog u potpunosti izmišljene izjave i ocjenu lažna vijest.

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Emir Zulejhić Objavljeno: 24. 10. 2018 | Zadnji put osvježeno: prije 1 godina

Posljednje objavljene analize

Analiza
Pregled sedmice: Povorka ponosa i moralna panika oko Huggy Wuggy igračke

Raskrinkavanje je tokom protekle sedmice pisalo o nizu tema koje su bile ak...

Lažna vijest
Niti smilje raste samo na Balkanu, niti magično uklanja ožiljke od akni

Izvještavajući o učincima smilja na kožu, nekoliko portala iznijelo je neta...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Pseudonauka Ispravljeno
Lažna vijest
Ruska vojska nije zaplijenila oružje koje je Francuska poslala Ukrajini

Portali iz regije prenijeli su netačne tvrdnje iz tweeta francuskog advokat...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me