Banja Luka ili Dagestan, pitanje je sad

Mnogi portali objavili su snimak načinjen na nepoznatoj lokaciji sa tvrdnjom da je nastao na banjalučkom aerodromu.

U aprilu je nekoliko medija objavilo “vijest”, praćenu video snimkom, da je na Arodromu Banja Luka putnik prošao kroz rendgen zajedno sa prtljagom. Tako je na portalu “Tuzlanski.ba” 13.4.2019. godine objavljen članak sa sljedećim naslovom

Šokirani službenik na Aerodromu Banjaluka (VIDEO)

Prvi let avionom jednog od putnika sa Aerodroma Banjaluka, ostaće upamćen po neobičnoj sigurnosnoj provjeri.
Naime, umjesto da je svoju torbu stavio na pokretnu traku kako bi prošla provjeru, putnik je zajedno sa prtljagom “uletio” na traku i tako sve nasmijao.

Članke sa tvrdnjom da se slučaj desio u Banjaluci objavili su “Oslobođenje”, “Nezavisne” i još nekoliko anonimnih portala.

Prvo pojavljivanje videa pronašli smo na Facebook profilu ruskog medija “RT” (Russia Today) gdje je objavljen 10.4. Isti video je objavljen i na njihovom Twitter profilu, gdje je u jednom od komentara napisano da je riječ o aerodromu u Dagestanu, ali ta informacija nije potvrđena.

Ovim povodom smo kontaktirali i Aerodrom Banja Luka. U odgovoru koji smo dobili stoji da je 14.4.2019. godine poslano zvanično saopštenje za medije koje prenosimo u cjelosti.

Sanela Kasalović, Aerodromi Republike Srpske

Nakon praćenja objava medija tokom prethodna dva dana utvrdili smo da je Aerodrom Banja Luka doveden u vezu sa videom koji je, prema našim saznanjima, objavio strani medij. Uprava Aerodroma Republike Srpske izražava žaljenje što se dovodi u vezu sa pomenutim videom te ovim saopštenjem obavještavamo medije i javnost da pomenuti video nije snimljen na našem aerodromu. Takođe obavještavamo predstavnike medija da objavljivanjem netačnih i neprovjerenih informacija nanose štetu ugledu našeg preduzeća, te ljubazno molimo da se obrati pažnja na informacije koje se objavljuju. U protivnom ćemo morati zaštititi naša prava u skladu sa zakonom.

Portal “BL moj grad”, sa kojeg je u međuvremenu obrisana vijest, izvor je ove dezinformacije. Članak je u međuvremenu obrisan, ali se po njegovom prenošenju na Facebooku može vidjeti da je objavljen najkasnije 12. aprila, to jest barem dan prije nego što se pojavio u ostalim medijima. Nakon što smo kontaktirali portal “Tuzlanski” sa upitom o izvoru vijesti koju su objavili, odgovor nismo dobili, a članak je u međuvremenu obrisan.

Nezavisne novine” su također naknadno uredile vijest, dok se prvobitni naziv članka još može vidjeti u samom linku.

S obzirom na činjenicu da se slučaj nije desio na banjalučkom aerodromu, portal “BLMojGrad.com” će dobiti ocjenu lažna vijest, dok će sva prenošenja biti ocijenjena sa prenošenje lažne vijesti. Zbog brisanja spornog članka, odnosno uređivanja istog, portali “BLMojGrad.com”, “Tuzlanski” i “Nezavisne” će dobiti ocjenu demantirano.

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Biljana Livančić-Milić Objavljeno: 01. 05. 2019 | Zadnji put osvježeno: prije 2 godine

Posljednje objavljene analize

Manipulisanje činjenicama
Video koji “otkriva nove detalje” nestanka Mateja Periša nije autentičan

Regionalni mediji objavili su tvrdnju da viralni snimak iz restorana Savano...

Manipulisanje činjenicama
Lažna vijest
Video njemačkog doktora koji širi neistine o vakcinama dijeli se i kod nas

Na društvenim mrežama dijele se videosnimci na kojima doktor Sucharit Bhakd...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Dezinformacija Manipulisanje činjenicama
Prenošenje lažnih vijesti
Policija u Doboju nije navela da je oduzela “zastave Armije RBiH”

Niz portala u Bosni i Hercegovini ustvrdio je da je Policijska uprava Doboj...

Prenošenje lažnih vijesti Dezinformacija
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me