Raskrinkavanje.ba

Baronesa, agent CIA i općinski odbornik u potrazi za litijumom: ATV o odluci CIK

Ova analiza je označena kao: Razabiranje

Fantastične priče, sa zapletima kao iz parodija špijunskih filmova, nižu se na Alternativnoj televiziji otkako je Centralna izborna komisija BiH poništila izbore u Srebrenici zbog utvrđenih neregularnosti.

Na portalu Alternativne televizije (ATV) 25.1.2021. objavljen je članak opremljen naslovom:

Opasna priča iza odluke CIK-a da poništi izbore u Srebrenici

Članak je objavljen nakon što je Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine svojom odlukom od 21.1.2021. poništila izborne rezultate na 28 biračkih mjesta u izbornoj jedinici Srebrenica zbog ustanovljenih neregularnosti poput krivotvorenja potpisa, korištenja nevažećih dokumenata, prebacivanje glasačkih listića iz jedne kutije u drugu, glasanja jedne osobe više puta, davanje mita i slično.

No, u interpretaciji ATV, povod za odluku nisu bile izborne neregularnosti, nego tajni plan koji, kako se implicira, sprovodi CIK. Odluka ovog tijela opisana je kao “opasna priča i dugo razrađivan projekat”:

Iza odluke CIK-a da poništi izbore u Srebrenici krije se opasna priča i dugo razrađivan projekat. Prema operativnim saznanjima, u koja je ATV imala uvid, postoji plan pod nazivom "Distrikt Srebrenica".

Taj plan posjeduje i njemačka obavještajna služba BND, a po dostupnim podacima, informacija da se proigrava projekat izdvajanja Srebrenice iz Republike Srpske posjeduju i ruske obavještajne službe.

 

ATV dalje navodi da su u ostvarenje "plana" uključeni brojni akteri, kao što su supruga britanskog lorda (bošnjačkog porijekla), izvjesna "žena na teritoriji Republike Srpske", CIA agent, osoba sa prostora Republike Sprske i vrh SDA.
U gotovo burlesknom maniru, u članku se navodi:

Po operativnim saznanjima u koje je ATV imala uvid, ovaj put u ostvarivanju plana da Srebrenica postane Distrikt učesvuje supruga jednog britanskog lorda, inače bošnjačkog porijekla, jedan agent CIA, žena koja je locirana na teritoriji Republike Srpske, jedan bošnjački odbornik inače saradnik Nasera Orića, nažalost određen broj srpskih lokalnih političara, vrh SDA, prije svega lider Bakir Izetbegovic i jedna njemačko-britanska kompanija.

Baronesa zagovara izgradnju džamije u Potočarima, sredstva daje Vlada Malezije. Agent CIA i bošnjački odbornik uveliko rade na organizaciji prijavljivanja Bošnjaka-birača sa prostora Sarajeva, Tuzle i Srebrenice radi fiktivnih prijava za glasanje. Uloga njemačko-britanske firme i objašnjava cijelu priču. Plan izdvajanja Srebrenice iz Republike Srpske nema veze samo veze sa bošnjačkom nacionanom politikom. Cilj je jedino, i isključivo, ruda. 

 

Dalje se “pojašnjava” koja je ruda cilj navodnog djelovanja “baronese, agenta CIA-e, bošnjačkog odbornika, firme” i - posljedično - Centralne izborne komisije BiH:

Prema operativnim saznanjima projekat "Srebrenica Distrikt" je stvaranje pozicije za zauzimanje šire teritorije Republike Srpske, od Srebrenice preko Kozluka do Foče, tokom rijeke Drine. Taj prostor obiluje rudama željeza, cinka, olova, zlata, srebra, boksita i što je najznačajnije - litijuma. 

Ta ruda je rijetka svuda, a na području Podrinja je ima u izobilju. Jedini stvarni cilj bošnjačkih lidera, zajedno sa strancima, u ovom slučaju uglavnom Britancima jes bogatstvo koje krije zemlja na teritoriji Srebrenice. Usput bi se zadovoljile i nacionalne priče.

 

Na kraju, ATV “otkriva” i da je ovaj plan prvi “naglas izgovorio” bivši načelnik Srebrenice, Ćamil Duraković, te da je u sve “upleten” i britanski ambasador:

Prema dostupnim informacijama, Ćamil Duraković je prvi put naglas izgovorio da se teži izdvajanju Srebrenice iz Srpske 2016-e godine, pred lokalne uzbore, u Lovačkoj kući u jednom srebreničkom selu. Sredinom decembra prošle godine priča je dobila još ozbljniji značaj. Britanski ambasador došao je u srebreničku fabriku "Prevent". Zvanično, potpisan je ugovor o podršci Vlade Velike Britanije određenim projektima. Po operativnim  podacima, sastao se sa Ćamilom Durakovićem i tada je već rečeno da će izbori u Srebrenici biti poništeni. 

Ovaj članak prenijela je istog dana farma portala Moja Banja Luka, Moja Srpska, Moj Doboj, Moj Čelinac, Moj Srbac, Moja Modriča, Moj Brod, Moja Derventa, Moj Teslić, Moj Prnjavor i Moj Šamac

Članak je na svom Facebook profilu 25.1.2021. objavio i načelnik Srebrenice Mladen Grujičić:

 

Novi članak o “distriktu Srebrenica” ATV je objavila 4.2.2021. godine:

Novi dokazi o postojanju projekta "Distrikt Srebrenica"

U novom članku, iznosi se novi motiv navodnog tajnog plana, to jest navodi se da je Srebrenica od strane Europske unije "obilježena kao idealno mjesto za odlagalište otpada”, uključujući i - radioaktivni:

Istraživanja je sprovela njemačko-britanska kompanija za ispitivanje vodotokova i napuštenih rudarskih okana i to sa jasnim ciljem. Po operativnim saznanjima, a u koja je ATV imala uvid, Srebrenica je obilježena kao idealno mjesto za odlagalište otpada sa područja EU, pa i radioaktivnog otpada. Po evropskim standardima, otpad poput asfalta, betonskih konstrukcija i slično, ne smije da bude skladišten u zemljama Unije i uvijek se za tu namjenu traže druge zemlje. 

 

Sadržaj ovog članka emitiran je na Centralnim vijestima ATV-a, a isječak je istog dana objavljen na YouTube kanalu ATV. Ovaj članak prenio je portal Prijedor 24h.

Zatim je sljedećeg dana, 5.2.2021, objavljen još jedan članak u kojem se navodi sljedeće:

Prostor BiH trebalo bi da postane karantin za migrante i veliko smetljište EU, stavovi su to zapadnih centara moći-navedeno je u  informaciji u koje je ATV imala uvid, a tiču se projekta Srebrenica kao Distrikt.

Tim namjerama, prije svega Britanaca, pomažu bošnjački političari u BiH, napadima na Republiku Srpsku za šta pomoć imaju u redovima SDS-a i PDP-a. Podaci govore da je skladištenje otpada, u ovom slučaju čak radioaktivnog, već je počelo na području Tuzle. U starim solanama uskladišten je otpad koji su dopremili pripadnici Alijanse za brze intervencije uz saglasnost pojedinih bošnjačkih političara. Zauzvrat su ti političari dobili naklonost stranih ambasadora i visokih predstavnika u BiH bez obzira na posljedice po zdravlje ljudi, navedeno je u informaciji u koju je ATV imala uvid.

Ovaj članak prenio je portal Zvornik danas

ATV je na svom YouTube kanalu objavila još tri videozapisa emitovana u redovnom programu, u kojima se ponavlja tvrdnja o “operativnim izvorima” i planu da Srebrenica postane distrikt (1, 2, 3). U videozapisima ponovljene su tvrdnje iz ova tri članka. 

ATV u članku navodi da su izvori za sve ove tvrdnje "operativna saznanja", ali ne prilaže nikakve dokaze u vidu dokumenata, prepiske, audio ili videozapisa. Na upit Raskrinkavanja o izvorima ovih tvrdnji, ATV je odbila odgovoriti “zbog osjetljivosti tematike”.

 

Šta su činjenice?

Priča o zasebnom statusu Srebrenice prisutna je u javnosti već četrnaest godina i nije nikakav “tajni plan” koji prati filmski scenario u kom "špijuni" upravljaju budućom eksploatacijom ruda i odlaganjem nuklearnog otpada.

Status općine Srebrenica u sklopu Republike Srpske je pitanje koje se provlači još od 2007. godine, nakon što su preživjele žrtve genocida tražile da se ova općina izuzme iz jurisdikcije RS. Ideja da Srebrenica bude zaseban distrikt u sklopu BiH, kao što je to Brčko, nije dobila podršku od strane vlasti i međunardone zajednice. Ideju je ponovo pokrenula inicijativa “Moja adresa: Srebrenica” 28.1.2021. godine. 

Ova se tema našla i u javnim dokumentima više stranaka, uključujući i SDA koja je u septembru 2019. godine objavila Programsku deklaraciju sedmog kongresa SDA,u kojoj se u članu 24 navodi da će ova politička stranka zalagati da Srebrenica dobije poseban status:

I dalje ćemo se zalagati da Srebrenica dobije/ima poseban status koji će osigurati intenzivniji razvoj i omogućiti održivost povratka prognanog stanovništva. Srebrenica kao tamna mrlja na savjesti čovječanstva mora biti naša trajna obaveza. Radit ćemo na realizaciji programa da građani Srebrenice imaju predstavnike, Načelnika općine, skupštinsku većinu i dr, koji će uvažavati sudske presude/odluke, koje su nedvojbeno potvrdile zločin genocida nad građanima „Srebrenice Zaštićene Zone“ UN-a. 

 

Isto je pisalo i u Programskoj deklaraciji petog kongresa iz 2009. godine:

Područje sa kojeg potiču žrtve genocida u Srebrenici i teritoriju Žepe kao zaštićene zone Ujedinjenih nacija, shodno rezolucijama vijeća sigurnosti br. 819 i 824, posvetit ćemo posebnu brigu. Zalagat ćemo se da ovo područje dobije poseban status koji će osigurati njegov razvoj i održivi povratak prognanog stanovništva. 

 

No, bez obzira na javnost ili tajnost "plana", ATV nigdje ne objašnjava kako bi poništenje izbora na biračkim mjestima u Srebrenici vodilo stvaranju distrikta Srebrenice, s obzirom da je za to potrebno da se promijeni Ustav BiH - to jest Aneks IV Dejtonskog mirovnog sporazuma - što je trenutno neizgledno, kakav god da je izborni rezultat u ovoj općini. 

 

Šta o svemu kažu akteri "scenarija"?

Bivši načelnik Srebrenice, Ćamil Duraković objavio je članak ATV-a na svom Facebook profilu i Facebook stranici uz ironični komentar tvrdnje da je "plan" prvi put naglas predstavio u Lovačkoj kući:

 

Kontaktirali smo Durakovića sa upitom da li je tačno da je 2016. godine govorio o izdvajanju Srebrenice, da li se u decembru 2020. godine susreo sa britanskim ambasadorom, te ukoliko jeste, da li je tada rečeno da će “izbori biti poništeni”. Njegov odgovor prenosimo u cjelosti i bez intervencija:

Uvaženi, otužan je i jadan tekst na portalu alternativne televizije. Vama kao novinarima je sigurno jasno da je nemoguće da jedan čovjek bude i lovac, te lovac na poništene izbore, kome je konačni plan stvaranje Distrikta Srebrenica (od Srebrenice do Foče). A da u tom planu sudjeluju BND, supruga britanskog lorda inače Bošnjaka, agent CIA-e, srpski lokalni političari, SDA, Vlada Malezije, britanski ambasador i jedna britansko-njemačka firma. A kao sve to nema veze sa bošnjačkom nacionalnom politikom nego nekakvim rudnim bogatstvima, ali ustvari da bi se vratio politički uticaj SDA.

Naime odgovor na sva vaša pitanja 1.2.3. Je apsolutno i veliko NE. Totalna i apsolutna laž!

S poštovanjem,

Ćamil Duraković

Kontaktirali smo i Britansku ambasadu u Sarajevu sa upitom da li se britanski ambasador sastajao sa Durakovićem u Srebrenici i ukoliko jeste, da li je bilo govora o poništavanju izbora u Srebrenici. Dobili smo sljedeći odgovor:

„Ujedinjeno Kraljevstvo kategorički odbija sve teorije zavjere i dezinformacije o umiješanosti u njih u Srebrenici, kako prije tako i poslije održavanja izbora.

Kao što je Ambasada i sama objavila, ambasador Field posjetio je Srebrenicu u decembru, pri čemu je posjetio kompaniju Prevent, kako bi podržao ekonomske mogućnosti u ovoj oblasti, zatim Memorijalni centar Srebrenica gdje je potpisao projektni Memorandum o razumijevanju.

Podsjećamo na obavezu svih medija na profesionalno ponašanje i odgovorno izvještavanje. Naći će da su naše posjete transparentno predstavljene javnosti.“

Obratili smo se i geolškim zavodima oba entiteta povodom tvrdnji o rudnim bogatstvima na području istočne BiH, poput onih da ovaj kraj “obiluje rudama srebra, boksita i litijuma”, te da je litijum “rijetka ruda svuda” a da je na “području Podrinja ima u izobilju”. Oba zavoda su nam dala slične odgovore, koji pokazuju da su priče o skrivenim rudnim bogatstvima oko kojih se "pletu" komplikovane političke zavjere, tek spekulacije bez ikakve činjenične potvrde. 

Iz Zavoda za geološka istraživanja Republike Srpske smo dobili sljedeći odgovor:

Područje Srebrenice je već odranije poznato po ovom tipu metaličnih mineralnih sirovina (olovo, cink, boksit), o čemu uostalom i govori postojanje rudnika Sase u opštini Srebrenica i rudnika boksita.

Litijum i nije toliko rijedak u svijetu, a što se tiče indicija o potencijalnosti Republike Srpske, ona se ogleda u korelaciji sa sličnim geološkim formacijama u Srbiji, gdje je litijum pronađen.

Postoji načelna zainteresovanost investitora za istraživanje određenih prostora, ali se o rezervama uopšte ne može govoriti bez sprovedenih detaljnih geoloških istraživanja.

 

Federalni zavod za geologiju nam je odgovorio:

1. Na području istočne BiH od ruda su do sada otkrivena ležišta:

- boksita u općinama Vlasenica, Milići i Srebrenica,

- olova i cinka u općini Srebrenica (rudnik Sase).

Ostale pobrojane rude (željeza, zlata, srebra i litijuma) nisu nađene nikako, ili samo kao pojave bez značajnijih rezervi, ako ne računamo male količine srebra koje se javlja kao prateći metal u rudniku olova i cinka Sase.

2. Ruda litijuma je relativno rijetka, a na području bosanskog Podrinja još nije pronađena. U Bosni i Hercegovini su istraživanja litijuma do sada vršena samo na području općine Lopare na planini Majevici. Do sada nisu objavljeni nikakvi zvanični rezultati o postojanju rezervi litijuma na području BiH

Rudarska kompanija Rio Tinto je od Ministarstva industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske dobila odobrenje za istraživanje litijuma na području Kozluka u općini Zvornik i Trnove u općini Ugljevik, a na osnovu korelacije sa geološkim formacijama koje se nalaze u slivu rijeke Jadar (desna pritoka Drine) kod Loznice u Srbiji, gdje je već pronađeno ležište rude litijuma. Da li su započeta geološka istraživanja na ovim područjima nama nije poznato. Kao što sam rekao u prvom mailu, na području općine Lopare na planini Majevici su vršena istraživanja, ali nisu poznati rezultati tih istraživanja.

Takođe, na području općine Čajniče, uz granicu sa Crnom Gorom je tek dodijeljeno odobrenje za geološka istraživanja olova i cinka. Rezerve nisu poznate, jer istraživanja nisu završena.

S obzirom da ne postoje dokazi da su izbori u Srebrenici poništeni kako bi se stvorio “distrikt Srebrenica” - niti za bilo koju od fantastičnih tvrdnji koje su u ovim člancima i prilozima iznesene - članke Alternativne TV ocjenjujemo kao lažnu vijest i teoriju zavjere, dok portali koji su ovaj članak prenijeli dobijaju ocjene prenošenje lažnih vijesti i teorija zavjere. Sve članke i priloge ocjenjujemo i kao pristrasno izvještavanje, budući da niko od imenovanih aktera nije dobio priliku za komentar ovih besmislenih navoda prije njihove objave. 

(raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Teorija zavjere 25.01.2021

Alternativna televizija: Opasna priča iza odluke CIK-a da poništi izbore u Srebrenici

Iza odluke CIK-a da poništi izbore u Srebrenici krije se opasna priča i dugo razrađivan projekat. Prema operativnim saznanjima, u koja je ATV imala uv...

 • Teorija zavjere
 • Pristrasno izvještavanje
 • Lažna vijest
Teorija zavjere 25.01.2021

Mojabanjaluka: Opasna priča iza odluke CIK-a da poništi izbore u Srebrenici

Iza odluke CIK-a da poništi izbore u Srebrenici krije se opasna priča i dugo razrađivan projekat. Prema operativnim saznanjima, u koja je ATV imala uv...

 • Teorija zavjere
 • Pristrasno izvještavanje
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 25.01.2021

Moja Srpska: Opasna priča iza odluke CIK-a da poništi izbore u Srebrenici

Iza odluke CIK-a da poništi izbore u Srebrenici krije se opasna priča i dugo razrađivan projekat. Prema operativnim saznanjima, u koja je ATV imala uv...

 • Teorija zavjere
 • Pristrasno izvještavanje
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 25.01.2021

Moj Doboj: Opasna priča iza odluke CIK-a da poništi izbore u Srebrenici

Iza odluke CIK-a da poništi izbore u Srebrenici krije se opasna priča i dugo razrađivan projekat. Prema operativnim saznanjima, u koja je ATV imala uv...

 • Teorija zavjere
 • Pristrasno izvještavanje
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 25.01.2021

Mojcelinac: Opasna priča iza odluke CIK-a da poništi izbore u Srebrenici

Iza odluke CIK-a da poništi izbore u Srebrenici krije se opasna priča i dugo razrađivan projekat. Prema operativnim saznanjima, u koja je ATV imala uv...

 • Teorija zavjere
 • Pristrasno izvještavanje
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 25.01.2021

Moj Srbac: Opasna priča iza odluke CIK-a da poništi izbore u Srebrenici

Iza odluke CIK-a da poništi izbore u Srebrenici krije se opasna priča i dugo razrađivan projekat. Prema operativnim saznanjima, u koja je ATV imala uv...

 • Teorija zavjere
 • Pristrasno izvještavanje
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 25.01.2021

Mojamodrica: Opasna priča iza odluke CIK-a da poništi izbore u Srebrenici

Iza odluke CIK-a da poništi izbore u Srebrenici krije se opasna priča i dugo razrađivan projekat. Prema operativnim saznanjima, u koja je ATV imala uv...

 • Teorija zavjere
 • Pristrasno izvještavanje
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 25.01.2021

Moj Brod: Opasna priča iza odluke CIK-a da poništi izbore u Srebrenici

Iza odluke CIK-a da poništi izbore u Srebrenici krije se opasna priča i dugo razrađivan projekat. Prema operativnim saznanjima, u koja je ATV imala uv...

 • Teorija zavjere
 • Pristrasno izvještavanje
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 25.01.2021

Mojaderventa: Opasna priča iza odluke CIK-a da poništi izbore u Srebrenici

Iza odluke CIK-a da poništi izbore u Srebrenici krije se opasna priča i dugo razrađivan projekat. Prema operativnim saznanjima, u koja je ATV imala uv...

 • Teorija zavjere
 • Pristrasno izvještavanje
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 25.01.2021

Moj Teslić: Opasna priča iza odluke CIK-a da poništi izbore u Srebrenici

Iza odluke CIK-a da poništi izbore u Srebrenici krije se opasna priča i dugo razrađivan projekat. Prema operativnim saznanjima, u koja je ATV imala uv...

 • Teorija zavjere
 • Pristrasno izvještavanje
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 25.01.2021

Moj Prnjavor: Opasna priča iza odluke CIK-a da poništi izbore u Srebrenici

Iza odluke CIK-a da poništi izbore u Srebrenici krije se opasna priča i dugo razrađivan projekat. Prema operativnim saznanjima, u koja je ATV imala uv...

 • Teorija zavjere
 • Pristrasno izvještavanje
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 25.01.2021

Moj Šamac: Opasna priča iza odluke CIK-a da poništi izbore u Srebrenici

Iza odluke CIK-a da poništi izbore u Srebrenici krije se opasna priča i dugo razrađivan projekat. Prema operativnim saznanjima, u koja je ATV imala uv...

 • Teorija zavjere
 • Pristrasno izvještavanje
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 04.02.2021

Alternativna televizija: Novi dokazi o postojanju projekta "Distrikt Srebrenica"

Priča o Distriktu Srebrenica koju je otkrila ATV, postaje sve interesantnija, ali i opasnija. Nastojanaja, prije svega bošnjačkih političara sa intere...

 • Teorija zavjere
 • Pristrasno izvještavanje
 • Lažna vijest
Teorija zavjere 05.02.2021

Alternativna televizija: Novi detalji plana "Distrikt Srebrenica"

Prostor BiH trebalo bi da postane karantin za migrante i veliko smetljište EU, stavovi su to zapadnih centara moći-navedeno je u informaciji u koje j...

 • Teorija zavjere
 • Pristrasno izvještavanje
 • Lažna vijest
Teorija zavjere 04.02.2021

Prijedor24h: Novi dokazi o postojanju projekta “Distrikt Srebrenica” (VIDEO)

Priča o Distriktu Srebrenica koju je otkrila ATV, postaje sve interesantnija, ali i opasnija. Nastojanaja, prije svega bošnjačkih političara sa intere...

 • Teorija zavjere
 • Pristrasno izvještavanje
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 05.02.2021

Zvornik Danas: Novi detalji plana „Distrikt Srebrenica“

Prostor BiH trebalo bi da postane karantin za migrante i veliko smetljište EU, stavovi su to zapadnih centara moći-navedeno je u informaciji u koje j...

 • Teorija zavjere
 • Pristrasno izvještavanje
 • Prenošenje lažnih vijesti