Benzinske pumpe u Kiseljaku nisu imale najniže cijene goriva 8. decembra

Portal ART Info objavio je netačnu informaciju da je 8.12. najjeftinije gorivo u cijeloj Federaciji BiH bilo na benzinskoj pumpi u Kiseljaku.

Foto: PxHere 

Članak objavljen na portalu ART Info 8.12.2022. godine opremljen je sljedećim naslovom:

Najjeftinije gorivo u FBiH je u Kiseljaku

U članku se navodi da je cijena goriva koje se toči na dvije benzinske pumpe BM Benz u Kiseljaku, za koje su čak navedene i adrese, bila najjeftinija u Federaciji BiH (FBiH) tog dana i da je litar dizela koštao 2.96 KM. 

Mnoge je u BiH,  u uvjetima stalnog rasta troškova života razveselila vijest o padu cijena goriva. Kiseljačani imaju i dodatan razlog  radovati se jer na dvije benzinske crpke BM BENZ d.o.o. u Kiseljaku u samom središtu grada, u ulici  Josipa bana Jelačića te u naselju Jehovac na broju 25. mogu natočiti najjeftinije gorivo u Federacije BiH. 
(...)
Vidljivo je to i na aplikaciji Federalnog ministarstva trgovine za praćenje cijena goriva u Federaciji BiH u kojoj stoji da je od danas cijena goriva na spomenute dvije crpke u Kiseljaku 2,96 KM.

U članku je objavljen i screenshot cijena goriva na aplikaciji Ministarstva trgovine FBiH (FMT FBiH oil info), koji navodno dokazuje da je dizel D5 (10PPM) na spomenutim benzinskim pumpama najjeftiniji u FBiH. 

Foto: Screenshot iz članka portala ART info

Na kraju članka je “potvrda” koju je portal dobio iz kompanije da je cijena dizela prvi put nakon više od šest mjeseci pala ispod 3 KM po litru te da je ovo njihova “blagdanska čestitka” sugrađanima/kama s obzirom na poskupljenja: 

U BN BENZ-u potvrdili su nam da je cijena dizela prvi put nakon više od šest mjeseci pala ispod 3 KM. Nadaju se kažu da će na ovaj način barem malo olakšati život svojih sugrađanima u vremenu stalnog rasta troškova života. Dodaju i da je to njihova blagdanska čestitka budući da je rast troškova u ovom vremenu neminovan. A želja je svih nas da ovakvih vijesti bude puno više te da preplave one o poskupljenjima kojima smo preplavljeni mjesecima.

Članak je u vrijeme pisanja ove analize imao 345 interakcija, podaci su alata CrowdTangle kompanije Meta. 

Međutim, cijena od 2.96 KM za litar dizela nije bila najniža u Federaciji BiH 8. decembra 2022. godine. U odgovoru na upit Raskrinkavanja Federalno ministarstvo trgovine navelo je da je najniža cijena dizela tog dana bila 2.86 KM po litru, a najviša je bila 3.36 KM za litar tog goriva. 

Prema cjenovniku koje nam je ustupilo Ministarstvo, najniža cijena dizela u Federaciji bila je na dvije Gazprom benzinske pumpe (u Sarajevu i u Gabeli) i na benzinskoj pumpi Hifa Oil d.o.o. 

Foto: Screenshot cjenovnika za dizel D5 (10 ppm) u Federaciji BiH na dan 8.12.2022. Izvor: FMT

Cijena od 2.96 KM po litru dizela tog dana bila je zapravo tek treća najniža cijena u Federaciji BiH.

Shodno navedenom, tvrdnju da je 8. decembra najjeftinije gorivo u Federaciji BiH bilo na dvije benzinske pumpe u Kiseljaku ocjenjujemo kao lažnu vijest
 

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Amar Karađuz Objavljeno: 09. 12. 2022 | Zadnji put osvježeno: prije 1 mjesec

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Izmišljeni doktor s izmišljenog univerziteta preporučuje “lijek” Hyperdrops

Prodaja navodnog lijeka pod nazivom Hyperdrops nastoji se pospješiti objava...

Lažna vijest
Lažna vijest
Paralelna stvarnost teorije zavjere: Šta su činjenice, a šta izmišljotine o digitalnim valutama i ugljičnim kreditima?

Intervju s navodnom finansijskom investitoricom Melissom Cuimmei u kojem iz...

Lažna vijest Teorija zavjere
Lažna vijest
Branimir Nestorović i dalje promoviše teorije o tajnom postavljanju 5G opreme

Isječak gostovanja ljekara Branimira Nestorovića iz Srbije u kojem tvrdi da...

Lažna vijest
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me